Εμβολιασμός ή συνεχή τεστ από την τσέπη τους – Δυσκολεύουν κι άλλο οι ζωές των ανεμβολίαστων από Σεπτέμβρη

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούν οι επιστήμονες την αύξηση των κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί και να διασπείρεται στην περιφέρεια και κυρίως στα νησιά.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει εδώ και αρκετό διάστημα πως με μαθηματική ακρίβεια η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες ενόψει του Δεκαπενταύγουστου.

Εκτός όμως από τις προβλέψεις, οι ειδικοί έχουν ξεκινήσει να συζητούν και το σενάριο να μπορούν οι ανεμβολίαστοι να κάνουν τις αγορές τους σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα εφόσον προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού τεστ.

Στο τραπέζι ψώνια με αρνητικό τεστ κοροναϊού

Το σενάριο αυτό θεωρείται αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί, ωστόσο θα μπορούσε να αποτελέσει όπλο, ώστε όλο και περισσότεροι πολίτες να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Για το σενάριο αυτό είχε μιλήσει και ο καθηγητής Παθολογίας Χ. Γώγος αναφέροντας πως για τους επόμενους μήνες το δίλλημα θα είναι εμβολιασμός ή συνεχή τεστ.

Στους κλειστούς χώρους, ειδικά από τον Σεπτεμβρη, κανονικά χρειάζεται εργαστηριακό τεστ για να μπορόυν να εισέρχονται οι ανεμβολίαστοι, όπως καικ για να ψωνίσουν.

«Αν δεν εμβολιαστούμε δεν μπορούμε να αποκλειστούμε από το να πάμε να ψωνίσουμε στο σούπερ μάρκετ ή δεξιά και αριστερά. Θα πρέπει λοιπόν να μπούμε σε μια διαδικασία ελέγχου για λόγους υγειονομικής ασφάλειας. Αν αυτό θα γίνει πριν μπούμε ή αν θα γίνει -φυσικά δύσκολο, δύο φορές την εβδομάδα να κάνει κάποιος τεστ για να μπορεί να έχει μια σχετική ασφάλεια ότι δεν μεταδίδει και ότι δεν είναι θετικός, θα μπούμε και σε αυτό, αλλά είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, το καταλαβαίνετε και καλό είναι να το αποφύγουμε. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να κάνει κανείς ένα rapid test για να πάει να ψωνίσει – γιατί έτσι πρέπει να κάνει, γιατί μέσα στο μαγαζί δεν μπορεί να μπει κανείς και να είναι θετικός με τη Δέλτα και να μεταδίδει δεξιά και αριστερά ακόμη και στους εμβολιασμένους», πρόσθεσε ο καθηγητής.

 Σφίγγει τον κλοιό και η κυβέρνηση

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η κυβέρνηση, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει να σχεδιάζει τα επόμενα βήματα για το φθινόπωρο, όταν οι πολίτες θα αρχίσουν να περνάνε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους.

Είναι σαφές πως η «συνύπαρξη» εμβολιασμένων και μη σε κλειστούς χώρους, όπως οι εργασιακοί χώροι, ενδεχομένως να αναζωπυρώσουν τις εστίες υπερμετάδοσης.

Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να ελέγχονται καλύτερα οι εργασιακοί χώροι, η κυβέρνηση σκέφτεται να επιβάλει rapid τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα.

Μοντέλο Κύπρου

Η κεντρική ιδέα πάντως είναι πως είτε εμβολιάζεσαι και έχει πρόσβαση παντού, είτε δεν εμβολιάζεσαι και υποβάλλεσαι σε rapid test τα οποία πληρώνεις εσύ προκειμένου να έχεις πρόσβαση σε χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας αλλά και στη… δουλειά σου.

Παρόμοιο μοντέλο άλλωστε ακολουθεί από σήμερα και η Κύπρος καθώς ανακοίνωσε πως τα δωρεάν rapid test αποτελούν παρελθόν.

Έτσι οι Κύπριοι που δεν έχουν εμβολιαστεί (εκτός από κάποιες συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού) θα πρέπει να δίνουν 10 ευρώ για να υποβάλλονται σε rapid test.

Τούντας – Χωρίς μάσκα σε εξωτερικό χώρο μπορεί να κολλήσουμε κοροναϊό σε 10 δευτερόλεπτα
Για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους μίλησε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας. Ο επιστήμονας τόνισε ότι δεν χρειάζεται πάνω από 10 δευτερόλεπτα για να κολλήσει κανείς τον κοροναϊό.

Ο κ. Τούντας μίλησε ακόμα για το πώς αντιδρά ο οργανισμός του καθένα απέναντι στην Covid-19. «Περισσότερο ρόλο παίζει η ιδιοσυγκρασία του καθένα μας γιατί ο οργανισμός του κάθε ατόμου αντιδρά διαφορετικά και έχει διαφορετική ανοσία απέναντι σε αυτές τις απειλές, γι’ αυτό βλέπουμε διακυμάνσεις και μιλάμε για μέσους όρους», τόνισε o καθηγητής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Τι θα γίνει με την τρίτη δόση του εμβολίου

Σε σχέση με την τρίτη δόση του εμβολίου ο κ. Τούντας, εξήγησε πως «υποθέτουμε ότι η ανοσία από τα εμβόλια κρατάει 8 με 10 μήνες. Αυτό όμως είναι ο μέσος όρος, σε άλλους κρατάει περισσότερο σε άλλους λιγότερο. Οι μελέτες που περιμένουμε στο επόμενο διάστημα, 8 μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών, θα μας δείξουν αν τα άτομα που εμβολιάστηκαν στις αρχές του χρόνου διατηρούν ακόμα τα απαραίτητα αντισώματα και από εκεί θα εξαρτηθεί το πότε θα έρθει η επαναληπτική δόση. Είναι πολύ πιθανόν όπως συμβαίνει και με την γρίπη, μέχρι να εξαφανίσουμε από την ζωή μας τον κοροναϊό, να πρέπει να επαναλαμβάνουμε το εμβόλιο κάθε χρόνο».

«Δυστυχώς ένας στους τρεις Έλληνες δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο και αυτό θα μας πάει πίσω. Με τους σημερινούς ρυθμούς δεν θα προλάβουμε το τέλος Αυγούστου που θα ήταν το ιδανικό σενάριο. Νομίζω ότι θα πάμε τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου».

Πώς μπορούμε να φτάσουμε γρηγορότερα στη συλλογική ανοσία

Υπάρχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις για να επισπεύσουμε την απόκτηση συλλογικής ανοσίας, σύμφωνα με τον κ. Τούντα. Η μία είναι να επεκταθεί ο εμβολιασμός και στα παιδιά κάτω των 15 ετών, ώστε να περιληφθούν περισσότερα άτομα από τον πληθυσμό στην ανοσία. Η δεύτερη είναι να μπουν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων, συγκεκριμένα όσοι έρχονται σε καθημερινή επαφή με το κοινό, όπως οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς και στα ταμεία των σουπερμάρκετ.

«Αν τα πράγματα χειροτερέψουν, πιθανόν η κυβέρνηση να χρειαστεί να πάρει μέτρα ενόψει του φθινοπώρου. Έπρεπε η εστίαση και ο τουρισμός να μπουν σε υποχρεωτικό εμβολιασμό πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου και πριν την έναρξη της ακαδημαϊκής και σχολικής χρονιάς έπρεπε να έχουν μπει και οι εκπαιδευτικοί. Είναι μέτρα που θα μπορούσαν να μας είχαν φέρει σε πολύ καλύτερη θέση. Το τρίτο και το πιο σημαντικό είναι να αυξήσουμε τους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους σε ό,τι αφορά στις κοινωνικές τους δραστηριότητες και στην πρόσβασή τους σε αθλητικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές δραστηριότητες».

Πρέπει να υπάρχει ισχυρή προτροπή για χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός, τόνισε ο κ. Τούντας. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτική, όπως η ανεμοβλογιά. Σε 10 δευτερόλεπτα ακόμη και σε εξωτερικό χώρο αν έρθει κανείς χωρίς μάσκα σε επαφή με μολυσμένο άτομο, μπορεί να κολλήσει».

Τι θα γίνει με τα παιδιά κάτω των 12 ετών

«Περιμένουμε κάποιες μελέτες για να εξασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και στις μικρότερες ηλικίες παιδιών και πάμε προς τα εκεί, προς τον εμβολιασμό τους. Αν δεν καταφέρουμε να ελέγξουμε το πανδημικό κύμα μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα χρειαστεί να πάμε και σε τέτοιου είδους πολιτικές».

Πότε θα πούμε «αντίο» στην πανδημία

«Αν δεν καταφέρουμε να νικήσουμε την πανδημία σε όλο τον πλανήτη δεν θα έχουμε ποτέ το κεφάλι μας ήσυχο. Γιατί όσο υπάρχει οπουδήποτε στην γη μπορεί να μεταλλάσσεται και οποιαδήποτε μετάλλαξη μπορεί να είναι περισσότερο μεταδοτική, μολυσματική και πιο επικίνδυνη. Αυτός ο στόχος της συλλογικής ανοσίας του πλανήτη δεν μπορεί να επιτευχθεί νωρίτερα από το τέλος του 2022. Στην χώρα μας όμως, μπορούμε να πετύχουμε την συλλογική ανοσία και να έχουμε σποραδικά κρούσματα, αλλά όχι πανδημία».

Πηγή: in.gr

Σχόλια