Εκδήλωση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 στην Παπαδάτου Ξηρομέρου

 


Ο Σύλλογος Παπαδαταίων Ξηρομέρου « Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» με την υποστήριξη του ΝΠΔΔ Δήμου Ξηρομέρου «Πολιτισμός, Περιβάλλον, Αθλητισμός, Παιδεία & Κοινωνική Πρόνοια”, της Επιτροπής για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 και του Τοπικού Συμβουλίου, πραγματοποίησε εκδήλωση στον αύλειο χώρο του π. Δημοτικού Σχολείου Παπαδάτου με θέμα: «Η Παπαδάτου στην Επανάσταση του 1821 – Η Μάχη της Παπαδάτου και του Ρίβιου».....


Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος του χωριού μας Νίκος Ζαρέντης.

Το χωριό μας είχε την τιμή να υποδεχθεί τον Νικόλαο Θεοδ. Μήτση, Συγγραφέα-Ερευνητή-ιστορικό, ( κατάγεται από το Αρχοντοχώρι) ο οποίος με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, μίλησε για την ένδοξη αυτή σελίδα της ιστορίας μας και το τι πρέπει να θυμόμαστε από αυτή.

Αναφέρθηκε στην Μάχη της Παπαδάτου η οποία έγινε στην θέση που είναι σήμερα ο παλαιός μοναστηριακός ναός ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑ, η οποία ήταν νικηφόρα και έτσι απελευθερώθηκε η Παπαδάτου 1 Φεβρουαρίου 1828. Επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων ήταν ο Κώστας Μπότσαρης (αδερφός του Μάρκου Μπότσαρη).

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη νικηφόρα Μάχη του Ρίβιου η οποία έγινε την 1 Νοεμβρίου 1825 και ήταν καθοριστική στην εξέλιξη του αγώνα για την απελευθέρωση.

Επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων ήταν ο στρατηγός Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Απέσπασε την προσοχή των παρευρισκομένων αναλύοντας με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα.

Στην συνέχεια η μαθήτρια του Γυμνασίου Ευαγγελία Βασ. Νίκου διάβασε τα ονόματα των Παπαδαταίων Αγωνιστών και βιογραφικά στοιχεία τους, τα οποία επιμελήθηκε η χωριανή μας καθηγήτρια Αγγελική Φούντα, αντλώντας στοιχεία από το εξαίρετο βιβλίο του Νίκου Μήτση «ΔΗΜΟΣ ΕΧΙΝΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΙΧΝΗΛΑΣΙΕΣ στο 1821». Αναφέρθηκε η παρουσία των Παπαδαταίων στον αγώνα για την απελευθέρωση και η γενναιότητα που επέδειξαν πολεμώντας όπου τους χρειάστηκε η πατρίδα.




Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκαν έργα ζωγραφικής από τον μικρό αλλά ταλαντούχο Επαμεινώνδα Βασ. Νίκου αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια από τους παρευρισκόμενους.
















papadatou

Σχόλια