ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΟΥ

 


Μια πρώτη αλλά πολύ δυναμική απάντηση στα σχέδια εταιριών για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκων πάρκων σε έκταση 7.000 στρεμμάτων κοινοτικής γης έδωσαν οι κάτοικοι του Αρχοντοχωρίου την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου...



Ποιο συγκεκριμένα την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου με αφορμή το θέμα της γνωμοδότησης του δημοτικού συμβουλίου την επόμενη μέρα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκου πάρκου 115MW στη θέση Σόχα – ξερότοπος ομάδα κτηνοτροφών συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Ι. Τριανταφυλλάκη και εξέφρασαν την αντίθεση τους στη δέσμευση σχεδόν όλων των βοσκοτόπων της κοινότητας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μετά την αρνητική εισήγηση της κοινότητας Αρχοντοχωρίου καθολική ήταν και η άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξηρομέρου για την έγκριση της πρώτης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) που κατατέθηκε.


Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ. πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση στην πλατεία του Αρχοντοχωρίου με την ευγενική αρωγή του Δήμου και της κοινότητας με μοναδικό θέμα τα φωτοβολταϊκά πάρκα στη δημοτική γη.


Στην ευρείας συμμέτοχης συνέλευση παραβρέθηκαν και πήραν θέση για το θέμα ο δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Ιωάννης Τριανταφυλλάκης ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ερωτόκριτος Γαλούνης και οι αρχηγοί της μείζονος πλειοψηφίας κ.κ. Στάικος Παναγιώτης και Κομπλίτσης Παναγιώτης.


Στη συζήτηση που συντόνισε ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου κ. Ελευθέριος Κατσαούνης μίλησαν ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Γεωργίος Λιοντάκης (Τσακνής) πήραν το λόγο οι πρόεδροι των πολιτιστικών Συλλόγων κ.κ. Λεύτερης Πιτσινέλης και Θεόδωρος Καραγιάννης και άλλοι κάτοικοι του Αρχοντοχωρίου.


Όλοι οι παραπάνω εξέφρασαν με επιχειρήματα την πλήρη αντίθεση τους στην παραχώρηση της κοινοτικής γης και τον αφανισμό του χωριού μας.


Στη λαϊκή Συνέλευση υιοθετήθηκε το ψήφισμα που παραθέτουμε, ορίστηκε


επιτροπή κατοίκων και αποφασίστηκε η συνέχιση και η κλιμάκωση του αγώνα


για τη γη και τη ζωή μας.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΟΥ






ΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΟΥ


Στο Αρχοντοχώρι σήμερα στις 26 Σεπτέμβρη 2021 ημέρα Κυριακή και ώρα 20.00 πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων του Αρχοντοχωρίου, παρουσία του Κοινοτικού Συμβουλίου, του Δημάρχου Ξηρομέρου , των Αρχηγών των Παρατάξεων του Δήμου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, των Προέδρων των Πολιτιστικών Συλλόγων και πλήθους κατοίκων.


Η συνέλευση ομόφωνα αποφάσισε να εκδοθεί και να σταλεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς το παρακάτω ψήφισμα:


Με το παρόν ψήφισμα εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας αναφορικά με την εγκατάσταση των τριών (3) φωτοβολταικων σταθμών στις θέσεις «ΞΕΡΟΤΟΠΟΣ, ΡΟΥΓΟΒΙΤΣΑ, ΚΥΛΦΟΒΟΥΝΙ & ΚΟΥΤΟΥΠΕΣ», «ΣΟΧΑ & ΚΟΛΕΤΙΝΑ», και «ΣΟΧΑ - ΞΕΡΟΤΟΠΟΣ» στη Δημοτική Ενότητα Αλυζίας του Δήμου Ξηρομέρου.


Επιθυμούμε να ματαιωθούν όλα τα σχέδια εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στην Κοινότητα Αρχοντοχωρίου της Δημοτικής Ενότητας Αλυζίας του Δήμου Ξηρομέρου.


Στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχουν κατατεθεί αιτήσεις για την εγκατάσταση δέκα τεσσάρων (14) φωτοβολταικων πάρκων στο Δήμο Ξηρομέρου τρία (3) εκ των οποίων στην κοινότητα Αρχοντοχωρίου. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα τρία αιτούμενα Φ.Β. πάρκα στην κοινότητα Αρχοντοχωρίου Ισχύος 69,115,και 254 (MW) αντίστοιχα θα καλύψουν με πάνελ 6.570 στρέμματα.


Δικαιούχοι των τριών (3) αυτών σταθμών είναι δυο ανώνυμες εταιρείες, η CANTREVA ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ και η VOLTALIA GREECE ΑΕ.


Η CANTREVA ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ έχει πάρει άδεια παραγωγού και έχει κατατεθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για γνωμοδότηση στο Δήμο Ξηρομέρου με τον τίτλο «μονάδα παραγωγής ενέργειας (φωτοβολταικος σταθμός) ΙΣΧΥΟΣ 115 MW στη θέση Σόχα – Ξερότοπος της κοινότητας Αρχοντοχωρίου της Δημοτικής ενότητας Αλυζίας ».


Δηλώνουμε ότι είμαστε υπέρ των ΑΠΕ, αλλά μικρότερης κλίμακας και με ειδική χωροθέτηση αφού τα βοσκοτόπια είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση ενός κατ εξοχήν κτηνοτροφικού χωριού όπως το δικό μας. Είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν εναλλακτικές και ισοδύναμες λύσεις για να μπορέσει η χώρα μας να καλύψει τις ανάγκες της και τους στόχους, που βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Σε κάθε περίπτωση η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν μπορεί να επιτρέψει την παραχώρηση όλων τον εδαφών μιας κοινότητας σε δυο ανώνυμες εταιρίες και την έξωση από αυτά κάθε οικονομικής δραστηριότητας των κατοίκων.


- Η παραχώρηση 7 χιλιάδων στρεμμάτων κοινοτικής έκτασης σε δυο ανώνυμες εταιρίες θα οδηγήσει σε αφανισμό το Αρχοντοχώρι.


- Η οικονομία του χωριού μας βασίζεται στην κτηνοτροφία η κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των βοσκοτόπων με φωτοβολταϊκά πάνελ θα σημάνει το τέλος της.


- Οι επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων θα σταματήσουν αφού δεν θα υπάρχει κοινοτική γη για να νοικιάσουν για τη θρέψη των κοπαδιών τους


- Οι συνέπειες για τη φύση και το περιβάλλον θα είναι μακροπρόθεσμα καταστροφικές.


- Τα φωτοβολταϊκά πάρκα χιλιάδων στρεμμάτων θα αλλάξουν το τοπικό κλίμα αφού θα αυξηθεί η θερμοκρασία, ο αέρας θα γίνει πιο ζεστός και επιβλαβής για την υγειά και ο τόπος που μεγάλωσε γενιές και γενιές θα μαραζώσει.


- Αυτός ο τόπος είναι δικός μας τον αγαπάμε και τον πονάμε και δεν θέλουμε να τον οδηγήσουμε στον αφανισμό.






Για όλους αυτούς τους λόγους, και για πολλούς άλλους ακόμα:
Καλούμε
- τις αρμόδιες Υπηρεσίες, τη ΡΑΕ και τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας να απορρίψουν τις ΜΠΕ και να ακυρώσουν τα έργα των ΑΣΠΗΕ.
- την κοινότητα Αρχοντοχωρίου, το Δήμο Ξηρομέρου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να μπουν επικεφαλής των δημοτών και να συντονίσουν τις αντιδράσεις, υπηρεσιακές και νομικές, για να προστατευτεί ο τόπος μας
- όλους τους φίλους συνδημότες μας, τους απανταχού συγχωριανούς μας, να αντιδράσουν αποφασιστικά, συντονισμένα και οργανωμένα μέσα από τους Συλλόγους και την Κίνηση Πολιτών.


Λεμέ όχι στην αποστέρηση της γης και της ζωή μας.


Να γίνει παντού γνωστό το μήνυμα:
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΟΥ



Σχόλια