Αγρίνιο: Με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και υγειονομικούς στο Επιμελητήριο ο Ανδρέας Ξανθός (φωτο)

Στο agriniotv μίλησε μετά την επίσκεψή σε δομές υγείας της Αιτωλοακαρνανίας ο πρ. Υπουργός Υγείας και Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Συγκεκριμένα, επισκέφθηκε τα Νοσοκομεία Αγρινίου, Μεσολογγίου και το Κέντρο Υγείας Αιτωλικού.

 Προσερχόμενος στο Επιμελητήριο, όπου συνομίλησε με υγειονομικούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε:

«Το συμπέρασμα είναι ότι το ΕΣΥ και οι άνθρωποί του προχωρούν χωρίς προετοιμασία στην αιχμή του νέου επιδημικού κύματος. Το ΕΣΥ έχει υποστεί μία απώλεια ανθρωπίνου δυναμικού λόγω των αναστολών εργασίας των ανεμβολίαστων.

Το γεγονός αυτό επιβαρύνει το κλίμα και τη δουλειά αυτών που έχουν απομείνει και δεν βλέπουμε σχεδιασμό του Υπουργείου για την εμπλοκή της πρωτοβάθμιας φροντίδας στην καλύτερη προ-νοσοκομειακή διαχείριση των κρουσμάτων, την κατ’ οίκων φροντίδα και παρακολούθηση των ασθενών με κορωνοϊό και την ενίσχυση κρίσιμων τμημάτων όπως είναι τα ΤΕΠ, οι κλινικές covid και οι ΜΕΘ. Επίσης, δεν έχει υπάρξει πρόνοια για την μετά-νοσοκομειακή παρακολούθηση.

Το non-covid σύνδρομο απαιτεί συστηματική παρακολούθηση και ρύθμιση μεγάλου μέρους ασθενών οι οποίοι βγαίνουν απ΄το νοσοκομείο και πρέπει να ρυθμίζονται γιατί υπάρχουν υπολειμματικά συμπτώματα που πρέπει να παρακολουθούνται.

Δεν υπάρχει σχεδιασμός για την επόμενη μέρα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Χρειάζονται περισσότεροι πόροι, αυτό είναι το δίδαγμα της πανδημίας και η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει για αυτό και η προσέγγιση της πάντα ήταν πως η πανδημία ήταν μία μπόρα που θα περάσει δια των εμβολίων. Αυτό αποδείχθηκε ότι δεν ισχύει μιας και η επιχείρηση ελευθερία έχει βαλτώσει. Χρειάζεται μια νέα υγειονομική στρατηγική με έμφαση και στην πρόληψη και στην καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση αλλά και με επένδυση στο ΕΣΥ».


Σχόλια