Θάνος Μωραΐτης: «Κυβέρνηση και κ. Αυγενάκης αφήνουν αβοήθητο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό»

 


Σε δήλωση προέβη ο Τομεάρχης Αθλητισμού και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, για την καθυστέρηση οικονομικής ενίσχυσης στον ερασιτεχνικό Αθλητισμό....


«Η κυβέρνηση και ο κ. Αυγενάκης είναι υπόλογοι απέναντι στον ερασιτεχνικό αθλητισμό για τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει. Με αποκλειστική ευθύνη του Υφυπουργού έχει αδικαιολόγητα καθυστερήσει η προκαταβολή προς τα ερασιτεχνικά σωματεία της ενίσχυσης από τα έσοδα που προκύπτουν μέσω της φορολόγησης των κερδών του στοιχήματος - η οποία έπρεπε να χορηγηθεί εντός του Σεπτεμβρίου», τόνισε.

«Για πολλοστή φορά αφήνει τα ερασιτεχνικά σωματεία αβοήθητα και έκθετα απέναντι στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, στηριζόμενα στις εξαγγελίες του Υφυπουργού Αθλητισμού κατά το προηγούμενο διάστημα και υπολογίζοντας τα μελλοντικά έσοδα τους βάσει της ΚΥΑ του Μαρτίου, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωσή τους και ενώ απουσιάζει κάθε επίσημη ενημέρωση σχετικά με το χρόνο που θα δοθεί η απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία τους οικονομική ενίσχυση», επεσήμανε στη συνέχεια.

Ανέφερε ότι «η κυβέρνηση, με το βλέμμα εξαρχής στραμμένο στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, αδιαφορεί για τα ερασιτεχνικά σωματεία και τις ανάγκες τους» κι έκλεισε τη δήλωσή του καλώντας την κυβέρνηση «να πάψει να αρκείται στο ρόλο του διαχειριστή συμφερόντων, τον οποίο με ζήλο εδώ και καιρό έχει αναλάβει και να λάβει επιτέλους τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να ρυθμιστεί άμεσα με ΚΥΑ το ζήτημα απόδοσης στον ερασιτεχνικό αθλητισμό της ενίσχυσης που του αναλογεί».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Η κυβέρνηση και ο κ. Αυγενάκης είναι υπόλογοι απέναντι στον ερασιτεχνικό αθλητισμό για τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει. Με αποκλειστική ευθύνη του Υφυπουργού έχει αδικαιολόγητα καθυστερήσει η προκαταβολή προς τα ερασιτεχνικά σωματεία της ενίσχυσης από τα έσοδα που προκύπτουν μέσω της φορολόγησης των κερδών του στοιχήματος - η οποία έπρεπε να χορηγηθεί εντός του Σεπτεμβρίου.


Την στιγμή που τα επαγγελματικά σωματεία έχουν λάβει την ενίσχυση που τους αναλογεί, η καθυστέρηση αυτή - μόνο προς τα ερασιτεχνικά σωματεία - είναι άκρως αποκαλυπτική του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα της πανδημίας τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, τον οποίο με σειρά επιλογών και αποφάσεών της έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Με τις παλινωδίες της, η κυβέρνηση «πέτυχε» να είμαστε η μόνη χώρα με τις αθλητικές δραστηριότητες να έχουν «κατεβάσει ρολά» επί μήνες. Δεν εκπόνησε κανένα σχέδιο για την απρόσκοπτη συνέχιση της αθλητικής δραστηριότητας εν μέσω πανδημίας, απαξιώνοντας τη συλλογική άθληση και την ανάγκη επιβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, αθλητών, προπονητών, εργαζομένων. Και ενώ «διαφήμιζε» ότι έδωσε 40 δις στην οικονομία και την κοινωνία, μόλις όμως 13,5 εκατ. έφτασαν στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Τώρα για πολλοστή φορά αφήνει τα ερασιτεχνικά σωματεία αβοήθητα και έκθετα απέναντι στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, στηριζόμενα στις εξαγγελίες του Υφυπουργού Αθλητισμού κατά το προηγούμενο διάστημα και υπολογίζοντας τα μελλοντικά έσοδα τους βάσει της ΚΥΑ του Μαρτίου, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωσή τους και ενώ απουσιάζει κάθε επίσημη ενημέρωση σχετικά με το χρόνο που θα δοθεί η απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία τους οικονομική ενίσχυση.

Η κυβέρνηση, με το βλέμμα εξαρχής στραμμένο στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, αδιαφορεί για τα ερασιτεχνικά σωματεία και τις ανάγκες τους.
Αποτελεί, όμως, επιτακτική ανάγκη τα ερασιτεχνικά σωματεία, που αποτελούν τα φυτώρια των νέων αθλητών μας και την κοιτίδα των μεγάλων επιτυχιών μας, να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν αυτόνομα, προκειμένου να παραμείνει ο αθλητισμός στο σύνολό του ζωντανός και προσιτός σε όλους τους πολίτες.

Καλούμε τον Υφυπουργό Αθλητισμού να πάψει να αρκείται στο ρόλο του διαχειριστή συμφερόντων, τον οποίο με ζήλο εδώ και καιρό έχει αναλάβει και να λάβει επιτέλους τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να ρυθμιστεί άμεσα με ΚΥΑ το ζήτημα απόδοσης στον ερασιτεχνικό αθλητισμό της ενίσχυσης που του αναλογεί».

Σχόλια