Σωτήρης Γερόλυμος : Πολιτική τοποθέτηση για αιτούμενες άδειες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σύνδεση τους με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή στον Δήμο Ξηρομέρου.

 


Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην ενέργεια πανευρωπαϊκά αναδεικνύεται μια πραγματικότητα στον τρόπο που απελευθερώνονται στην Ελλάδα οι επενδύσεις και ιδιαίτερα σε τομείς αναφοράς του Δήμου όπως ανεμογεννήτριες, φωτοβολταικά , σχεδιασμός επενδύσεων ξενοδοχείων με πλήρη παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας αλλά και των ιχθυοκαλλιεργειών


Όλες οι αναφερόμενες παραπάνω άδειες γνωρίζουμε ότι χορηγούνται αφειδώς , πλέον ανεξαρτήτως γνωμοδότησης μας ,με στόχο τόσο την ενεργειακή επάρκεια αλλά και την ενίσχυση των επενδύσεων και μείωση της ανεργίας.


Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου με θέμα τις ανεμογεννήτριες παρατηρήθηκε , πριν την διεξαγωγή του , το φαινόμενο του διαδικτυακού οργασμού άρθρων προέδρων και ‘κρυπτόμενων’ μελών παρατάξεων εναντίον της ‘τυχόν’ θετικής μας γνωμοδότησης .


Ας δούμε οικονομικά τι κερδίζει και τι δεν ωφελείται απoκλειστικά ο Δήμος και κατ ‘ επέκταση οι Δημότες του απο τις παραπάνω δραστηριότητες :


-Απο τις ιχθυοκαλλιέργειες εισπράττει περί τα 35.000€ ετησίως και χάνει πολλαπλά οφέλη από την απουσία τουριστικής δραστηριότητας εξαιτίας της άναρχης και επιτηδευμένα παραλιακά τοποθέτησης αυτών.


Ας σημειωθεί ότι στα όρια του Δήμου μας δεν παρουσιάζονται κοινωφελείς δράσεις ισοστάθμισης της απώλειας από τις εταιρείες.


-Από τις ανεμογεννήτριες που απέρριψε ο Δήμος σε βάθος τριετίας δεν ωφελείται περίπου 1.000.000 ευρώ σύμφωνα με την πρόταση της ενδιαφερόμενης εταιρείας για :


* Αγορά εξοπλισμού και μηχανημάτων που τόσο έχει ανάγκη ο Δήμος


* Συντήρηση αγροτικής οδοποιίας και αντιπλημμυρικά έργα στις Κοινότητες Αστακού , Βασιλόπουλου & Καραΐσκάκη.


*Δωρεάν σύνταξη μελετών για έργα και αναβάθμιση ποιότητας ζωής των κατοίκων στις Κοινότητες Αστακού , Βασιλόπουλου & Καραΐσκάκη.


* το κατά νόμο θεσπισμένο ποσοστό είσπραξης 1,7 % υπέρ του Δήμου για έργα στις Κοινότητες Αστακού , Βασιλόπουλου & Καραΐσκάκη.Την ίδια στιγμή και επί της ουσίας του θέματος τα αιτήματα των εταιρειών αφορούν αποκλειστικά αγροκτηνοτροφικές περιοχές και το κυρίως ερώτημα είναι πως επηρεάζονται οι αγρότες – κτηνοτρόφοι και η παραγωγή τους από τις αιτούμενες επενδύσεις?


Θεωρώ πως ΔΕΝ απασχολούν το Συμβούλιο μας και κατ ‘ επέκταση την πληροφόρηση των Δημοτών σημαντικά ζητήματα όπως


* Θα αποδεσμεύεται η γη από την πραγματική χρήση, ανάπτυξη και τις επιδοτήσεις των αγροτών σύμφωνα με την επερχόμενη ΚΑΠ?


* Υφίστανται μελέτες και εκθέσεις για τον τρόπο που επηρεάζεται και εξελίσσεται η αγροτική μας παραγωγή από τους φορείς των αγροτών?


* Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί του Δήμου μας έχουν πραγματοποιήσει σεμινάρια ενημέρωσης των κτηνοτρόφων - αγροτών γα τυχόν απώλεια εσόδων μεσομακροπρόθεσμα ?


*Υφίστανται εισηγήσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο των δύο αγροτικών φορέων που δραστηριοποιούνται στα όρια μας για τα ενεργειακά θέματα?


*Έχουν έστω και κάποια σχέση ή συμμετοχή με εταιρείες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ?


Πολιτικά συνάγεται πως η αιρετή αντίδραση που προανέφερα στο θέμα των ανεμογεννητριών ήταν μια συντονισμένη αντιπολίτευση στα οφέλη των Δημοτών και όχι σε μια πολιτική μας επιλογή , απουσία μάλιστα των φορέων που επηρεάζονται.


Επειδή ακόμη και η ελάχιστη αρθρογραφία ενεργών πολιτών και μέρους αιρετών για την τοπική αγροτική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος ‘εξαντλήθηκε’ στην εναντίωση του οικονομικού οφέλους του Δήμου με το θέμα των ανεμογεννητριών,


‘ξέχασε’ την ΠΟΑΥ και τις ιχθυοκαλλιέργειες ,


αγνόησε τους χειρισμούς στο θέμα των βιορευστών στις Φυτείες το οποίο εξελίσσεται νομικά


και μας υποδεικνύει πως θα ραντίσουμε τις ελιές με drones,


Παρακαλώ κε Πρόεδρε όπως αποστείλετε σχετική επιστολή στους αγροτικούς φορείς του Δήμου ώστε από και από εδώ και στο εξής όπως ηθικά και τυπικά υποχρεούνται να μας γνωμοδοτούν για τέτοιου είδους επενδύσεις που αφορούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους και τα συμφέροντα τους εμπεριστατωμένα πριν ακόμη από τις αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και του Δημοτικού Συμβουλίου.


Η ψήφος των Συμβούλων είναι πολιτική ‘όμως τα οικονομικά οφέλη του Δήμου και οι ενδεχόμενες μεσομακροπρόθεσμες απώλειες των αγροκτηνοτρόφων και της εξέλιξης της αγροτικής παραγωγής είναι στοιχεία μετρήσιμα .


O ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 ΓΕΡΟΛΥΜΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Σχόλια

  1. Δεν εξηγεί όμως ο αντιδήμαρχος την θέση του αφού εκφράζεται θετικά για τις επενδύσεις αυτές γιατί αποχώρησε από την γνωμοδότηση για την επένδυση για τις ανεμογεννήτριες μήπως έρθει σε ρίξη με την θέση της παράταξης του; Ή τώρα κάνει το λαγό για επόμενες γνωμοδοτήσεις;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου