Αντιπαράθεση στο Ξηρόμερο για χώρο εναπόθεσης μη επικίνδυνων ογκωδών

 Αντιπαράθεση στο Ξηρόμερο για χώρο εναπόθεσης μη επικίνδυνων ογκωδών

Αντιπαράθεση στο Ξηρόμερο για χώρο εναπόθεσης μη επικίνδυνων ογκωδών

Αντιδράσεις προκαλεί στην περιοχή του Αστακού η απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να χορηγήσει βεβαίωση χωροθέτησης σε εγκατάσταση αποθήκευσης στερεών μη επικίνδυνων αποβλήτων στο Μαραθιά Αστακού.

Η γνωμοδότηση για τη χωροθέτηση αφορά εγκατάσταση δυναμικότητας 3.500 τόνων ετησίως, της οποίας φορέας είναι ο Δήμος Ξηρομέρου. Ήδη όμως καταγράφονται κάποιες πρώτες αντιδράσεις. Η μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου Ξηρομέρου κάνει ήδη λόγο για δημιουργία χωματερής.

«Καταγγέλλουμε τόσο την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος όσο και τον Δήμαρχο Ξηρομέρου, οι οποίοι ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου και των Πολιτών, αποφάσισαν την δημιουργία χωματερής στον Αστακό στη θέση Μαραθιά, σε μια από τις ωραιότερες παραλίες του Δήμου μας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Ερ. Γαλούνης και ζητά τη σύγκλιση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου για το θέμα, αλλά και την ανάκληση της απόφασης από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

«Καμία παραλία του Μαραθιά δεν μετατρέπεται σε χωματερή όπως ψευδώς, με λαϊκισμό και για τη δημιουργία εντυπώσεων αναφέρεται και οι δύο» αναφέρει σε απάντησή της η Δημοτική Αρχή Ξηρομέρου.

Όπως εξηγεί το γήπεδο 17 στρεμμάτων το οποίο προτείνεται να δεσμευτεί για προσωρινή εναπόθεση μη επικίνδυνων ογκωδών αντικειμένων, είναι πλησίον του δρόμου, σε πολύ μεγάλη απόσταση από την παραλία και είναι το σημείο που μέχρι σήμερα όλα τα προηγούμενα πολλά χρόνια εναποθέτονταν άναρχα και ανεξέλεγκτα ογκώδη αντικείμενα.

Ο χώρος αυτός λειτουργεί ως σήμερα χωρίς κανόνες, υποβαθμίζοντας αισθητικά και περιβαλλοντολογικά τη περιοχή. Όλα τα χρόνια εκεί γινόταν εναπόθεση, το ξέρουν όλοι, υπάρχουν φωτογραφίες και στο Google Earth που το αποδεικνύουν.

Μάλιστα η Δημοτική Αρχή επιστρέφει τα βέλη προς τον κ. Γαλούνη διερωτώμενη με νόημα «σε αυτό το χώρο δεν εναποθέτατε και εσείς ογκώδη που αποκτήσατε δήθεν περιβαλλοντικές ευαισθησίες; Ποιον κοροϊδεύετε;», ενώ προσθέτει επίσης :

«Εμείς λοιπόν στα πλαίσια της οργάνωσης και της τάξης σε όλα όσα άναρχα και σκόρπια παραλάβαμε, αποφασίσαμε ότι θα πρέπει και αυτό να γίνεται με έλεγχο και κανόνες, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Μέχρι τώρα οι προηγούμενες δημοτικές αρχές Ξηρομέρου δέχονταν πρόστιμα γι αυτό.

Όλοι οι σοβαροί Δήμοι αυτό κάνουν. Ορίζουν σημεία εναπόθεσης ογκωδών αντικειμένων, γιατί αυτά δεν πάνε κατευθείαν σε ΧΥΤΑ, ώστε εκεί με κανόνες και έλεγχο να γίνεται προσωρινή εναπόθεση τους και επαναλαμβάνουμε είναι στο σημείο που ήδη αυτό γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν φτιάξαμε κάτι νέο, αυτό υπήρχε».

Εφημερίδα “Συνείδηση”

Σχόλια

  1. Γεωργούλα
    κάνε το βημα το σωστό
    και σηκω φυγε απο το διδυμο Γαλουνη -Πανταζή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου