Θάνος Μωραΐτης: Ερώτηση προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών.....

 


Ερώτηση προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών.....



κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, μαζί με άλλους 11 βουλευτές του κόμματος, για την ανάγκη στήριξης του αγροτικού εισοδήματος της Αιτωλοακαρνανίας.

«Τα προβλήματα των παραγωγών, αγροτών και κτηνοτρόφων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας είναι πολυδιάστατα και πολυπαραγοντικά», τονίζει, επισημαίνοντάς τα ένα προς ένα. Ως τέτοια, λοιπόν, επισημαίνει την «πρωτοφανή αύξηση τιμών στις ζωοτροφές, με τη μείωση στο ΦΠΑ να μην επαρκεί ως μέτρο, αφού συνιστά κάτι μεμονωμένο κι όχι μέρος ενός συνεκτικού σχεδίου», την «ακαρπία στις ελιές, τόσο στις βρώσιμες όσο και στις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες, που φέρνει σε οριακή κατάσταση για άλλη μια χρονιά τους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας», η οποία μαστίζει και «τους παραγωγούς εσπεριδοειδών». Σε αυτά προσθέτει τις «τεράστιες καθυστερήσεις που καταγράφονται στις αποζημιώσεις εξαιτίας των χαλαζοπτώσεων και του παγετού που έπληξαν κατά τόπους τις παραγωγικές περιοχές του Nομού».

«Αλυσιδωτά, λοιπόν, πλήττονται και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα της Αιτωλοακαρνανίας (τυροκομεία, συσκευαστήρια ελιάς, εσπεριδοειδών κτλ.)», συμπληρώνει.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «οι πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν τη βόρεια Εύβοια, προκάλεσαν πολύ μεγάλες ζημιές στο εισόδημα των μελισσοκόμων της Αιτωλοακαρνανίας», καθώς «περίπου 200 μελισσοκομικές οικογένειες άφηναν τα μελίσσια τους στα πευκοδάση της». Αυτό, λέει ο κ. Μωραΐτης στην Ερώτησή του, «συνεπάγεται κάθετη πτώση της παραγωγής πευκόμελου και αύξηση της τιμής του μελιού στο ράφι».


Τέλος, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας της Αιτωλοακαρνανίας, συγκαταλέγονται «το αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος», αφού «πολλοί αγρότες να κινδυνεύουν να μείνουν εκτός αγροτικού τιμολογίου, με αρνητικό αποτέλεσμα για τις καλλιέργειες και την άρδευσή τους», καθώς και «η εκρηκτική αύξηση του κόστους παραγωγής», με «το κύμα ανατιμήσεων να πλήττει ιδιαίτερα τους παραγωγούς».


Ζητώντας λύση στα παραπάνω προβλήματα, ο κ. Μωραΐτης και οι υπόλοιποι βουλευτές ρωτούν, μεταξύ άλλων, τους αρμόδιους Υπουργούς:


· Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να ελεγχθούν οι αυξήσεις τιμών στα αγροτοεφόδια.


· Εάν εξετάζονται μειώσεις του κόστους ενέργειας (ηλεκτρισμού και πετρελαίου) για τους αγρότες, ώστε ν΄ αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών, καθώς και σε ποιες ενέργειες θα προβούν, προκειμένου πολλοί παραγωγοί να μη κινδυνέψουν να μείνουν εκτός αγροτικού τιμολογίου ρεύματος.


· Εάν υπάρχει σχέδιο στήριξης των οργανισμών άρδευσης ώστε, ενόψει της τεράστιας αύξησης της τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα, οι οργανισμοί να παραμείνουν σε λειτουργία, καθώς και σχέδιο ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών και εσπεριδοπαραγωγών που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ακαρπίας.


Ολόκληρη η Ερώτηση του κ. Μωραΐτη:


Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2021


ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τους κ.κ. Υπουργούς:


1. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


2. Περιβάλλοντος και Ενέργειας


3. Ανάπτυξης και Επενδύσεων


4. Οικονομικών

Θέμα: «Άμεση η ανάγκη στήριξης του αγροτικού εισοδήματος και η λήψη των αναγκαίων μέτρων για τον πρωτογενή τομέα της Αιτωλοακαρνανίας»


Τα προβλήματα των παραγωγών, αγροτών και κτηνοτρόφων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας είναι πολύ σοβαρά: Η κρίση της πανδημίας από τη μία, τα έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα και οι καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου από την άλλη, τους έχουν επιφέρει τεράστιο πλήγμα. Το εισόδημά τους διαρκώς συμπιέζεται, ενώ οι κυβερνητικές πολιτικές αποδεικνύονται, όχι μόνο ανεπαρκείς, αλλά κι επιζήμιες. Τα μέτρα για τη στήριξη των αγροτών και την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων και που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ ούτε κατ’ ελάχιστο δεν επαρκούν, ώστε να ανακουφίσουν τον πρωτογενή τομέα.


Τα προβλήματα είναι πολυδιάστατα και πολυπαραγοντικά:


- Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται μπροστά σε μια πρωτοφανή αύξηση τιμών στις ζωοτροφές, με τη μείωση στο ΦΠΑ να μην επαρκεί ως μέτρο, αφού συνιστά κάτι μεμονωμένο κι όχι μέρος ενός συνεκτικού σχεδίου.






- Η ακαρπία στις ελιές, τόσο στις βρώσιμες όσο και στις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες, φέρνει σε οριακή κατάσταση για άλλη μια χρονιά τους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας.






- Το ίδιο συμβαίνει και για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών, οι οποίοι, εκτός των άλλων, έχουν να αντιμετωπίσουν και το φαινόμενο της ακαρπίας, που επηρεάζει τη νέα παραγωγή.






- Επίσης, τεράστιες καθυστερήσεις καταγράφονται και στις αποζημιώσεις εξαιτίας των χαλαζοπτώσεων που έπληξαν κατά τόπους τις παραγωγικές περιοχές του Nομού. Καλλιέργειες ελιάς, εσπεριδοειδών, κηπευτικών κ.α. επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον, πολλοί παραγωγοί καταγγέλλουν καθυστερήσεις και στις αποζημιώσεις των πληττόμενων παραγωγών εξαιτίας του παγετού.






- Αλυσιδωτά, λοιπόν, πλήττονται και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα της Αιτωλοακαρνανίας (τυροκομεία, συσκευαστήρια ελιάς, εσπεριδοειδών κτλ.).


- Οι πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν τη βόρεια Εύβοια, προκάλεσαν πολύ μεγάλες ζημιές στο εισόδημα των μελισσοκόμων της Αιτωλοακαρνανίας. Οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι δραματικές, δεδομένου ότι περίπου 200 μελισσοκομικές οικογένειες άφηναν τα μελίσσια τους στα πευκοδάση της. Μεγάλος αριθμός κυψελών έγιναν στάχτη, ενώ αναμένεται κάθετη πτώση της παραγωγής πευκόμελου και αύξηση της τιμής του μελιού στο ράφι.


Οι παραγωγοί μπορούν να βρουν με δυσκολία ανάλογες θέσεις με πευκοδάση - μόνο στη Χαλκιδική ή τη Θάσο - όπου το κόστος μεταφοράς είναι διπλάσιο.


Είναι αναγκαίο, λοιπόν, να τρέξουν άμεσα όλες οι διαδικασίες αποζημίωσης για τους πληττόμενους παραγωγούς.


- Σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει και με το αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος: Μεγάλος αριθμός αιτημάτων, που σχετίζονται με τις άδειες γεωτρήσεων και χρήσης νερού, δεν έχει ακόμα εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να κινδυνεύουν να μείνουν εκτός αγροτικού τιμολογίου, με αρνητικό αποτέλεσμα για τις καλλιέργειες και την άρδευσή τους.


Σε όλα τα παραπάνω, προστίθεται και η εκρηκτική αύξηση του κόστους παραγωγής. Το κύμα ανατιμήσεων πλήττει ιδιαίτερα τους παραγωγούς, καθώς το κόστος ενέργειας (ηλεκτρισμός και πετρέλαιο) και οι τιμές των αγροτικών εφοδίων έχουν αυξηθεί.


Ενώ αναμένεται τεράστια αύξηση του ρεύματος, η κυβέρνηση δε λαμβάνει μέτρα ανάσχεσης. Οι ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκονται λίγο πριν την τέλεια καταιγίδα, ενώ οι προϋπολογισμοί τους βγαίνουν με δυσκολία και με πολλές θυσίες των αγροτών. Η τεράστια αύξηση του ρεύματος αναμένεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα.






Επειδή το αγροτικό εισόδημα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα, εξαιτίας της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, και των έντονων και ακραίων καιρικών φαινόμενων.


Επειδή το κύμα ανατιμήσεων πλήττει ιδιαίτερα παραγωγούς, αγρότες και κτηνοτρόφους, καθώς το κόστος ενέργειας (ηλεκτρισμός και πετρέλαιο) και οι τιμές των αγροτικών εφοδίων έχουν αυξηθεί, ανεβάζοντας κατά πολύ το κόστος παραγωγής.


Επειδή οι ελαιοπαραγωγοί και οι εσπεριδοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ακαρπίας εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινόμενων, παγετού, χαλαζόπτωσης και καύσωνα.


Επειδή οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη Βόρεια Εύβοια, προκάλεσαν πολύ μεγάλες ζημιές στο εισόδημα των μελισσοκόμων της Αιτωλοακαρνανίας.


Επειδή οι τιμές πώλησης των παραγόμενων προϊόντων ήταν και φέτος πολύ χαμηλές.


Επειδή καταγράφονται τεράστιες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις εξαιτίας του παγετού και της χαλαζόπτωσης που έπληξε την Αιτωλοακαρνανία από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 2021.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να ελεγχθούν οι αυξήσεις τιμών στα αγροτοεφόδια;


2. Εξετάζονται μειώσεις του κόστους ενέργειας (ηλεκτρισμού και πετρελαίου) για τους αγρότες, ώστε ν΄ αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών;

3. Υπάρχει σχέδιο ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών και εσπεριδοπαραγωγών που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ακαρπίας εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινόμενων, παγετού, χαλαζόπτωσης και καύσωνα, για το έτος 2021;

4. Πού οφείλονται οι μεγάλες καθυστερήσεις στην αποζημίωση των πληττόμενων παραγωγών εξαιτίας του παγετού και των χαλαζοπτώσεων που έπληξαν την Αιτωλοακαρνανία τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 2021;

5. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν, προκειμένου πολλοί παραγωγοί να μη κινδυνέψουν να μείνουν εκτός αγροτικού τιμολογίου ρεύματος;

6. Υπάρχει σχέδιο στήριξης των οργανισμών άρδευσης ώστε ενόψει της τεράστιας αύξησης της τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα οι οργανισμοί να παραμείνουν σε λειτουργεία;


7. Υπάρχει σχέδιο άμεσης ενίσχυσης - άρσης των συνεπειών από την καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια για τους μελισσοκόμους της Αιτωλοακαρνανίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θάνος Μωραΐτης

Αραχωβίτης Σταύρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Γιαννούλης Χρήστος

Καλαματιανός Διονύσιο

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Πούλου - Παναγιού Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Φωτίου Θεανώ

Σχόλια