Κατασκάβουν όλη την Ελλάδα πλην της… Ακαρνανίας!



Κάτοικοι αδρανείς, Εφορεία Αρχαιοτήτων αδιάφορη,  πύργοι και πύλες έτοιμες να σωριαστούν, αρχαία τείχη που κείτονται ερείπια σε περιοχές … Αμαζονίου την ίδια στιγμή που σε όλη σχεδόν την Ελλάδα γίνονται συστηματικές προσπάθειες ανάδειξης, ανασκαφής και αναστήλωσης μνημείων!

Του Γιώργου Π. Μπαμπάνη

Ο tempora ο mores, θα αναφωνούσε με απελπισία ο Κικέρων, βλέποντας την κατάντια του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στην Ακαρνανία! Και είναι τόσο  πειστική και επίκαιρη η φράση αυτή, αφού μπορεί να χαρακτηρίσει με τον σαρκαστικό της τρόπο την όλη μόνιμη πια κατάσταση που επικρατεί στους αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή της Ακαρνανίας!

 Ετοιμόρροποι πύργοι, γκρεμισμένα τείχη, πύλες μέσα στα σκουπίδια και η  φύση ανεμπόδιστα οργιάζει,  έτοιμη να καταπιεί τα πάντα…  Διότι  είναι μια  περιοχή  πλήρως εγκαταλελειμμένη από άποψη διάσωσης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι εικόνες ντροπής μιλούν από μόνες τους δείχνοντας την πραγματική κατάσταση που υπάρχει. Κι όμως, αντί έντονων αντιδράσεων και παρεμβάσεων κυριαρχεί η αχαριστία μας στα όσα μας πρόσφεραν οι τάχα πρόγονοι μας και η αδιαφορία για τη διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίησή τους.  Άλλωστε, η ίδια συμπεριφορά και απαξίωση παρατηρείται και για την άλλη, την πνευματική κληρονομιά που μας άφησαν  στον κλάδο των επιστημών, των τεχνών και των γραμμάτων.

Αλήθεια, πόσο γραφικός και  ασήμαντος ήταν, άραγε,  ο θεωρητικός φυσικός Αινστάιν, όταν έλεγε ότι  «στις μέρες μας οι παλιές συσκευές ξαναανακαλύπτονται και τα αρχαία πειράματα γίνονται για άλλη μια φορά». Πόσο γραφικοί γινόμαστε κι εμείς που τα τονίζουμε; Ωστόσο, πόσο αδιάφοροι είναι και οι κάθε αυτοί αρμόδιοι στην περιοχή μας! Το είδαμε άλλωστε και με τα τρία καδρόνια αξίας 10.000 ευρώ που τοποθέτησαν στην Αυλόπορτα της Παλαιομάνινας, για τα οποία δεν αντέδρασε κανένας.  Πρόκειται για μια μελαγχολική διαπίστωση  για  μία αδράνεια που επαληθεύει ότι ζούμε σε εποχές δίχως προοπτική, δίχως να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο και ποιοτικό αύριο και τον φόβο να είναι σύμμαχος της στασιμότητας που βιώνουμε!

Έτσι για άλλο ένα καλοκαίρι δεν σημειώθηκε τίποτα το σπουδαίο στην περιοχή μας την ίδια στιγμή που η αρχαιολογική σκαπάνη σε άλλες περιοχές έχει πάρει φωτιά φέρνοντας στο φως τη φλόγα που κρύβει η ελληνική γη και δείχνοντας την σπουδαιότητα αυτού που απεχθάνονται οι Νεοέλληνες, τον …ελληνικό  πολιτισμό! Εμείς, μείναμε πάλι στο ίδιο έργο θεατές και μόνιμα γραφικοί και κουραστικοί για να υπενθυμίζουμε ότι η ανάδειξη των αρχαίων πόλεων με τις κατάλληλες συστηματικές ανασκαφές θα προσφέρουν την ευκαιρία σε όλους να έρθουν σε επαφή με το Δέος και το Κάλλος που επένδυσαν οι Έλληνες σε μία περιοχή που δεν της δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να δείξει τι κρύβει η Ακαρνανική Γη!

Κράζουμε, τους ερευνητές τους μεγάλους που για μια στιγμή πάτησαν το πόδι τους σε τούτα τα χώματα και την άλλη στιγμή τα άφησαν ορφανά διότι φοβήθηκαν το μέγεθος της ιστορίας τους που θα αποκαλύπτονταν.

Κράζουμε, τους ιστορικούς και τους μυθολόγους να μας μιλήσουν για έργα των ανθρώπων μεγάλα και θαυμαστά και βρίσκουμε πιο τρανή την Ακρόπολη και όλα τα ευγενή ερείπια που αντέχουν στο πέρασμα του καιρού

Κοιτάζουμε όλα αυτά που μας χάρισαν οι Έλληνες  και βρίσκουμε ότι ταιριάζουν άψογα στα όσα κατέγραψε ο Σαίξπηρ το  1599 για το καταμαχαιρωμένο κουφάρι του Καίσαρα: “Είσαι το ερείπιο από το ευγενέστερο έργο που στάθηκε ποτέ στο ρέμα του καιρού…”

https://iaitoloakarnania.gr


Σχόλια