Στη βουλή η δραματική συρρίκνωση των εισακτέων φοιτητών στα Τμήματα του Μεσολογγίου

Η δραματική συρρίκνωση του αριθμού των εισακτέων φοιτητών στα Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής στο Μεσολόγγι, αποτέλεσαν αντικείμενο ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές Αποστόλος Αβδελάς, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντίνος Χήτας, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Λύσης

Η ερώτηση κατατέθηκε πριν μερικές μέρες στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και έχει σαν θέμα: «Καταργούν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην πόλη του Μεσολογγίου» και έχει ως εξής:

 «Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, αμείωτες συνεχίζονται οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, που είδε με προβληματισμό την ανακοίνωση των βάσεων, αφού, κάποια τοπικά εκπαιδευτικά ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έμειναν χωρίς επαρκή αριθμό φοιτητών.

Ο δε Δήμος Μεσολογγίου κάνει λόγο για την «χαριστική βολή» στην πάλαι ποτέ φοιτητούπολη της περιοχής. Με δεδομένες, πλέον, τις βάσεις του 2021, ο Δήμος Μεσολογγίου σε γραπτή ανακοίνωσή του τονίζει, μεταξύ άλλων ότι, η θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής εξαφανίζει σχεδόν όλα τα περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα. Αξίζει να επισημανθεί ότι, από το 2012, η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου είναι σε συνεχή κατιούσα πορεία, τόσο σε αριθμό τμημάτων, όσο και σε αριθμό φοιτητών.

Από μια φοιτητούπολη με 3 – 4 χιλιάδες φοιτητές, το 2012 και 7 τμήματα, το 2019, μετρώνται τρία τμήματα, με 610 εισακτέους αλλά πολύ λιγότερους, στην πραγματικότητα, λόγω μεταγραφών και μη παρακολούθησης. Κατά τη νέα, δε, ακαδημαϊκή χρονιά, στην πόλη θα έρθουν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μόνον 42 φοιτητές και στα δύο εναπομείναντα τμήματα, επί συνόλου 494 προσφερόμενων θέσεων! Επιτακτική καθίσταται και επιβάλλεται πλέον η ανάγκη, η Κυβέρνηση να καλύψει, τουλάχιστον, τις θέσεις που η ίδια διακήρυξε ότι είναι διαθέσιμες στα πανεπιστήμια.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Προτίθεσθε να καλύψετε άμεσα τις θέσεις που διακηρύξατε ότι είναι διαθέσιμες στα πανεπιστήμια, έτσι ώστε κανένα περιφερειακό πανεπιστημιακό τμήμα να μην στερηθεί ικανό αριθμό πρωτοετών φοιτητών και οδηγηθεί νομοτελειακά στον σταδιακό μαρασμό και στην κατάργησή του;

2. Εξετάζεται η μεταφορά στο Μεσολόγγι νέων τμημάτων από το Πανεπιστήμιο Πατρών, ως έσχατη λύση στον επικείμενο αφανισμό των δομών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην πόλη, μετά τη μείωση των εισακτέων;

3. Προτίθεσθε να αναθεωρήσετε και να καταργήσετε το μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, καθώς, αποδεικνύεται άδικο για τους υποψήφιους και καταστροφικό για την επιβίωση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων;».

Σχόλια