ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΤΑ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΎΛΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ                  ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ !!!


Κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην ΠΟΑΥ


Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16 Αυγούστου στις 07:00 μ.μ., η διαμαρτυρία με αυτοκινητοπομπή στη ΒΕΛΑ και η ενημερωτική εκδήλωση στον Αστακό στις 08:30 μ.μ., με διοργανωτή την Επιτροπή Αγώνα, για να εκφραστεί η αντίθεση στον προτεινόμενο σχεδιασμό της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, που περιλαμβάνει την μεγάλη αύξηση των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στο σύμπλεγμα των Εχινάδων Νήσων και ειδικά στο παράκτιο μέτωπο, που συνοδεύεται από επίσης μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας, παράλληλα με την δέσμευση χιλιάδων στρεμμάτων για μελλοντικές συνεχόμενες αυξήσεις σε θάλασσα και στεριά.......

Τα αυτοκίνητα είναι η αλήθεια ότι προσήλθαν λίγο αργότερα από την καθορισμένη ώρα και ενώ στις 8 παρά 15 ήταν 61, τελικά λίγο πριν της 8 και 10 που η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε για Αστακό, ήταν 102.

Στο Αστακό έλαβε χώρα η ενημερωτική εκδήλωση με το Δήμαρχο Ξηρομέρου κ. Ιωάννη Τριανταφυλλάκη, στην ομιλία του να δίνει ένα πολύ σύντομο ιστορικό της υπόθεσης και που βρίσκονταν όταν ανέλαβε την διοίκηση του Δήμου και περιέγραψε τα επόμενα βήματα στην υπόθεση.

Κατόπιν τον λόγο έλαβε ο Βουλευτής Αιτ/νίας του ΚΚΕ κ. Νίκος Παπαναστάσης, ζητώντας από την κοινωνία να μπει μπροστάρης και αυτή να καθοδηγεί την Επιτροπή Αγώνα και όχι το ανάποδο. Δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ, το οποίο θα είναι με την κοινωνία στο δρόμο, για να αποτρέψει αυτό το καταστροφικό σχεδιασμό.

Μετά το λόγο έλαβε ο Αστακιώτης κ. Δημήτρης (Τάκης) Στρατούλης, πρώην Υπουργός Εργασίας και πολιτικό στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ολική κατάληψη του θαλασσίου χώρου, χωρίς κανένα έλεγχο που επέρχεται με αυτόν τον σχεδιασμό της Π.Ο.Α.Υ., δηλώνοντας στο πλευρό της κοινωνίας να σταματήσει αυτή τη δυσάρεστη για όλους εξέλιξη.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος Εφετών κ. Αλέκος Σάββας από την Χρυσοβίτσα, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, μέλος της νομικής ομάδας που έχει συσταθεί και αποτελείται από τους: κα Ανθή Γιαννούλου, κ. Βασίλη Δοροβίνη και κ. Αλέξη Φραίμη, η οποία εμπλουτίζει με νομικά επιχειρήματα τις θέσεις της Επιτροπής Αγώνα και του Δήμου Ξηρομέρου. Ο κ. Σάββας αναφέρθηκε στις πολλαπλές νομικές ατέλειες που παρουσιάζει η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που αποτελούν βάσιμους λόγους ώστε να καταπέσει η Π.Ο.Α.Υ. στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά την σίγουρη προσφυγή που θα ακολουθήσει αν και όποτε αυτή γίνει Προεδρικό Διάταγμα.

Η εκδήλωση τελείωσε με τη τοποθέτηση του μέλους της Επιτροπής Αγώνα κ. Βασίλη Σούλα, ο οποίος παρουσίασε ορισμένα από τα στοιχεία της Προκαταρκτικής Έρευνας για την Εκτίμηση των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των Ιχθυοκαλλιεργειών στις Νήσους και τις Ακτές της Δυτικής Αιτωλοακαρνανίας, που διενήργησε για λογαριασμό της Επιτροπής Αγώνα το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”. Παρουσιάστηκε επίσης οπτικό υλικό από τηλεχειριζόμενο Υποβρύχιο Όχημα (Remotely Operated Vehicle-ROV) που χρησιμοποιήθηκε από τους επιστήμονες για να τεκμηριώσουν την επιβάρυνση του βυθού σε αποστάσεις 500 μέτρων από τις μονάδες.




Στην απλότητα κρύβεται η ευτυχία

Πριν 26 χρόνια πέθανε στην Αθήνα στις 18.3.1996 ο μεγάλος μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης και είναι ευκαιρία εν όψει των κρίσιμων στιγμών που περνάμε και για να μη γκρινιάζουμε που είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι, να θυμηθούμε ένα ποίημά του με τον τίτλο “Στην απλότητα κρύβεται η ευτυχία”. Ας το ενστερνιστούμε.


Mπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα


και με τα πιο μικρά..

Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.

Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές.

Μου φτάνει που τα χρόνια φυλάνε Χριστούγεννα για το τέλος τους.

Που οι χειμώνες έχουν πέτρινα, χιονισμένα σπίτια.

Που ξέρω ν' ανακαλύπτω τα κρυμμένα πετροράδικα στις κρυψώνες τους.

Μου φτάνει που μ' αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι.

Πολύ...

Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους.

Πολύ...

Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι' αυτούς.


Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι.

Που δε με νοιάζει να με θυμούνται.

Που μπορώ και κλαίω ακόμα.

Και που τραγουδάω... μερικές φορές...

Που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν.

Και ευωδιές που με γοητεύουν...

Οδυσσέας Ελύτης



Πολιτιστικές εκδηλώσεις - Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου 2021

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου “Τα Κόροντα” ανακοίνωσε το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων – Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου 2021 στο φύλλο 231 της εφημερίδας “Χρυσοβιτσάνικα Νέα”. Οι εκδηλώσεις θα γίνονταν στις 11,12, 13, 14 /8 /2021 με την συνεργαία της Αθλητικής Ένωσης Χρυσοβίτσας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ξηρομέρου.

Όμως με απόφαση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκου Κοροβέση ανεστάλησαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που είχαν προγραμματιστεί μέχρι τις 24/8/2021 στην Περιφέρεια Ηλείας και μέχρι τις 16/8/2021 στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαϊας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης η αναστολή ήταν επιβεβλημένη λόγω των μεγάλων πυρκαγιών που ξέσπασαν στην περιοχή, ιδιαίτερα της περιφερειακής ενότητας Ηλείας και σε ένδειξη σεβασμού προς τους πληγέντες τόσο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όσο και στο σύνολο της χώρας.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, μετά την παραπάνω απόφαση της Περιφέρειας, σε ένδειξη σεβασμού τόσο προς τους πληγέντες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όσο και στο σύνολο των πληγέντων της χώρας θεώρησε πως είναι επιβεβλημένο από μέρους μας να συνταχθεί με το σκεπτικό αναστολής των εκδηλώσεων που εξέδωσε πριν με δελτίο τύπου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και να αναστείλει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις από 11/8/21 μέχρι 14/8/2021 πλην των αθλητικών εκδηλώσεων, του τουρνουά δηλωτής και της εκδρομής στο λημέρι του Κατσαντώνη.

Ειδικότερα: στην εκδρομή στο λημέρι του Κατσαντώνη που έγινε στις 13/8/2021 και ώρα 8.30 π.μ. συμμετέχουν 15 άτομα. Επειδή το μονοπάτι που οδηγούσε εκεί έκλεισε από τα δέντρα κατέστη αδύνατο η ομάδα να φτάσει στην κορυφή κι αποφασίστηκε η προσπάθεια να μην συνεχιστεί αλλά να επαναληφθεί του χρόνου με την συνεργασία του συγχωριανού μας ορειβάτη Γεράσιμου Χασιώτη. Σκοπός της εκδήλωσης είναι, μέσα από αυτήν να αναδειχθεί η παραπάνω ιστορική τοποθεσία του χωριού μας.

Στον αγώνα δρόμου που έγινε στις 13/8/2021 ώρα 7 μ.μ. έγιναν δύο γκρουπ. Ένα για παιδιά ηλικίας μέχρι 12 ετών κι ένα άλλο για εφήβους. Στο πρώτο γκρουπ που έγινε από τη Λούτσα μέχρι την Πλατεία του χωριού συμμετείχαν 14 παιδιά και στον δεύτερο δρόμο που έγινε από το Πέρα-πηγάδι μέχρι την πλατεία του χωριού συμμετείχαν 10 έφηβοι. Σ’ όλους τους αθλητές που συμμετείχαν δόθηκαν μπλουζάκια αντιιδρωτικά, προσφορά του ΣΕΓΑΣ, και μετάλλια προσφορά του Συλλόγου.

Αμέσως μετά στις 8 μ.μ. στο γήπεδο μπάσκετ της πλατείας έγινε αγώνας μπάσκετ μεταξύ της ομάδας μπάσκετ του χωριού μας και της ομάδας μπάσκετ του Μαχαιρά. Μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι η φιλοξενούμενη ομάδα πήρε τη νίκη στην παράταση με σκορ 35-33.

Στην νικήτρια ομάδα δόθηκε εκ μέρους συλλόγου μας κύπελο.

Στον αγώνα ποδοσφαίρου παλαιμάχων-νέων που έγινε στις 14/8/2021 στο γήπεδο του χωριού μας η ομάδα των παλαιμάχων επιβλήθηκε των νέων με σκορ 7-4. Το κύπελο (προσφορά του Συλλόγου) παρέλανε για λογαριασμό των παλαιμάχων ο Βασίλης Ιω. Ζορμπάς που πέτυχε τρία γκολ στον αγώνα.

Ελπίζουμε του χρόνου ν’ αλλάξουν οι συνθήκες και να γίνουν κανονικά οι εκδηλώσεις.



Εκλογές του Συλλόγου για νέο Δ.Σ.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την Περιφέρεια Αττικής ενημερωθήκαμε ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση για τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων που έχει λήξει η θητεία.

Η περιφέρεια μας ενημερώνει ότι όλοι οι σύλλογοι, που είναι σε παράταση λόγω λήξης της θητείας τους πρέπει οπωσδήποτε έως 30 Ιουνίου 2021 τα Δ.Σ. τους να προκηρύξουν εκλογές, οι οποίες λόγω της πανδημίας και της δυσκολίας προσέλευσης των μελών του κατά τους θερινούς μήνες, μπορούν να δημιουργηθούν τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, και το αργότερο έως 30 Σεπτεμβρίου 2021. Σε περίπτωση αλλαγής των συνθηκών θα γίνει ενημέρωση από τα μέλη του Δ.Σ.



Συνάντηση για το ΤΟΕΒ

Στις 11 Αυγούστου 2021, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Κοινότητάς μας κ. Γιάννη Χρ. Χρόνη, έγινε συνάντηση φορέων για το ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας στην οποία κλήθηκαν ο Πρόεδρος του ΓΟΕΒ κ. Κώστας Βήττας κι ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Κοντογιάννης. Εκτός των παραπάνω το ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Κώστας Παντ. Σάββα, ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων από το μέλος του Δ.Σ. Αλεξ. Σάββα κι ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος από τον πρόεδρο του Νίκ. Παν. Ζορμπά.

Οι καλεσμένοι, αφού άκουσαν στην αρχή από τους εκπροσώπους τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας, ενημέρωσαν κι εκείνοι με τη σειρά του για τις προσπάθειες που κάνει η πολιτεία για την επαναλειτουργία των ΤΟΕΒ.

Από τη συζήτηση αποδείχτηκε ότι η ενεργοποίηση του ΤΟΕΒ είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ γιατί η αγορά ζωοτροφών έχει ακριβύνει υπερβολικά κι ότι προβλέπεται με τη συμμετοχή του ΤΟΕΒ στην ενεργειακή κοινότητα να μειωθεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και το πάγιο να φτάσει στο μισό περίπου του σημερινού.

Τονίστηκε ότι λόγω της λήξης της θητείας του Δ.Σ. πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές άμεσα γιατί δεν δίνεται άλλη παράταση από την Περιφέρεια στο Δ.Σ. που έχει λήξει η θητεία τους.

Οι εκπρόσωποι των φορέων ζήτησαν να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε να δημοπρατηθεί άμεσα το έργο συντήρησης του αντλιοστασίου για το οποίο έχει εγκριθεί ποσό 50.000€ με ενέργειες του Συλλόγου μας από τον Γενικό Γραμματέα κ. Νίκο Αντώνογλου και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου. Τέλος ζητήθηκε από τους εκπροσώπους να εξασφαλιστεί επιχορήγηση για την συντήρηση του δικτύου άρδευσης και για την προμήθεια καρτών υδροληψίας.

Η σημερινή περίοδος είναι η πιο κρίσιμη κι όλοι πρέπει να βοηθήσουν με κάθε τρόπο ώστε να επαναλειτουργήσει το ΤΟΕΒ που είναι απαραίτητο όχι μόνο για την ανάπτυξη του χωριού μας αλλά και της γύρω περιοχής.



ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 


Αναστασίου – Κοσμά Μαρία 35

Γκόλια Θεώνη 20

Ζορμπάς Χαρίλαος 20

Ζορμπάς Χαρ. Γεράσιμος 20

Ζορμπάς Χαρ. Γεράσιμος 20

Καρανίκα Ντίνα 20

Κατσιγιάννης Γεράσιμος 10

Κιτσοκώστας Νίκος 35

Κοντή Αρχόντω 20

Μελεούνη-Ξυθάλη Κωστούλα 20

Μπουκουβάλα-Φαρμάκα Βασιλική 20

Μούρκα-Τζάνου Γεωργία 10

Μπαρμπαρούσης Νέστορας 20

Ράπτη Μαρία 20

Ράπτη-Προτζάκη Παναγιώτα 20

Σαμαράς Χαρ. Δημήτρης 20

Σώλος Σπ. Βασίλειος 20

Ταπραντζή – Τσέτσου Γερασιμούλα 20

Ταπραντζή-Γεροπάνου Γερασιμούλα 10

Ταπραντζής Λάμπρος 20

Τσόμπου-Αποστολάκη Ελευθερία 10

Χαντζή-Κολοσιώνη Μαρία 20

Χασιώτη-Ανταμπασίδη Αγγελική 15

Χασιώτης Ιωάννης 20

Χρόνη Φιλοθέη 20

Χρόνης Νικ. Γεράσιμος 20

Χρόνης Φώτης 40






Κοινωνικά

Γεννήσεις

Η Αλεξάνδρα Γερ. Κατσιγιάννη κι ο σύζυγος της Δημήτρης Κορτσάλης απέκτησαν κοριτσάκι.

Η Ευφροσύνη Αριστ. Ταπραντζή κι ο σύζυγός της Γιάννης Ανδρικόπουλος απέκτησαν κοριτσάκι.

Να τους ζήσουν.


Βαπτίσεις

Ο Γεράσιμος Θ. Καραντζίνης κι η σύζυγος του Παρασκευή βάφτισαν το αγοράκι τους και του έδωσαν το όνομα Θωμάς.

Η Βησσαρία Βασ. Σάββα κι ο σύζυγος της Γεώργιος Κυριακίδης βάφτισαν το κοριτσάκι τους και του έδωσαν το όνομα Χριστίνα.

Ο Δημήτριος Κ. Μούρκας κι η σύζυγος του Παναγιώτα βάφτισαν το κοριτσάκι τους και του έδωσαν το όνομα Μαρία.

Ο Παναγιώτης Χαρ. Σαμαράς κι η σύζυγος του Αλεξάνδρα βάφτισαν το αγοράκι τους και του έδωσαν το όνομα Χαρίσης.

Ο Δημήτρης Οδυσ. Χρόνης κι η σύζυγός του Αργυρώ βάφτισαν το κοριτσάκι τους και του έδωσαν το όνομα Φιλοθέη.

Ο Γεώργιος Κιτσοκώστας κι η σύζυγος του Έφη βάφτισαν το κοριτσάκι τους και του έδωσαν τα ονόματα Μαρία-Νικολία.

Ο Γεώργιος Δημ. Παύλου και η σύζυγός του Στυλιανή βάφτισαν το αγοράκι τους και του έδωσαν το όνομα Δημήτρης.

Να τους ζήσουν!


Γάμοι

Ο Γεράσιμος Θ. Καραντζίνη, γιος της Παρασκευής Γερ. Σάββα και του Θωμά Καραντζίνη παντρεύτηκε την Παρασκευή Καποδίστρια από το Βόλο.

Ο Σωτήρης Θεοδ. Σάββας παντρεύτηκε την Ιωάννα Τσεκάϊ.

Η Ελένη Βασ. Σάββα παντρεύτηκε τον Γιάννη Τσιλιγιάννη από τα Πράμαντα Ιωαννίνων.

Η Βησσαρία (Ρούλα) Βασ. Σάββα παντρεύτηκε τον Γιώργο Κυριακίδη από την Αθήνα.

Να ζήσουν ευτυχισμένοι.


Θάνατοι

Έφυγαν από κοντά μας οι: Χρήστος Παν. Ζορμπάς, Γεώργιος Αθ. Ταπραντζής, Κώστας Κοντοπάνος συζ. Ειρήνης Ευστ. Ζορμπά, η Νίκη χήρα Δημητρίου Σωκρ. Ταπραντζή κι ο Αντώνης Μάντης συζ. Βιργινίας Θεοδ. Τσόμπου.

Στους συγγενείς θερμά συλλυπητήρια.


Επιτυχίες

Η Σωτηρία Στεργίου κόρη του Κων/νου Στεργίου και της Σπυριδούλας Ν. Αυδή αποφοίτησε από τη Σχολή Χρηματοοινομικής και Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά και προσλήφθηκε στην Εθνική Χρηματιστηριακή της ΕΤΕ.

Η Γερασιμούλα Ταπραντζή-Τσέτσου πήρε το πτυχίο της από το τμήμα Ελληνικός Πολιτισμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Πατρών.

Η Μιρέλα Δημ. Χαντζή πήρε το πτυχίο της από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Η Καλλιρρόη Κ. Γεωργούλα πήρε το πτυχίο της από το τμήμα Δίοικησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Η Ειρήνη Κιοκτζέογλου, κόρη της Ιωάννας Χαρ. Κωτσίδου, πέτυχε στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Θερμά συγχαρητήρια!




Το αγρόκτημα των αδελφών Παπαζώη στο Βαλόστρατο Χρυσοβίτσας

Το αγρόκτημα των αδελφών Παπαζώη στη θέση Βαλόστρατο της Χρυσοβίτσας απλώνεται σε μια έκταση 30 περίπου στρεμμάτων. Είναι καταπράσινο τους καλοκαιρινούς μήνες και το χειμώνα δεν λείπουν οι καλλιέργειες, τα οπωροκηπευτικά του το καλοκαίρι είναι ντομάτες, πιπεριές, κολοκύθια, μελιτζάνες, πατάτες, κρεμμύδια, βλήτα πεπόνια, φασολάκια και το χειμώνα καλλιεργούνται μάπες, κουνουπίδια, μπρόκολα, πράσσα κ.α. Συνεχώς το αγρόκτημα είναι γεμάτο με κάθε λογής καρπούς και οι ιδιοκτήτες, ακούραστοι, φροντίζουν κάθε σημείο από το αγρόκτημά τους. Καθώς ωριμάζει η παραγωγή κόβονται κάθε μέρα φρέσκα προϊόντα και πάνε στο μαγαζί που διατηρούν στον Αστακό. Στο κτήμα επίσης εκτρέφουν πρόβατα, γουρούνια και πουλερικά (χήνες). Εντυπωσιάζουν οι αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις τους, η καθαριότητα που υπάρχει και η χρήση φυσικών τροφών.

Στο αγρόκτημα μας ξενάγησε ο ένας εκ των αδελφών ο Μήτσος Σπ. Παπαζώης. Ο κύριος Μήτσος, όπως όλοι τον γνωρίζουν, είναι ένας πολύ εργατικός, φιλόζωος και ευχάριστος άνθρωπος. Μας υποδέχθηκε θερμά και μας επιφύλαξε μια ωραία ξενάγηση στο χώρο του κτήματος.

Σε εποχή πλήρους οργασμού της παραγωγής, το αγρόκτημα θυμίζει ένα “μικρό παράδεισο” και διαψεύδει πανηγυρικά όσους συγχωριανούς μας ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να γίνουν σύγχρονες καλλιέργειες κηπευτικών στο κάμπο μας.


Ο Πύρρος Δήμας στο χωριό μας

Ο Πύρρος Δήμας, αφού ανακηρύχθηκε στις 20/5/2021 δημότης του Δήμου Ξηρομέρου, στις 23/8/2021 ημέρα Δευτέρα επισκέφθηκε το χωριό μας για να συναντηθεί με το φίλο του και συναθλητή του Κώστα Γκαρίπη που έχει παντρευτεί την Μαρία, κόρη της Μιράντας Ευστ. Ζορμπάς κι όποιος έκανε διακοπές στη Χρυσοβίτσα.

Οι δύο φίλοι συναντήθηκαν στην πλατεία του χωριού κι αμέσως η παρέα μεγάλωσε καθώς προστέθηκαν σ’ αυτή πολλοί συγχωριανοί που ήρθαν να δουν από κοντά τον θρύλο του αθλητισμού που σήκωσε τόσο ψηλά την Ελλάδα και της έφερε στο άθλημα της άρσης βαρών τρία (3) χρυσά ολυμπιακά μετάλλια κι ένα χάλκινο. Μεγάλες διακρίσεις όχι τόσο μεγάλες όπως του Πύρρου- έχει να επιδείξει κι ο συγχωριανός μας γαμπρός Κώστας Γκαρίπης.

Στο τραπέζι που ακολούθησε στην πλατεία του χωριού είχαμε μια πού ενδιαφέρουσα συζήτηση για το άθλημα της άρσης βαρών που παρακολούθησαν πολλοί νεολαίοι του χωριού.

Ο Πύρρος Δήμας στο τέλος δήλωσε ευχαριστημένος από την φιλοξενία, κι αφού έβγαλε πολλές αναμνηστικές φωτογραφίες με τους κατοίκους, υποσχέθηκε ότι θα μας επισκεφθεί και πάλι στο μέλλον.




Ειδήσεις – σχόλια

Παρουσίαση βιβλίου

το Δ.Σ. του ΝΠΔΔ του Δήμου Ξηρομέρου παρουσίασε το βιβλίο του Αλέξανδρου Τ. Σάββα Προέδρου Εφετών με τον τίτλο “Πόλεις και χωριά του Δήμου Ξηρομέρου”: α) στον Αστακό τις 28 Ιουλίου και ώρα 8.30 μ.μ. στον αύλειο χώρο του παιδικού σταθμού, β) στον Μύτικα στις 30 Ιουλίου και ώρα 8.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία των Φυτειών. Στις παρουσιάσεις ομιλητές ήταν: ο δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος, ο πρόεδρος της ΑΙΠΟΕ Καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Παναγιώτης Κοντός, ο κ. Κώστας Καρούσος πρόεδρος της ΕΕΛ, εισηγητής ο διδάκτων Φιλοσοφίας κ. Γεώργιος Μπαρμπαρούσης διδάσκων στο ΕΚΠΑ και τελευταίος ομιλητής ο συγγραφέας του βιβλίου. Συντονιστής και στις τρεις παρουσιάσεις ήταν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αιτ/νων Δημοσιογράφων κ. Πάνος Σόμπολος. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα σε εκδήλωση που θα γίνει το φθινόπωρο στη Στοά του βιβλίου. Το βιβλίο διατίθεται από το ΝΠΔΔ στον Αστακό και στις παραστάσεις που διοργανώνονται.


Ημερίδα

Το ΝΠΔΔ “Πολιτισμός-Περιβάλλον-Αθλητισμός-Παιδεία και Κοινωνική Πρόνοια στο Δήμο Ξηρομέρου” σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας διοργάνωσε στις 3/7/2021 κι από ώρα 9.30 π.μ. διαδικτυακή πολιτιστική, επιστημονική ημερίδα με τίτλο “Βελανιδοδάσος, Βαλτί, Αστακός, Πολιτιστικά τοπία και Συλλόγική μνήμη” υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.



1ο Συνέδριο Ιστορίας του Ξηρομέρου

Το ΝΠΔΔ του Δήμου Ξηρομέρου διοργάνωσε στις 6 και 7 Αυγούστου 2021 στο Δημαρχείο το 1ο Συνέδριο Ιστορίας του Ξηρομέρου με θέμα “Το Ξηρόμερο στην Επανάσταση του 1821: ο τόπος, ο χρόνος, οι άνθρωποι” για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Το Συνέδριο σημείωσε επιτυχία και έχει δρομολογηθεί η έκδοση των Πρακτικών του.


Όχι στο κλείσιμο της Τράπεζας Πειραιώς στον Αστακό

Ο Δήμος Ξηρομέρου και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος διοργάνωσαν αντίστοιχα στις 11 και 12 Αυγούστου στον Αστακό συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της Τράπεζας Πειραιώς. Εντύπωση προκαλεί ότι την εγκατάλειψη και την ερήμωση της περιοχής την παρακολούθούν αμέτοχοι οι βουλευτές του νομού, κυρίως οι κυβερνητικοί, και δεν αντιδρούν στο κλείσιμο της τράπεζας, στην ΠΟΑΥ, στις ανεμογεννήτριες κλπ.


Αποκαλυπτήρια προτομής του Παντελή Καρασεβδά

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αστακιωτών και μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα έγιναν στις 20/8/2021 στην πλατεία του Αστακού τ’ αποκαλυπτήρια της προτομής του Παντελή Καρασεβδά, ο οποίος υπήρξε η μεγαλύτερη προσωπικότητα του Αστακού. Μετά από πολλά χρόνια τιμήθηκε ο Ολυμπιονίκης του 1896 στο αγώνισμα της σκοποβολής, ο πολεμιστής κι ο πολιτικός. Το μνημείο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Ευάγγελος Τόμπας με μέγα χορηγό της προτομής τον Απόστολο Πανταζή.


Απογραφή

Μετά από 10 χρόνια θ’ ανακοινωθεί η ημερομηνία απογραφής του πληθυσμού κι ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων θα κινητοποιηθεί για το σκοπό αυτό. Η απογραφή έχει μεγάλη σημασία γιατί όπως είναι γνωστό οι οικονομικές ενισχύσεις δίνονται με βάση την πληθυσμιακή κατάσταση της Κοινότητας και του Δήμου, κενώ και το Κοινοτικό Συμβούλιο (Μονομελούς ή Πεντεμελές) εξαρτάται από την απογραφή.

Πρέπει, λοιπόν, κανένας Χρυσοβιτσάνος να μην απουσιάσει την ημέρα της απογραφής από το χωριό.




2ο τουρνουά δηλωτής του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων

Ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων διοργάνωσε με επιτυχία το 2ο τουρνουά δηλωτής στις 11, 12 13 και 14 Αυγούστου στη Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου.

Οι αγώνες έγιναν σε τέσσερις γύρους με δυάδες στο καφενείο του Σταμούλη Σάββα. Παρατηρητές ορίστηκαν οι: Γεράσιμος Θεοδώρου και Αλέξανδρος Σάββας.

Στον πρώτο γύρο μετά από κλήρωση συμμετείχαν οκτώ (8) δυάδες οι εξής: 1) Γεροπάνος Σταύρος-Κατσιγιάννης Γέρασιμος 2) Αυδής Λ. Δημήτρης- Ζορμπάς Κ. Βασίλειος 3) Μπούρας Πάνος – Ζορμπάς Θ. Βησσαρίων 4) Χασιώτης Σωτήριος-Ταπραντζής Γερ. Δημήτριος 5) Χρόνης Σπ. Δημήτριος – Πάνου Δημήτριος, 6) Γεωργούλας Θεόδωρος – Ζορμπάς Μιχάλης 7) Αυδής Λ. Πάνος – Χαντζής Φ. Βασίλειος και 8) Ζορμπάς Ιω. Βασίλειος – Ζορμπάς Θ. Χριστόφορος.

Στον δεύτερο γύρο προκρίθηκαν τέσσερις (4) δυάδες οι εξής: 1) Κατσιγιάννης Γεράσιμος – Ζορμπάς Κ. Βασίλειος, 2) Μπούρας Πάνος – Ταπραντζής Δημήτριος 3) Χρόνης Δημήτριος – Γεωργούλας Θεόδωρος και 4) Αυδής Πάνος – Ζορμπάς Ιω. Βασίλειος.

Στον τρίτο γύρο συμμετέχουν δύο (2) δυάδες οι εξής: 1) Κατσιγιάννης Γεράσιμος – Μπούρας Πάνος 2) Χρόνης Δημήτριος – Αυδής Πάνος. Στον τέταρτο γύρο προκρίθηκε το ζευγάρι Μπούρας Πάνος – Αυδής Πάνος με νικητή τον πρώτο.

Μετά τον τελικό έγινε η απονομή του επάθλου στον νικητή Πάνο Μπούρα, ενώ στους υπόλοιπους δόθηκαν αναμνηστικά βραβεία συμμετοχής.

Το τουρνουά παρακολούθησε πολύς κόσμος, είχε συγκινήσεις και κράτησε μέχρι τη τελευταία στιγμή το ενδιαφέρον των συγχωριανών. Οι αλλαγές που έγιναν στο περσινό τουρνουά βοήθησαν να οργανωθεί καλύτερα και να πετύχει στο βασικό του σκοπό που είναι η σύσφιγξη των σχέσεων και η ανάπτυξη του πνεύματος φιλαλλήλιας μεταξύ των μελών όπως αναφέρεται στο καταστατικό του Συλλόγου.

Και του χρόνου.





Πόσο θ’ αντέξουμε την αδράνεια της εξουσίας;

Μια φορά κι έναν καιρό οι πρωτόγονοι άνθρωποι δεν μπορούσαν να διακρίνουν και να ξεχωρίσουν τα διάφορα είδη ζώων και φυτών. Δεν ήξεραν τι είναι η ήρα και ποιο το σιτάρι, δεν είχαν ταξινομηθεί τα είδη σε γένη και οικογένειες, δεν ήξεραν ποια είναι η ειδοποιός διαφορά. Έβλεπαν ζώα με κέρατα σε κάμπους, βουνά, δάση. Ήταν οι τράγοι, ήταν τα ελάφια, ήταν οι αίγαγροι, σκόρπια εδώ κι εκεί. Κι ήταν τα κέρατα το κοινό σημάδι. Έτσι, λοιπόν, όταν έβλεπαν κέρατα, άλλος τα έλεγε τράγους, άλλος ελάφια. Ό,τι ήξερε και το είχε στον τόπο του, το έλεγε και το υποστήριζε. Έτσι υπήρχε ασυνεννοησία, προστριβές, φιλονικίες και ρήξη στις σχέσεις ανάμεσά τους, διαρκείς και μόνιμες. Αυτό το φαινόμενο πήρε με τον καιρό το όνομα τραγέλαφος κι είχε σαν αίτιο την άγνοια κι όσο η γνώση προχωρούσε αραίωνε και τα πνεύματα ηρεμούσαν κι ένας ήρεμος τρόπος ζωής κυριαρχούσε.

Σήμερα οι γνώσεις πλήθυναν αλλά πολλά καινούρια είδη μπήκαν στη ζωή μας και κάθε μέρα αυξάνονται και τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται γιατί δεν ξέρουμε τι ακριβώς μας φέρνουν, ποια είναι η χρήση τους και κάθε μέρα αλλάζουν, ανανεώνονται. Έτσι πελαγοδρομούμε, βουίζει το κεφάλι μας και τα ’χουμε χαμένα. Τα έξοδα αυξάνουν και τα έσοδα μικραίνουν κι οι ανάγκες μένουν ανικανοποίητες. Τρέχουμε και δε φτάνουμε και το στρες και το άγχος μας κυριεύει και γίνεται βασανιστική η ζωή μας. Υπάρχουν, όμως, κι άλλοι πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, που μπαίνουν ξαφνικά στη μέση και τα προβλήματα μένουν άλυτα και κάνουν και τη ζωή μας ένα μεγάλο πρόβλημα και την εκτρέπει από την πορεία της και την κάνει άχαρη, χωρίς περιεχόμενο, άδεια και βαρετή.

Έχουμε μιαν αντοχή κι αυτή έχει όρια κι όταν τα παραβιάζουμε μπαίνουμε σε αδιέξοδα. Και τώρα τι; Θα μπούμε στο περιθώριο, απόβλητα της κοινωνίας, θα γίνουμε του κλώτσου και του μπάτσου, θα παίξουμε το κλωτσοσκούφι; Αυτό δεν το ανεχόμαστε κι ούτε το δεχόμαστε.

Όμως είμαστε της μοίρας δεσμώτες, φυλακισμένοι κι εξαρτημένοι. Άλλοι πια αποφασίζουν για μας κι αν θα γίνουμε υποτακτικοί δεν θα το πάρουν κατάκαρδα. Να τος ο τραγέλαφος μπροστά μας, χρόνια 12 τώρα. Αρχίσαμε με την κρίση που μας έριξαν κυβερνήτες ανάξιοι και απερίσκεπτοι. Στο πρόβλημα βρήκαν, σαν λύση, να ξοδεύουμε πιότερα απ’ όσα παράγουμε. Έτσι πέσαμε στην καλοστημένη παγίδα και γίναμε κράτος υπό κηδεμονία με δεσμευμένα τα οικονομικά μας για 100 χρόνια, με την ανεργία να καλπάζει κι οι παραγωγές να φθίνουν και το εμπόριο να πνέει τα λοίσθια και οι μισθοί να φαλκιδεύονται. Με τέτοιες συνθήκες τι προκοπή μπορούμε να περιμένουμε. Αλλά δεν έφταναν όλα αυτά. Οι καλοί προπάτορές μας έλεγαν: «Ενός κακού δοθέντος μύρια έπονται». Κι αυτό έγινε. Ήρθε κι ο κορωνοϊός και το κακό δίπλωσε. Περιορισμοί, έγκλειστοι κατ’ οίκον, φάρμακα, νοσοκομεία, καταστήματα κλειστά, πόλεις άδειες, εμβόλια, οικονομία κατά διαβόλου. Να και το περιβάλλον μπαίνει κι αυτό στο χορό. Μανιασμένα καιρικά φαινόμενα το πλήττουν ανηλεώς. Κατακλυσμιαίες βροχές καταστρέφουν δρόμους, σπίτια, αυτοκίνητα, καταστρέφουν καλλιέργειες και ό,τι βρουν στο δρόμο τους το παίρνουν και αποκαλύπτουν όλη την κρατική αδιαφορία και αμεριμνησία και την εξουσία, που το μόνο που την ενδιαφέρει, είναι το κόμμα και πώς θα κρατηθεί στην εξουσία. Όλοι οι χώροι που περιβάλλουν εθνικούς δρόμους, σε ολόκληρες επαρχίες, να γίνουν πόλεις ανοχύρωτες, χωρίς κανένας πολεοδομικός κανόνας να τηρηθεί, χωρίς κοινόχρηστους χώρους και βασικούς δρόμους για επικοινωνία στους χώρους τους και για διαφυγή, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, σκέτες παγίδες που πλήγωσαν και αφάνισαν τους παράνομους και θρασείς τολμητίες. Και τώρα ζητούν και τα ρέστα.

Και το κακό που ξεκίνησε εδώ και 12 χρόνια ολοκληρώθηκε με τις φωτιές, πρωτοφανείς σ’ όλη τη χώρα, που κράτησαν 10 και 15 μέρες και απογύμνωσαν όλη τη χώρα και άλλες κάθε μέρα παρουσιάζονται. Εκεί ο τόπος έσφυζε από ζωή και το πράσινο, που κυριαρχούσε, έκανε τον τόπο εικόνα και ζωγραφιά που μόνο η φύση ξέρει να δημιουργεί και μάγευε τους ανθρώπους. Τώρα έγινε κρανίου τόπος, που φέρνει τη θλίψη και την απογοήτευση, ακόμα και την αποστροφή. Και τι μας έδειξαν αυτές οι φωτιές;… Πράξεις και παραλείψεις απαράδεκτες και καταδικαστέες για μια χώρα που θέλει να φαίνεται δημοκρατική και ευνομούμενη. Έδειξε δασικές περιοχές, που δεν υπήρχαν δασικές υπηρεσίες, απαραίτητες για τη συντήρηση και ανανέωση του δάσους και την επέκτασή του, αλλά και τη διαμόρφωση χώρων αναψυχής και υποδοχής επισκεπτών, που αγαπούν και πονούν για το δάσος. Δε θέλει καθαρισμό το δάσος, δε θέλει κάποιο κλάδεμα, απαλλαγή του από δέντρα ξερά και να πάρουν τη θέση τους νεαρά, δε θέλει χώρο για παραγωγή δενδρυλλίων για την αναδάσωση πληγέντων από φωτιές δασών, αλλά και να εποπτεύουν χώρους ξύλευσης, που κάποτε υπήρχε και έδινε κάποιο εισόδημα στους ορεινούς πληθυσμούς; Το Ξηρόμερο, με το μεγαλύτερο δρυόδασος των Βαλκανίων, δεν έχει δασαρχείο, έχει τελείως εγκαταλειφθεί και έγινε εύκολη λεία των λαθροϋλοτόμων που το έχουν αποδεκατίσει, ενώ οι Δήμαρχοι της περιοχής, που είναι η περιουσία του Δήμου, δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον.

Ρωτάμε: Έτσι θα συνεχίσει να λειτουργεί το μακάριο κράτος, που, όμως, βλέπουμε για κάποια ήσσονος σημασίας θέματα να σκαρώνει στο άψε-σβήσε οργανισμούς που τους στελεχώνει με ανθρώπους καλοπληρωμένους, με σύνηθες φαινόμενο τη λεηλασία του Δημοσίου χρήματος. Είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση δημοσίου χρήματος κατασπατάλησης.

Ρωτάμε: Από ποιο υπουργείο εποπτεύεται το δάσος κι αν επισκέπτεται το δάσος για να διαπιστώνει τις ανάγκες του. Αν αυτό συνέβαινε, δεν θα έβλεπε ότι στα περισσότερα πεύκα τα κλωνάρια τους ακουμπούν στο έδαφος και άλλα μπερδεύονται με τα διπλανά πεύκα, δεν θα έβλεπε πως εκεί φύονται κάτι άγρια χόρτα που θεριεύουν και πληθαίνουν κάθε χρόνο; Ότι στα αυλάκια των δρόμων φυτρώνουν, άτσαλα, πεύκα, που εύκολα πιάνουν φωτιά και, φυσικά, την μεταδίδουν στο δάσος. Ότι κολλητά με το δάσος υπάρχουν εκτάσεις, χωράφια ακαλλιέργητα, όπου, λες και τα σπέρνουν, φυτρώνουν θρασεμένα άγρια χόρτα και διαμέσου αυτών η φωτιά, έρπουσα, μεταδίδεται σε δενδρώδεις περιοχές. Δεν θα πρέπει κάποιος να αναλάβει υποχρεωτικά το έγκαιρο κόψιμό τους, ώστε να εκλείψει ο κίνδυνος;

Μάθαμε ότι οι Ρουμάνοι πυροσβέστες είναι οι καλύτεροι στην Ευρώπη και το έδειξαν εδώ που ήρθαν, γιατί εκπαιδεύονται συνεχώς και ξέρουν όλα τα μυστικά του δάσους κι έτσι ευχερώς μπορούν να το υπερασπιστούν. Ότι είπαν πως η μεγάλη φωτιά που κατάκαψε την Αττική και κράτησε περίπου 10 μέρες, μπορούσε να σβηστεί από πρώτη μέρα.

Τώρα να πούμε πως αυτές οι πυρκαγιές δεν ζημίωσαν μόνο το Δημόσιο και τους πυροπαθείς που έχασαν σπίτια και περιουσίες, έκαναν κι άλλο μεγαλύτερο κακό. Πρώτο: Θα λείψει η ανάσχεση της ορμής των ανέμων. Δεύτερο: Θα αλλάξει αισθητά το μικροκλίμα της περιοχής και όλης της Αττικής. Τρίτον: Οι βροχές θα παρασύρουν το χώμα κι όλες οι περιοχές γενικά θα ζημιωθούν για λόγους ευνόητους. Τέταρτο: Το νερό που θα πέσει στην άδενδρη περιοχή δεν θα συγκρατηθεί από το φύλλωμα των δέντρων κι από το στρώμα των πεσμένων για να απορροφηθεί απ’ τη γη αλλά θα σχηματισθεί ορμητικός χείμαρρος και συνεχώς προβλήματα και καταστροφές θα προξενεί και, φυσικά, κάποια ελάττωση του υδροφόρου ορίζοντα θα προκύψει. Και, δυστυχώς, αυτά τα κακά θα πλήξουν όλη τη χώρα μας. Ας ελπίσουμε ότι ο πρωθυπουργός θα κρατήσει και θα τηρήσει τους λόγους του, ότι η περιοχή θα κηρυχθεί αμέσως αναδασωτέα και γρήγορα θα αρχίσει η αναδάσωση και ότι κάποια μέτρα από τα παραληφθέντα θα λάβει, ώστε οι φωτιές να γίνουν λιγότερο καταστροφικές και ζημιογόνες και εύκολα να αντιμετωπίζονται και αυτό που έγινε φέτος να μην επαναληφθεί.

Και θα λέγαμε, ακόμα, να είναι τα γέλια του λιγότερα σε παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον.

Πάνος Λαζαρόπουλος




ΝΟΜΩΝ ΟΡΥΜΑΓΔΟΣ


Ο Ελληναίος, ο αγαπημένος ποταμός,

με τα τυρβώδη του νερά,

παιδιά του απροσάρμαοστα,

συχνά και κάθε τόσο,

σαν βρει ρηχάδα, ξεστρατίζει.


Στην πλατωσιά τα νερά αντραλιάζονται.

Χάνουν τον νού και την πορεία τους,

ακόμα και την πίστη τους στον ποταμό.

Τι κρίμα! τόσο αρχαίος ποταμός,

κι ακόμα ποταμός της προκοπής, δεν είναι.


Και να σκεφθεί κανείς, πως τούτα τα νερά,

αρχαίες νερομάνες τα γεννούν,

και με σπάνια συστατικά τα εφοδιάζουν.

Αλλά σε τέτοιου ποταμού την εντολή,

λασπόνερα στο τέλος καταλήγουν


Λύση , επειγόντως λύση.

Πολύτιμα είναι τα νερά και να χαθούν δεν πρέπει.

Εδώ όμως φωλιάζει η συμφορά! Αλλοίμονο!

στους αρμοδίους ποταμοτηρητές,

που στο μυαλό έχουν πέτρες και κοτρόνια.


Με τέτοια λύση παίτονται,

του ποταμού την κοίτη πως θα τιθασέψουν.

Κοτρόνια και ογκόλιθοι σε νόμους φυτεμένα

ασφυκτικά να μας καθοδηγούν

Όλο και πιο πολλά, στο πλάι μας στοιβάζονται


Εμείς όμως είμαστε τα νερά, κι εμείς η λύση τώρα,

απ τα παλιά μαντεία χιλιοειπωμένη

και συνεχώς απ τους σοφούς. Το βάθος.

Σε βάθος να κυλάνε τα νερά.

Το βάθος των ενεργειών σου Μεγάλε Ποταμέ, είναι ο σωσμός.

Των σκέψεων το βάθος, και όλων των λογισμών σου.


Σε βάθος, μάθε τα παιδιά σου να κυλούν.

Σε βάθος το μυαλό τους να πηγαίνει.

Το βάθος τις ενέργειές τους να κοσμεί.

Τότε θα δείς πως χάνεται η τυρβώδη τους ροή

και πως, το δρόμο, από μόνα τους, θα βρίσκουν.


ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΙΣΣΑΣ







 

Σχόλια