«Lockdown» για τους ανεμβολίαστους: Νέα μέτρα, νέοι φόβοι – Μετ’ εμποδίων την πρώτη μέρα τα τεστ στους ανεμβολίαστους στο Αγρίνιο

 «Lockdown» για τους ανεμβολίαστους: Νέα μέτρα, νέοι φόβοι – Μετ’ εμποδίων την πρώτη μέρα τα τεστ στους ανεμβολίαστους στο Αγρίνιο

Νέους φόβους φέρνουν τα νέα μέτρα στην εστίαση και οι επαγγελματίες του κλάδου στο Αγρίνιο περιμένουν νέα μείωση στο τζίρο τους, βλέποντας μπροστά τους ένα «δύσκολο» χειμώνα 

Σε «αχαρτογράφητα νερά» βρίσκονται από χθες οι επαγγελματίες της εστίασης με την εφαρμογή των νέων αυστηρότερων μέτρων που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση για τους κλειστούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας και θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους.

Από χθες σε κάποιες δραστηριότητες θα έχουν πρόσβαση αποκλειστικά οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες, ενώ σε άλλες επιτρέπεται και σε ανεμβολίαστους, με την προϋπόθεση να επιδείξουν αρνητικό rapid test 48 ωρών, το κόστος του οποίου θα επιβαρύνει τους ίδιους.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από καιρό θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app. Αυτό θα αφορά κλειστούς χώρους, όπως λ.χ. καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κλπ στους οποίους  θα επιτρέπεται  να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση), ενώ σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας, ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζομένους του έχουν εμβολιαστεί.

Την ίδια διαδικασία ελέγχου θα πρέπει να εφαρμόζουν και τα γυμναστήρια, στα οποία θα έχουν πρόσβαση εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Ένα πρόβλημα που ανέκυψε όμως χθες ήταν το γεγονός ότι στο Αγρίνιο αρκετοί ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν με ευκολία από τα φαρμακεία και τις ιδιωτικές δομές (μικροβιολογικά εργαστήρια). Αν και εκτιμάται πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί τις επόμενες ημέρες παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι το πρόβλημα έχει να κάνει με το κόστος του τεστ, που κρίνεται αρκετά χαμηλό

Επί των νέων μέτρων τοποθετήθηκαν, επώνυμα και ανώνυμα, πολλοί επαγγελματίες στον χώρο της εστίασης στο Αγρίνιο.

Ο Θωμάς Μπάδας

Ο Θωμάς Μπάδας ανέφερε: «όλη αυτή η κατάσταση έχει φέρει όλους τους επιχειρηματίες στην εστίαση σε δύσκολή θέση και θα γίνεται όλο και δυσκολότερη λόγω των νέων μέτρων. Δεν έχουμε ακόμη κάποιες διευκρινίσεις για το πώς θα υλοποιηθούν κάποια απ’ αυτά τα μέτρα. Έχουμε μάθει όμως από δυσκολίες. Τα νέα μέτρα είναι πως στο εσωτερικό των καταστημάτων θα μπαίνουν εμβολιασμένοι και με κάποιοι rapid test, χωρίς να έχουμε διευκρίνιση για το πώς θα γίνει αυτό, το προσωπικό θα πρέπει να είναι εμβολιασμένο και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να έχουν rapid test. Δυσκολεύει την κατάσταση αυτό, θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Δεν γνωρίζουμε αν ο κόσμος θα μπορέσει να ανταποκριθεί. Όσο ο καιρός είναι ακόμη λίγο καλός μπορούν και κάθονται έξω, όταν έρθει ο χειμώνας θα υπάρξει μεγαλύτερη δυσκολία. Θα υπάρχει δυσκολία, γιατί δεν ξέρω αν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο όσοι δεν το έκαναν. Εύχομαι σε όλους τους συναδέλφους να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, όπως και την προηγούμενη περίοδο που επίσης ήταν δύσκολα για τον κλάδο, ο οποίος έχει πληγεί πάρα πολύ»

Ο Κωνσταντίνος Σαράκης

Ο Κωνσταντίνος Σαράκης τόνισε: «τα περιμέναμε τα νέα μέτρα και τα γνωρίζαμε. Οι έλεγχοι ήδη έχουν ξεκινήσει και ο κόσμος σιγά – σιγά ήδη έχει αρχίσει να μην ενοχλείται στην επίδειξη του πιστοποιητικού, γιατί αρχικά μόνο και μόνο στο άκουσμα ήταν αρνητικός. Το χειμώνα ίσως αντιμετωπίσουμε πρόβλημα λόγω έλλειψης αρκετού εξωτερικού χώρου. Θεωρώ πως αυτό το πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν τα μαγαζιά της εστίασης, δεν θα μπορεί δηλαδή κάποια επιχείρηση να εξυπηρετήσει όλο τον κόσμος της σε εξωτερικό χώρο. Η μείωση του τζίρου είναι σίγουρη, αλλά προσπαθούμε και εμείς με τα μαγαζιά και φαίνεται πως θέλει να βοηθήσει και ο κόσμος να την κρατήσουμε τη μείωση αυτή σε βιώσιμο επίπεδο για την επιχείρηση».

Ο Δημήτρης Λιάσκος

Ο Δημήτρης Λιάσκος σημείωσε: «για την εστίαση είναι δύσκολα τα πράγματα. Όταν δεν θα μπορούν να μπουν στο κατάστημά όλοι όσοι θέλουν και δεν θα μπορεί να γεμίσει θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα ίσως ακόμη και επιβίωσης, είναι σίγουρο αυτό. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει κάτι, να επιτραπεί πρέπει για όλο τον κόσμο η είσοδος έστω και με rapid test. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Όταν λ.χ. έρθει μια παρέα με τέσσερα άτομα και ο ένας δεν θα είναι εμβολιασμένος αναγκαστικά θα φύγουν όλοι, συνεπώς θα υπάρξει πρόβλημα».

Η Χριστίνα Θεοδοσίου

Η Χριστίνα Θεοδοσίου δήλωσε: «είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα γιατί εμείς θα πρέπει να ελέγχουμε ποιος θα μπει στα μαγαζιά μας και αν θα είναι εμβολιασμένος και παράλληλα να κάνουμε και τη δουλειά μας. Θα υπάρξουν σίγουρα αντιδράσεις ενάντια σε εμάς. Ο τζίρος ήδη έχει πέσει λόγω του φόβου που έχει ο κόσμος, είτε είναι εμβολιασμένος, είτε όχι, πόσο μάλλον το χειμώνα που ο καιρός θα αλλάξει. Τα πράγματα θα είναι δύσκολα, γιατί πρέπει να είναι κάποιος στην πόρτα να ελέγχει, γιατί το πρόστιμο είναι πάρα πολύ ψηλό, νομίζω 10.000 ευρώ. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις με τον εξωτερικό χώρο γιατί θα υπάρχει και ζήτημα και με το τσιγάρο. Πως θα πάω να ελέγξω έναν άνθρωπο αν είναι εμβολιασμένος ή όχι, θα είναι σαν να είμαι αστυνομικός, έχω το δικαίωμα αυτό;».

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ, που θα καλύπτεται από τους ίδιους. Συγκεκριμένα εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, θα υποχρεούνται να προσκομίζουν στην εργασία τους δύο αρνητικά τεστ την εβδομάδα, τα οποία θα έχουν πληρώσει οι ίδιοι.

Τα νέα μέτρα

Για το λιανεμπόριο

·         Οι εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες καταστημάτων που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, υποχρεούνται να πραγματοποιούν ένα (1) τεστ ανίχνευσης κάθε εβδομάδα, είτε μοριακό είτε rapid test, σε ιδιωτικά εργαστήρια, κλινικές, ιατρούς ή φαρμακεία με δική τους δαπάνη.

·         Σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων επιτρέπεται (1) άτομο ανά 9 τ.μ.

Για την εστίαση

·         Οι εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες καταστημάτων που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, υποχρεούνται να πραγματοποιούν δύο (2) τεστ ανίχνευσης κάθε εβδομάδα, είτε μοριακά είτε rapid test, σε ιδιωτικά εργαστήρια, κλινικές, ιατρούς ή φαρμακεία με δική τους δαπάνη.

·         Σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων επιτρέπονται μόνο όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης για τους άνω των 12 ετών. Οι ανήλικοι από 5 έως 11 ετών μπορούν εναλλακτικά να προσκομίζουν δήλωση self-test τελευταίου 24ώρου.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Σχόλια