10 Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας.

 

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
 
Ημερομηνία 10.10.2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΘΕΜΑ: 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ.
 
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) καθιέρωσαν την 10η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για τα ψυχικά νοσήματα.
Ο Π.Ο.Υ περιγράφει την ψυχική υγεία, ως μία κατάσταση συναισθηματικής ευεξίας στην οποία το άτομο είναι ικανοποιημένο από τα προσωπικά του επιτεύγματα, μπορεί να εργαστεί παραγωγικά και είναι σε θέση να προσφέρει στην κοινότητα.
To θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι «Η Ψυχική Υγεία σε έναν άνισο κόσμο».
Η απόφαση να δοθεί σε αυτή την ημέρα ο χαρακτήρας αυτός, σηματοδοτεί μια σημαντική ποιοτική στροφή στην αντίληψη που έχουν τα Κράτη, αλλά και οι παγκόσμιοι οργανισμοί, για τη σημασία της ψυχικής υγείας ως μέσο βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.
Για τα άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, το στίγμα και οι διακρίσεις που συχνά αντιμετωπίζουν, αποτελούν βασικές αιτίες για την άνιση πρόσβασή τους σε βασικούς τομείς, όπως της υγείας, της εκπαίδευσης, της εργασίας, και της κοινωνικής ζωής.
Το στίγμα και οι διακρίσεις που υφίστανται οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας δεν αφορούν μόνο την σωματική και ψυχική τους υγεία, αλλά και τις εκπαιδευτικές και εργασιακές τους ευκαιρίες και δεν πρέπει να συνεχιστεί... Άνθρωποι με προβλήματα σωματικής υγείας συχνά υποφέρουν από άγχος και ψυχικά προβλήματα, όπως τα 2,2 δισεκατομμύρια άτομα με έκπτωση στην όραση, καθώς αντιμετωπίζουν αντίξοες κοινωνικές και οικονομικές καταστάσεις.
Σήμερα, η ψυχική υγεία είναι το πιο αδύναμο τμήμα των παγκόσμιων προσπαθειών για την ανάπτυξη της υγείας και είναι ο πρώτος τομέας ο οποίος πλήττεται σε περιόδους οικονομικής ύφεσης.
Η πρόσφατη εξάπλωση της πανδημίας της COVID-19, έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη προστασίας και προάσπισης της ψυχικής υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς εκατομμύρια πολίτες ήρθαν αντιμέτωποι με μία απειλή για την υγεία και τη ζωή τους, με πολλές συνέπειες και στην ψυχολογία τους.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Υγείας προχωρά στην ενίσχυση των για δομών και δράσεων που σχεδιάζονται προς υλοποίηση προγράμματα άμεσης ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για το γενικό πληθυσμό, άμεσης διάγνωσης και παρέμβασης στην ψύχωση, παροχής πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας για την υποστήριξη του πληθυσμού σε περιόδους κρίσης και την ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας, δράσεις για παιδιά και εφήβους, προώθησης πολιτικών για την άνοια και το Alzheimer και ενίσχυσης των Κέντρων Ψυχικής Υγείας.
Ο Δήμος μας έχοντας συνεχώς ως γνώμονα την πρόληψη και την προαγωγή υγείας του πληθυσμού του, και εφαμόζοντας τις κατευθυντήριες οδηγίες των αρμοδίων υπηρεσιών, ανέδειξε το συγκεκριμένο θέμα διοργανώνοντας διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα: «Ψυχική ανθεκτικότητα και Covid-19» και προετοιμάζεται για ενα κλινικό φροντιστήριο για την νόσο του Alzheimer την ερχόμενη Παρασκευή 15 Οκτωβρίου.
Θα συνεχίσουμε να εστιαζουμε στα προγράμματα πρόληψης και προάσπισης της ατομικής, κοινωνικής και ψυχικής υγείας των δημοτών μας.
 
Εκ του Δήμου Ξηρομέρου

Σχόλια