ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥ ΛΕΣΙΝΙΟΥ (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)



Η απελπισία που διακατείχε από την περασμένη Πέμπτη τους αγρότες και κτηνοτρόφους του Λεσινίου, από σήμερα το πρωί μετατράπηκε σε οργή και απόγνωση.

Η καταστροφή που αντίκρυσαν σήμερα το πρωί πηγαίνοντας στους στάβλους με τα ζώα τους ήταν ολοκληρωτική. Όσες εγκαταστάσεις είχαν γλυτώσει τις προηγούμενες ημέρες, σήμερα πνίγηκαν και αυτές. Η ποσότητα του νερού που μεταφέρθηκε μέσω της κεντρικής τάφρου αποστράγγισης από το ορεινό Ξηρόμερο ήταν πρωτοφανής.

Οι αγρότες δεν ελπίζουν σε τίποτα πλέον, αφού όλες οι καλλιέργειες έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη.

Αρκετά είναι και τα φωτοβολταϊκά πάρκα που επλήγησαν και αυτά.

Σε χειρότερη θέση είναι οι κτηνοτρόφοι που αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τα ζώα τους σε ψηλά σημεία για να τα σώσουν. Κάνοντας μια ανθρώπινη αλυσίδα μέσα στα νερά μετέφεραν στα χέρια ένα – ένα τα πρόβατα για να βγάλουν από τους στάβλους για να μην πνιγούν και να τα οδηγήσουν σε ασφαλέστερα σημεία.

Με τον ίδιο τρόπο από νωρίς το πρωί κουβαλούν και τις ζωοτροφές, όσες από αυτές έμειναν στεγνές. Με φορτηγά μεταφέρουν καλαμπόκι, τριφύλλι και σανό σε αποθήκες φίλων και γνωστών για να έχουν να ταΐσουν τα ζώα τους τις επόμενες ημέρες.

Η εικόνα είναι πραγματικά απογοητευτική και προκαλεί θλίψη να βλέπει κανείς ανθρώπους να παλεύουν με τα στοιχεία της φύσης για να επιβιώσουν και να μην είναι κανένας αρμόδιος στο πλευρό τους.

Όπως είπαν οι ίδιοι δεν εμφανίστηκε κανείς ούτε από την Περιφέρεια ούτε από την κεντρική κυβέρνηση.

Όλα αυτά συνέβησαν επειδή η κεντρική τάφρος που ξεκινάει από το Ξηρόμερο και καταλήγει στην θάλασσα δεν καθαρίστηκε σε όλο της το μήκος. Να επαναλάβουμε, ότι τα 4 τελευταία χιλιόμετρα προς τις εκβολές δεν καθαρίστηκαν και έτσι το νερό ξέσπασε μέσα στις περιουσίες.

Το μεγάλο τους παράπονο ήταν ότι απουσίαζε όλες αυτές τις ημέρες η Περιφέρεια, αλλά και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Από την πλευρά του Δήμου Μεσολογγίου η Αντιδήμαρχος Οινιάδων Μέμη Γούργαρη προσπαθούσε με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει να βοηθήσει τους πληγέντες, χωρίς όμως να μπορεί να καταφέρει και πολλά, αφού η κατάσταση ξεφεύγει από τις δυνατότητες ενός Δήμου.

Όπως υπογραμμίζουν οι κτηνοτρόφοι για να αποστραγγιστεί όλο αυτό το νερό από τον κάμπο θα περάσουν πολλές ημέρες. Οι ίδιοι δεν γνωρίζουν πότε θα καταφέρουν να προσεγγίσουν και πάλι τις εγκαταστάσεις τους. Ως τότε τα ζώα θα βρίσκονται στις άκρες των δρόμων, σε λόφους και όπου αλλού μπορεί να είναι ασφαλή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα είναι εντάξει, διότι κινδυνεύουν από ασθένειες, αλλά και από επιθέσεις άγριων ζώων.

Για μια ακόμη φορά απευθύνουν έκκληση προς πάσα αρμόδια κατεύθυνση να σκύψει στο πρόβλημα και να τους βοηθήσει να μείνουν στον τόπο τους, σε διαφορετική περίπτωση δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουν τα πάντα και να φύγουν.

https://www.aixmi-news.gr

Σχόλια