«ΑΓΡΙΝΙΟ ΜΠΟΡΕΙΣ:» "Απέχουμε συμβολικά από το Δημοτικό Συμβούλιο γιατί η δημοτική αρχή δεν σέβεται τους πληγέντες συμπολίτες μας και τον θεσμικό ρόλο του οργάνου"

 


Η παράταξη «ΑΓΡΙΝΙΟ ΜΠΟΡΕΙΣ» εξέφρασε δημόσια τον προβληματισμό της για το κρίσιμο θέμα της Πολιτικής Προστασίας, ώστε να ανοίξει η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να αναδειχθεί ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πρόληψη και την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή.....


Στην προηγούμενη συνεδρίαση κι ενώ το θέμα ήταν προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη, προτάθηκε, λόγω περιορισμένου χρόνου, να αναβληθεί και να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση.

Ενώ εκκρεμούσε η συζήτηση για την Πολιτική Προστασία, τα έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν αρκετές περιοχές του Δήμου μας( Καινούργιο, Παράβολα, Μακρυνεία, ορεινή Τριχωνίδα, Αγγελόκαστρο), προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε περιουσίες, καλλιέργειες, επιχειρήσεις και δημόσιες υποδομές.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, αναδείχθηκε με τραγικό τρόπο η ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και για τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας.

Αντί η δημοτική αρχή να εισάγει το θέμα των ζημιών στις πληγείσες περιοχές στην ημερήσια διάταξη-έχοντας σε εκκρεμότητα και τη συζήτηση για την πολιτική προστασία-, επέλεξε το δρόμο της σιωπής σαν να μην συνέβη τίποτε στο Δήμο μας!

Είτε η δημοτική αρχή απέφυγε σκόπιμα τη συζήτηση είτε δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα !

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, λίγες ημέρες μετά τις ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα, ήταν επιβεβλημένη για ουσιαστικούς κι όχι επικοινωνιακούς λόγους.

Με την παρουσία των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων από τις πληγείσες περιοχές ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να συζητήσουμε όλοι μαζί τις αιτίες των προβλημάτων, να ιεραρχήσουμε ανάγκες και να σχεδιάσουμε από κοινού την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου μας.

Όμως, με την στάση της η δημοτική αρχή δείχνει ότι δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος και την αγωνία των κατοίκων που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Ταυτόχρονα, δεν επιδεικνύει τον απαιτούμενο σεβασμό στο ανώτερο θεσμικό όργανο της πόλης στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν το θέμα της Πολιτικής Προστασίας που είχε αναβληθεί στην τελευταία συνεδρίαση δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη.

Έχουμε τονίσει στο παρελθόν ότι, με ευθύνη της δημοτικής αρχής, το Δημοτικό Συμβούλιο έχασε τον ρόλο που όφειλε να έχει. Από κυρίαρχο θεσμικό όργανο μετατράπηκε σε διακοσμητικό και σε διεκπαιρεωτικό, αφού συνεχώς συζητιούνται και αποφασίζονται θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα.

Η ουσιαστική συζήτηση για τα μεγάλα ζητήματα γίνεται προ ημερήσιας διάταξης και πάντα μετά από πρωτοβουλία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Σε αυτές τις συνθήκες η παράταξη μας απέχει από τη συνεδρίαση και προτείνουμε το συντομότερο δυνατό να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα συζήτησης την Πολιτική Προστασία και την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές του Δήμου μας .

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά δήλωσε για το θέμα:

"Με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στους δημότες που μας εξέλεξαν στη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης, αποφασίζουμε να απέχουμε συμβολικά από την σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Δεν είναι δυνατόν λίγες μόνο ημέρες μετά τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στο δήμο μας κι ενώ οι συμπολίτες μας βγάζουν ακόμη και σήμερα την λάσπη μέσα από τα σπίτια τους, η ημερήσια διάταξη να μην έχει ως θέμα τις πληγείσες περιοχές, λες και δεν συνέβη τίποτε!

Αν δεν μας απασχολεί η διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών μας, η διασφάλιση των περιουσιών τους, τότε για ποιο λόγο να τους εκπροσωπούμε; Για να συζητάμε θέματα υπηρεσιακού χαρακτήρα και μόνο;

Οι πολίτες μας χρειάζονται στα δύσκολα, όχι στα εύκολα. Η στάση της δημοτικής αρχής είναι προκλητική απέναντι στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών αλλά και στο κορυφαίο πολιτικό όργανο, το Δημοτικό Συμβούλιο, όταν εξ αναβολής θέματα -και τόσο επίκαιρα όπως η Πολιτική Προστασία-δεν περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη".  

Σχόλια