TEE Αιτωλοακαρνανίας: Πρόταση για την ανάδειξη των μνημείων στους Δήμους Αμφιλοχίας & Βόνιτσας

 TEE Αιτωλοακαρνανίας: Πρόταση για την ανάδειξη των μνημείων στους Δήμους Αμφιλοχίας & Βόνιτσας

Ομάδα εργασίας του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας συνέταξε πρόταση τεχνικών παρεμβάσεων για την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων στους Δήμους Αμφιλοχίας & Βόνιτσας.

Η ομάδα των μηχανικών του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας εντόπισε τα ιστορικά μνημεία στους Δήμους Αμφιλοχίας και Ακτίου-Βόνιτσας, τα οποία χρήζουν ανάδειξης και άμεσων τεχνικών παρεμβάσεων, προκειμένου να αρθούν οι όποιες τροχοπέδες ναρκοθετούν την είσοδό τους σε τροχιά προβολής και γνωστοποίησης.

Αξίζει υπόμνησης το γεγονός, ότι ολόκληρη η επικράτεια της Αιτωλοακαρνανίας βρίθει τέτοιων μνημείων, από την προϊστορική περίοδο έως και την σύγχρονη ιστορική εποχή.

Μία σύντομη περιήγηση στο νεοσύστατο Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο επιβεβαιώνει πλήρως την ορθότητα του ως άνω ισχυρισμού. Προφανώς, σε αυτό τον ισχυρό κανόνα, δε θα μπορούσε να αποτελέσουν εξαίρεση οι προαναφερθέντες Δήμοι.

Δυστυχώς, εξαιτίας της πλήρους αδιαφορίας κατά το παρελθόν τόσο της Κεντρικής Διοίκησης, όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και της μονοδιάστατης προσέγγισης ως προς την αναπτυξιακή διάσταση της περιοχής, μνημεία με μοναδικό ιστορικό, αρχαιολογικό, ιστορικό, περιβαλλοντικό και τεχνικό αποτύπωμα, παραμένουν στο απόλυτο σκοτάδι, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Παρά το γεγονός, ότι σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, καταβάλλονται άοκνες προσπάθειες από εθνικές και τοπικές αρχές για την ανάδειξη μνημείων, σαφώς μικρότερου ιστορικού βεληνεκούς, στην περιοχή μας, σχετικό εγχείρημα δεν υπήρξε ποτέ, ούτε καν σε θεωρητικό επίπεδο.

Για αυτό το λόγο, το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας αναλαμβάνοντας δράση στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, ήτοι του Τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας, μέσω της ομάδας εργασίας στοχεύει στην ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου η πρότασή του να αποτελέσει εφαλτήριο, για μία ευρύτερη προσπάθεια ανάσυρσης από την ιστορική και διοικητική λήθη αρχαιολογικών και άλλων θησαυρών της ευρύτερης περιοχής.

Εν προκειμένω, τα σημεία ενδιαφέροντος στους Δήμους Αμφιλοχίας και Ακτίου – Βόνιτσας επιλέχθηκαν με διττό στόχο: αφενός για να καταδειχθεί η ποικιλομορφία και η πανσπερμία μνημείων με διαφορετικό χαρακτήρα και ιστορική ηλικία εντός ελάχιστης γεωγραφικής ακτίνας, αφετέρου να αποκαλυφθεί με εμφατικό τρόπο η απαράμιλλη ομορφιά σημείων εντός των διοικητικών ορίων των ανωτέρω δήμων, που έχουν τη δυνατότητα, εκτός των άλλων, να συνδυάζουν το υγρό στοιχείο, τόσο σε ορεινό όσο και σε θαλάσσιο επίπεδο, την αρχαία και τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και τέλος επιτεύγματα της μηχανικής στην αρχαία, τη μεσαιωνική, αλλά και την πολύ πρόσφατη χρονική περίοδο.

Υπό το πρίσμα αυτών των θεωρήσεων, για το Δήμο Αμφιλοχίας επιλέχθηκε ο ιστορικός οικισμός «Σταθά» της ομώνυμης Τοπικής Κοινότητας, το αρχαιολογικό κάστρο Ρίγανης στην Τ.Κ. Κοινότητα Πετρώνας, καθώς και το «τεχνικό τοπόσημο» της Γέφυρας Τατάρνας. Όσον αφορά το Δήμο Ακτίου Βόνιτσας, επιλέχθηκε το μεσαιωνικό κάστρο της Πλαγιάς, εντός της Τ.Κ. Πλαγιάς.

Στο πόρισμα της ομάδας εργασίας του ΤΕΕ γίνεται παρουσίαση και αξιολόγηση υφιστάμενης κατάστασης, κατατίθενται προτάσεις τεχνικών παρεμβάσεων, όπως συντήρηση, προσβασιμότητα, οδοποιία, σήμανση, φωτισμός και παρουσιάζεται η οργάνωση δραστηριοτήτων σε πλαίσια τουριστικά, πολιτιστικά κ.λπ.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

Σχόλια