Θάνος Μωραΐτης: «Η κυβέρνηση δίνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της εστίασης και του λιανεμπορίου βορά στον αθέμιτο ανταγωνισμό»
Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, «τα νέα περιοριστικά μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν την Τρίτη 2/11 ....
Διαβάστε περισσότερα »από τον Υπουργό Υγείας και αφορούν την εστίαση και το λιανεμπόριο, πρόκειται να προκαλέσουν εκ νέου μείωση στον τζίρο των ήδη επιβαρυμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Παράλληλα, «η εξαίρεση των σούπερ μάρκετ από την υποχρέωση επίδειξης rapid test για την είσοδο στα καταστήματά τους, οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιανεμπορίου που πωλούν πολλά κοινά προϊόντα με τα σούπερ μάρκετ».
Όπως επισημαίνεται, «οι επιχειρηματίες επιβαρύνονται περαιτέρω, εφ’ όσον είναι υποχρεωμένοι να υποκαταστήσουν τους ελέγχους που οφείλει να πραγματοποιεί το κράτος, την στιγμή που κανένα αντίστοιχο μέτρο δεν προβλέπεται για την είσοδο σε εκκλησίες αλλά και για την αποφυγή του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».
«Εδώ και περισσότερο από ενάμιση χρόνο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε λιανεμπόριο και εστίαση πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας», τονίζεται, ενώ «το παρατεταμένο lockdown, οι πληθωριστικές τάσεις με εκρηκτικές ανατιμήσεις σε ενέργεια, πρώτες ύλες και μεταφορές», καθώς κι ο αποκλεισμός από τον τραπεζικό δανεισμό «τις οδήγησαν σε οικονομική ασφυξία».
Για όλα τα παραπάνω, ο κ. Μωραΐτης και οι λοιποί βουλευτές του κόμματος ρωτούν τον Υπουργό:
· Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να στηριχθούν οι ήδη επιβαρυμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε εστίαση και λιανεμπόριο.
· Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για την καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργείται από τη μη ενιαία εφαρμογή περιοριστικών μέτρων μεταξύ ανταγωνιστικών επιχειρήσεων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων
Εδώ και περισσότερο από ενάμιση χρόνο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε λιανεμπόριο και εστίαση πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Το παρατεταμένο lockdown – το μεγαλύτερο σε διάρκεια σε όλη την Ε.Ε.- που επιβλήθηκε την περίοδο Νοέμβριος 2020 – Μάιος 2021 οδήγησε τις επιχειρήσεις σε πρωτοφανή οικονομική δυσπραγία. Οι δυσκολίες καταγράφονται και στην έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ για το α’ εξάμηνο του 2021, όπου το 36,7% των επιχειρήσεων εκφράζουν το φόβο τους για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητάς τους το επόμενο διάστημα.
Επιπρόσθετα, οι πληθωριστικές τάσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα με εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες και στις μεταφορές επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων, οι οποίες αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν τις αυξήσεις του κόστους λειτουργίας τους. Επιπλέον, ο αποκλεισμός τους από χρηματοδοτήσεις και κυρίως από τον τραπεζικό δανεισμό τις οδηγεί σε οικονομική ασφυξία.
Τα νέα περιοριστικά μέτρα, τα οποία ανακοινώθηκαν την Τρίτη 2/11 από τον Υπουργό Υγείας και αφορούν την εστίαση και το λιανεμπόριο, πρόκειται να προκαλέσουν εκ νέου μείωση στον τζίρο των ήδη επιβαρυμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι επιχειρηματίες επιβαρύνονται περαιτέρω, εφ’ όσον είναι υποχρεωμένοι να υποκαταστήσουν τους ελέγχους που οφείλει να πραγματοποιεί το κράτος, την στιγμή που κανένα αντίστοιχο μέτρο δεν προβλέπεται για την είσοδο σε εκκλησίες αλλά και για την αποφυγή του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Επιπλέον, η εξαίρεση των σούπερ μάρκετ από την υποχρέωση επίδειξης rapid test για την είσοδο στα καταστήματά τους, οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιανεμπορίου που πωλούν πολλά κοινά προϊόντα με τα σούπερ μάρκετ.
Με ανακοινώσεις τους τόσο οι φορείς του λιανεμπορίου και της εστίασης αναφέρονται στις ανησυχητικές εξελίξεις που προοιωνίζονται για τους συγκεκριμένους κλάδους, εν μέσω μάλιστα περιόδου εκπτώσεων αλλά και ενόψει της εορταστικής περιόδου.
Επειδή, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν είναι ενιαία για όλη την αγορά και εγείρουν θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού
Επειδή, δεν προβλέπονται νέα μέτρα ανακούφισης για τις ήδη επιβαρυμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός,
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να στηριχθούν οι ήδη επιβαρυμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε εστίαση και λιανεμπόριο;
2. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για την καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργείται από τη μη ενιαία εφαρμογή περιοριστικών μέτρων μεταξύ ανταγωνιστικών επιχειρήσεων;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γεροβασίλη Όλγα
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Ιωάννης
Δραγασάκης Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος
Κασιμάτη Νίνα
Κατρούγκαλος Γεώργιος
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλειος
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Ιωάννης
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξανθός Ανδρέας
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Παππάς Νικόλαος
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Σκούφα Μπέττυ
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τόλκας Άγγελος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου