Η ακρίβεια πνίγει νοικοκυριά και επιχειρήσεις



Η κατάσταση στην αγορά είναι εκτός ελέγχου. Οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκαλούν αυξήσεις σε όλα τα βασικά είδη του νοικοκυριού. Την ίδια ώρα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος λειτουργίας. Επιχειρήσεις που παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους με τεράστιες δυσκολίες, μετά από δεκαετή οικονομική κρίση και εν μέσω της πανδημίας του covid 19.

Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν έκανε και δεν κάνει απολύτως τίποτα για να προστατεύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά την κρίσιμη ώρα προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση (με προκλητικούς όρους) της ΔΕΗ απεμπολώντας ένα ισχυρό εργαλείο παρέμβασης στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Ιδεοληπτικοί, ανάλγητοι, συνεπείς υπηρέτες συγκεκριμένων συμφερόντων οδηγούν τους πολίτες σε απόγνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εδώ και καιρό έχει καταθέσει σειρά προτάσεων για την στήριξη των συμπολιτών μας όπως:

  • Το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, ένα εργαλείο ενίσχυσης όλων των πολιτών σε κάθε φάση της ζωής τους που πλήττονται από κρίση, ακόμη και προσωπική: 400 € στον πρώτο ενήλικα που πλήττεται, 200 € σε κάθε άλλον ενήλικα του νοικοκυριού και 100 € για κάθε ανήλικο παιδί. Μόνον όσα μέλη του νοικοκυριού δεν πλήττονται δεν θα ενισχύονται. Π.χ.: Ένα ζευγάρι με δύο παιδιά, έναν παππού που παίρνει σύνταξη και μια γιαγιά που δεν παίρνει, θα λάβει 900 €, με εξαίρεση μόνον του συνταξιοδοτούμενου παππού. Ένας πατέρας που έχασε τη δουλειά του με μητέρα εργαζόμενη στο δημόσιο και ένα παιδί θα λάβει 500 €.

  • Δωρεάν ρεύμα 300 kw σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τους πληττόμενους από φυσικές καταστροφές, απαγόρευση των διακοπών, επανασύνδεση των κομμένων παροχών και χρονική μετάθεση του διακανονισμού των οφειλών με ευνοϊκούς όρους.

Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι. Η υγειονομική κρίση σε συνδυασμό με την ενεργειακή ακρίβεια και την γενικότερη οικονομική ανασφάλεια δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στην ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη οφείλει άμεσα να αφήσει στην άκρη τους δογματισμούς της, οφείλει να σταματήσει την προκλητική εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων στην οποία αρέσκεται και να λάβει αποφασιστικά μέτρα στήριξης των πολιτών. Η χώρα δεν έχει περιθώρια για άλλα λάθη και παλινωδίες. Αν δεν μπορούν να φύγουν. Δεν θα τους επιτρέψουμε να χρεοκοπήσουν τη χώρα και να οδηγήσουν τον ελληνικό λαό σε πτώχευση για δεύτερη φορά.


Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα είναι διαρκώς δίπλα στους πολίτες με συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις, στηρίζοντας τα νοικοκυριά και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της χώρας.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Σχόλια