Στο τραπέζι μόνο… η μείωση του αριθμού των πελατών στα σούπερ μάρκετ

 Στο τραπέζι μόνο… η μείωση του αριθμού των πελατών στα σούπερ μάρκετ

  • Στο τραπέζι μόνο… η μείωση του αριθμού των πελατών στα σούπερ μάρκετ
  • «Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα νέα μέτρα»
  • Σ. Κωστίκογλου: Το λιανεμπόριο έλαβε δυσανάλογα μικρά μέτρα στήριξης

Στάση εργασίας πραγματοποίησε χθες ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου διατηρώντας κλειστά τα καταστήματα έως τις 11 το πρωί ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων διατήρησαν κλειστά τα καταστήματά τους και παράλληλα συμμετείχαν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δημοκρατίας.

Η χθεσινή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σε συντονισμό με άλλους εμπορικούς συλλόγους της βορειοδυτικής Ελλάδας μέλη της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων.

Ο εμπορικός κόσμος, όπως αναφέρθηκε και από τον πρόεδρο του Συλλόγου, Σ. Κωστίκογλου, αισθάνεται αδικημένος από τα νέα μέτρα, καθώς ο κλάδος όλο το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας λειτούργησε υποδειγματικά και τώρα βρίσκεται στο σημείο από τα νέα μέτρα να χάνει ουσιαστικά τη μισή δυνητική του πελατεία.

Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για αφανισμό του κλάδου εξ’ αιτίας των νέων μέτρων, που χαρακτηρίζονται ως άτυπο lockdown.

Η αγορά δεν μπορεί να λειτουργεί με μέτρα που παραβιάζουν τον υγιή ανταγωνισμό, λέει ο σύσσωμος ο κόσμος του λιανεμπορίου και των μικρών καταστημάτων και ζητούν τα ίδια μέτρα να ισχύσουν για τα super-market, τα πολυκαταστήματα, αλλά τα εμπορικά κέντρα.

Κυρίως όμως ο κόσμος του λιανεμπορίου ζητά ενισχυτικά μέτρα από την Κυβέρνηση και συγκεκριμένα ένα πρόγραμμα επανεκκίνησης στα πρότυπα του αντίστοιχου προγράμματος που δόθηκε στην εστίαση. Και αυτό γιατί όπως ανέφερε ο Σ. Κωστίκογλου το λιανεμπόριο παρέμεινε κλειστό για ένα πολύ μεγάλο διάστημα στη διάρκεια των lockdowns και έλαβε δυσανάλογα μικρά μέτρα στήριξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συγκέντρωση των εμπόρων παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, καθώς και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένος.

Στο τραπέζι μόνο… η μείωση του αριθμού των πελατών στα σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με πληροφορίες , ένα μέτρο που εξετάζεται σοβαρά, ειδικά εφόσον συνεχιστούν τα αρνητικά ρεκόρ στα κρούσματα, είναι η μείωση του αριθμού των πελατών σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ. Σε αυτό είχε αναφερθεί πριν από λίγες ημέρες και ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

Το μήνυμα πάντως που εκπέμπεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως οι οποίες αποφάσεις δεν θα αφορούν στους εμβολιασμένους πολίτες, οι οποίοι – όπως τονίζεται – δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους.

Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη σύσκεψη των φορέων του κλάδου με το Πρωθυπουργό αιτήματα σαν αυτό σε πρώτη φάση απορρίφθηκαν οι φορείς του λιανεμπορίου έθεσαν επίσης ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού με τα σουπερμάρκετ.

Η κυβέρνηση δεν συζητά να επεκταθεί η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού ή τεστ και στα σουπερμάρκετ, αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστούν άλλα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως δεν τίθεται το σενάριο να απαγορευτεί ξανά η πώληση προϊόντων πλην τροφίμων από τα σουπερμάρκετ όπως είχε γίνει στο παρελθόν στην καραντίνα, με το σκεπτικό ότι τα εμπορικά καταστήματα είναι ανοιχτά.

Πάντως οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου τάχθηκαν υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζόμενων στον κλάδο, θέλοντας να ζητήσουν ως αντάλλαγμα να χαλαρώσουν οι περιορισμοί για τους πελάτες. Η κυβέρνηση όμως είναι κάθετα αρνητική όμως στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Σωκράτης Κωστίκογλου


Σχόλια