Η ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΩΝ ΝΕΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021 .

 

Κυκλοφόρησε η διμηνιαία έκδοση της Εφημερίδας Χρυσοβιτάνικα Νέα .

Διαβάστε όλη την εφημερίδα εδώ .


Εκδήλωση του Δήμου Ξηρομέρου, για τη "ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΓΑΜΕΣΤΟΥ".


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2021, η εκδήλωση του Δήμου Ξηρομέρου, για τη "ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΓΑΜΕΣΤΟΥ, ναυμαχία των πυρπολικών" ένας σημαντικός για την περιοχή του Ξηρομέρου επετειακός εορτασμός του ιστορικού αυτού γεγονότος.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης Πλάκας στην παραλία του Αστακού(θέση Αγκυρα). Στα αποκαλυπτήρια παρευρίσκονται μεταξύ άλλων η Αντιπεριφερειάρχης Μαρία Σαλμά, ο Δήμαρχος Αστακού κ. Τριανατφυλλάκης Ιωάννης, ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου, κ. Κώστας Λύρος ο πρώην Δήμαρχος κ. Στάικος Παναγιώτης, ο εκπαιδευτικός Βασίλης Ζαγκότας και πρόεδρος της επιτροπής για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, ο δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος και πρώην πρόεδρος του συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων δημοσιογράφων, ο Αντιναύαρχος ε.α. Μποΐλές Δημήτριος, η Λιμενάρχης Μεσολογγίου κα Σκανδάλου Κυριακή, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου κ. Κατσαούνης Ελευθέριος ο πρόεδρος ΝΠΔΔ Ξηρομέρου κ. Μπαμπούρης Κων/νος, ο πρόεδρος του Λιμενικού ταμείου κ. Απόστολος Ντίνος, ο αντιδήμαρχος κ. Πολύζος Βασίλης, ο πρώην Πρόεδρος Εφετών κ. Αλέκος Σάββας, η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα Χριστίνα Ταπραντζή, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητα Αστακού κα Αρετή Γριτσίπη, η Πρόεδρος συλλόγου γυναικών Αστακού κα Ζούλα Ιωάννα, ο πρόεδρος του συλλόγου Χοβολιοτών Αστακού Γιώργος Βασίλας, η πρόεδρος του συλλόγου Φυτειών κα Καπότη Μαριάννα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων “Τα Κόροντα” Ταξιάρχης Σάββας, ο πρόεδρος Αρχοντοχωριτών Άγιος Γεώργιος Πιτσινέλης Ελευθέριος, ο Αρχιμανδρίτης πατέρας Δαβίδ Μπαζούλας, ο πάτερ Δημήτριος Τέγας, εκπρόσωποι φορέων και δημότες.


Στη συνέχεια στις 6 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Ξηρομέρου έγινε ο χαιρετισμός και ομιλία για την τόσο σημαντική αυτή Ναυμαχία που είναι και ορόσημο για τον ανεφοδιασμό του Μεσολογγίου, τον Ιούλιο του 1825, κατά τη διάρκεια της πρώτης πολιορκίας του.


Αίσθηση κάνει ο πίνακας με την ναυμαχία του Δραγαμέστου όπως αυτός φιλοτεχνήθηκε από άγνωστο καλλιτέχνη και βρίσκεται στη συλλογή του Μουσείου ΜΠΕΝΑΚΗ. Η έξοχη αυτή σύνθεση αποδίδει τη διάσπαση του τουρκικού αποκλεισμού στον Κόλπο του Δραγαμέστου από τον Ελληνικό στόλο, με τον Μιαούλη, του Σαχτούρη και άλλους αγωνιστές.


Η ναυμαχία του Δραγαμέστου. Yδατογραφία αγνώστου, Mουσείο Μπενάκη



Η ναυμαχία του Δραγαμέστου (των πυρπολικών)

Σχετικά με την ναυμαχία του Δραγαμέστου ή των Πυρπολικών που έλαβε χώρα στην περιοχή του Κόλπου του Αστακού στις 28/11/1825 πρέπει να τονιστούν τα εξής:

Ήδη από τον Απρίλη του 1825, το Μεσολόγγι τελούσε υπό πολιορκία, με τον Μεχμέτ Ρεσίτ Πασά Κιουταχή να έχει πάρει εντολή από το σουλτάνο "ή το Μεσολόγγι, ή το κεφάλι σου!".

Την εποχή εκείνη (Αύγουστος-Δεκέμβριος 1825) είχε στρατοπεδεύσει στην περιοχή (μονή Προφήτη Ηλία και αποθήκες Σκάλας) ο οπλαρχηγός Καραϊσκάκης, ο οποίος προκαλούσε σημαντικές φθορές στην τουρκική γραμμή ανεφοδιασμού Μεσολόγγι-Καρβασαράς (σημ. Αμφιλοχία), ενώ συνεργαζόταν και με το στόλο για τον ανεφοδιασμό του Μεσολογγίου.

Από τη θάλασσα, ο ναύαρχος Μιαούλης έσπαγε συνεχώς τον κλοιό των τουρκικών πλοίων και μετέφερε εφόδια στην πολιορκημένη πόλη..............


Από τον Οκτώβρη του 1825 όμως, είχαν καταφθάσει και τα πλοία των Αιγυπτίων και ο κλοίος έσφιξε κι άλλο.

Στις 20 Νοέμβρη, καταπονημένος από την προσπάθεια, ο στόλος του Μιαούλη ελλιμενίστηκε στον νησάκι Πεταλάς.

Τα πλοία του αντιναύαρχου Σαχτούρη εκτελούσαν περιπολίες ανάμεσα στα νησάκια των Εχινάδων για να κρατούν ανοικτή τη δίοδο προς το Μεσολόγγι.

Τα ξημερώματα της 21ης Νομεβρίου έγιναν αντιληπτά από τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο και κινήθηκαν προς τον κόλπο του Αστακού.

Οι Αιγύπτιοι, έχοντας τον άνεμο με το μέρος τους, επιτέθηκαν πρώτοι σε ένα ελληνικό πυρπολικό αλλά αυτό με έναν επιδέξιο ελιγμό κατάφερε να ξεφύγει.

Στη συνέχεια, τα ελληνικά πλοία επιτέθηκαν στο μεγαλύτερο και κατάφεραν να ανάψουν φωτιά στο κατάστρωμα. Οι Αιγύπτιοι ναύτες το εγκατέλειψαν έντρομοι και τα ελληνικά πλοιάρια το αποτέλειωσαν ακυβέρνητο στις ακτές μιας νησίδας.

Τα υπόλοιπα εχθρικά πλοία εκδιώχθηκαν από τις κανονιές των Ελλήνων. Η ναυμαχία διήρκεσε περίπου πέντες ώρες και οι ανταλλαγές πυρών συνεχίστηκαν μέχρι την επόμενη μέρα.

Στη ναυμαχία σκοτώθηκαν δύο πλοίαρχοι του εχθρού ενώ από τους Έλληνες αρκετοί ναύτες πληγώθηκαν. Μετά τη ναυμαχία, φορτώθηκαν εκ νέου από το λιμανάκι του Πεταλά προμήθειες για το Μεσολόγγι.





Ευχές ή σιωπή και κλειστό στόμα

Καιρούς και χρόνια τώρα η γη ήταν και παραμένει πεδίο ανταγωνισμού και συρράξεων μεταξύ των λαών της κι έβραζε, σαν τα ηφαίστειά της, με αραιά διαλείμματα. Αιτία; Μικρά και μεγάλα συμφέροντα, πάσης φύσεως, και η αβυσσαλέα πλεονεξία του ανθρώπου, βαθιά ριζωμένη στα σπλάχνα του, με κορωνίδα τους πολέμους, που φέρνουν τις συμφορές, τις καταστροφές, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, ακόμα και τη δουλεία, κι ο κόσμος έψαχνε τρύπες να βρει να σωθεί, χωμένος μες στη γη. Όμως κρατούσε βαθιά μέσα του την ελπίδα κι έκανε στο τέρμα κάθε χρόνου την ευχή να τελειώσει το κακό, να ’ρθει, με τον καινούργιο χρόνο βασίλισσα στον κόσμο η ειρήνη κι αιώνια να τον κυβερνά. Μα χώμα δεν βρήκε πρόσφορο να ριζοβολήσει και να μας δώσει τους καρπούς της. Κάθε φορά που έρχεται, προβάλλει το κλαράκι της κι απλώνει φυλλωσιές και κλώνια μα γρήγορα φυλλοροεί και καρπούς δεν προφταίνει να δώσει. Έτσι οι πόλεμοι, τ’ ανθρώπου το πεπρωμένο, καλά κρατούν. Κι ο Σίσυφος, με την κοτρώνα, χιλιάδες χρόνια παλεύει μα πάντα του ξεφεύγει και πού να φτάσει ως τη βουνίσια κορφή!

Εκείνο που ξέρουμε σήμερα, απ’ τους προπάτορές μας, ειπωμένο απ’ το στόμα του Ηράκλειτου, είναι το «πόλεμος πάντων πατήρ», δηλαδή ο πόλεμος τα γεννάει όλα. Και τι μας λέει αυτό; Μας λέει πόσο μικρός, κοντόφθαλμος και τιποτένιος, θα έλεγα, είναι ο άνθρωπος, αφού δεν μπόρεσε να τιθασεύσει και να εξαλείψει τον πόλεμο – πηγή μεγίστων κακών. Τι πέτυχε; Πέτυχε να βρει τρόπους και μέσα να θεραπεύει τις αρρώστιες του και να τον κρατά στη ζωή. Κατόπιν έγινε ένα με τον πόλεμο και έφτιαξε όπλα να τον σημαδεύει και να του την αφαιρεί. Φτιάχνει, χαλάει, ευεργετεί και απαξιώνει την ύπαρξή του, χτίζει και γκρεμίζει. Γίνεται ολετήρας· ως και τον ίδιο τον εαυτό του καταστρέφει. Ξέρει ότι αυτά τα όπλα που έχει εφεύρει είναι ικανά να καταστρέψουν τον πλανήτη μας τρεις φορές, κι ακόμα προσπαθούν να τα τελειοποιήσουν και να βρουν κι άλλα πιο καταστροφικά. Εδώ να μην πούμε ότι αμόκ κατέλαβε τον άνθρωπο, ότι παραφρόνησε; Να ψάξουμε για άλλα επιχειρήματα για να εδραιώσουμε το συμπέρασμά μας; Γιατί όχι; Να μην πούμε πως όλα τα κράτη χρειάζονται εξοπλισμούς και πιέζονται απ’ τις οπλοπαραγωγικές χώρες, που θα τις βοηθήσουν στην εξωτερική πολιτική τους και θα φροντίσουν να μην τους κακοβλέπει ο ισχυρός γείτονας. Αυτό το έργο το χειρίζονται οι ίδιοι οι κυβερνήτες, στις επισκέψεις –τις φιλικές– με χώρες που δοκιμάζονται. Ναι! θα σας υποστηρίξω και θα σας ενισχύσω κι αδέρφια θα γίνουμε. Όμως χρειάζεται να ενισχύσετε την αεροπορία με κάποια αεροπλάνα, το στόλο σας με 2-3 ακόμα υποβρύχια αλλά και το πεζικό με μερικά άρματα μάχης, για να γίνετε ετοιμοπόλεμοι. Να μην πάμε και ξυπόλυτοι στ’ αγκάθια. Και πού είστε; Δεν χρειάζεται να αρχίσετε να ψάχνετε. Τα έχουμε εμείς. Θα σας τα προσφέρουμε σε καλές τιμές και θα έχετε και το χρόνο που θα είστε σε θέση για την εξόφλησή τους. Και να ξέρετε ό,τι γίνεται είναι για την προστασία σας και όχι για λόγους κερδοσκοπίας. Πώς να αρνηθείς τέτοιες γενναίες προσφορές, όντας αναγκεμένος;

Και τι κάνουμε μετά; Μεγαλώνουμε τα οικονομικά βάρη, αδειάζουν τα ταμεία μας και τρέχουμε και δε φτάνουμε· μένουμε μισοστρατίς. Άλλος εκβιασμός: Θα είμαστε σύμμαχοι και υποστηρικτές σας. Εσείς, βέβαια, θα μας δώσετε κάποιους χώρους απ’ την Εύβοια μέχρι το Ορεστικό Άργος για να κρατούμε άπραγους κάποιους απ’ το βορρά που μας απειλούν και μυαλό δε βάζουν. Θα έχουμε στη διάθεσή σας και εκείνα τα καινούρια αεροπλάνα μας, που όμοιά τους δεν είδαν και δε θαύμασαν ως τώρα οι ουρανοί. Ξέρω πως τα χρειάζεστε και μάλιστα επειγόντως. Με εμάς στο πλάι όλες οι ανάγκες σας θα ικανοποιηθούν κατά πώς οι περιστάσεις το απαιτούν, η ασφάλειά σας θα είναι εξασφαλισμένη και θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Οι πόλεμοι, με τα τεράστια έξοδα για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή τους, τσακίζουν τις οικονομίες, μειώνουν τα έσοδα των εμπολέμων και ισοπεδώνουν και μεταβάλλουν σε ερείπια, ανθούσες και ακμάζουσες χώρες, φέρνουν πόνους, βάσανα, αρρώστιες, δυστυχία, τα τρόφιμα εξαφανίζονται, οι λαοί πένονται και πεινούν και, απελπισμένοι, παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς, γίνονται μετανάστες, τα πάνδεινα υφίστανται, μαρτυρούν, χάνουν κάθε αξία, ταπεινώνονται και εξευτελίζονται, ζουν έγκλειστοι σε στρατόπεδα, σε εγκαταστάσεις πρωτόγονες, που σπάζουν την αντοχή τους και χάνουν τη ζωή τους, πολλοί δε από αυτούς σβήνουν στο δρόμο για τη σωτηρία, ενώ δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στους πληθυσμούς που καταλήγουν.

Ήταν η μετανάστευση κάτι απρόοπτο, ανεπιθύμητο και ζημιογόνο. Οι μετανάστες ήταν περιορισμένοι στην ύπαιθρο χώρα, χωρίς ψωμί, χωρίς υποστατικό, χωρίς νερό να πιούν και να πλυθούν αυτοί και τα ρούχα τους. Κάθε μέρα ένιωθαν να κονταίνουν οι δρόμοι τους. Τι να κάνουν; Να σταυρώσουν τα χέρια τους και να πουν «έλα χάρε πάρε με», αυτοί που άφησαν σπίτια και πατρίδα, ακριβώς για να αποφύγουν ένα τέτοιο κάλεσμα; Όχι! Χίλιες φορές όχι. Θα κλέψουν, θα αρπάξουν, θα ληστέψουν για να σπρώξουν τη ζωή κάποιες μέρες μπροστά. Μετά, ποιος ξέρει, κάτι μπορεί να αλλάξει κι εμείς να ζήσουμε τη ζωή όπως πρέπει, ονειρεύονται. Για την ώρα είναι θύματα κακής μοίρας και της εκμετάλλευσης ανθρώπινων τεράτων, ενώ για τους Ευρωπαίους παραμένουν ένας ισχυρός πονοκέφαλος, που δεν παίρνει παυσίπονα και ηρεμιστικά. Λείπει από αυτούς η διάθεση για επίλυση του προβλήματος. Διαφωνούν, ερίζουν, γίνονται αντίπαλοι, φράζουν τα σύνορά τους, κοιτάζουν ο καθένας πώς θα βγάλει την ουρά του απ’ έξω και πώς θα βρεθεί ο τρελός, που θα βγάλει το φίδι έξω από την τρύπα του. Και είναι οι ίδιοι μαζί με τους «καλούς και αγαθούς» λυκόφιλους υπερατλαντικούς, που πρώτοι μυρίζονται πού υπάρχει και τρέχουν να το αρπάξουν από τα χέρια εκείνων που το ψήνουν. Πρώτα με τις αποικίες ύστερα με την άγρια εκμετάλλευση και την οικονομική εξάρτηση, λεηλάτησαν και εξαθλίωσαν τις φτωχές χώρες. Και τώρα οι δυστυχείς κάτοικοί τους ψάχνουν να βρουν αυτούς που και το αίμα τους ρούφηξαν, να ζητήσουν ελεημοσύνη, με κάποιο φτηνό μεροκάματο, για να κρατηθούν στη ζωή.

Πέρα από αυτό, ένας άλλος, ακάλεστος μουσαφίρης, ήρθε και μπήκε στη ζωή μας και ζητά να μας βασανίσει και να μας την πάρει. Πάνω από δυο χρόνια τον πολεμάμε μα εκείνος αντιστέκεται κι όλο πληθαίνει, μπαίνει μέσα μας, τρώει τα όργανα που μας δίνουν και μας κρατούν στη ζωή και τρέχουμε κοπαδιαστά, να βρούμε τον Άι-Πέτρο, εκεί στα ουράνια παλάτια που κρατά τα κλειδιά και τον παρακαλούμε να μας ανοίξει την πόρτα. Είναι ο ιός που φοράει κορώνα, θέλοντας να μας δείξει πως είναι ο βασιλιάς μας κι εμείς, όλοι, υποτακτικοί του. Είναι ιδιότροπος, του αρέσει –τι λέω, μωρέ, έγινα αστείος και λέω χωρατά;– ευφραίνεται να μας βλέπει με την ψυχή στο στόμα και κομμένη την ανάσα να τρέχουμε στα Νοσοκομεία, έχοντας δηλητηριάσει το σώμα μας και να ακούει το βογγητό και του πόνου μας το ξεφωνητό κι ύστερα να μας σέρνουν οι τέσσερεις για το κοιμητήρι. Τα έχουμε χαμένα. Δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει η καινούργια μέρα. Κλειστήκαμε στα σπίτια μας, σαν σε φυλακή χωρίς έγκλημα. Ένα ακόμα πρόβλημα μέσα στα τόσα που μας απασχολούν, μεγάλο και σοβαρό, και έρχεται από τα πρώτα στη σειρά.

Αφήνουμε τώρα πίσω μας τον τρομερό ιό να καραδοκεί και παραμένουμε στο περιβάλλον, τούτο το μεγάλο μας σπίτι, που γεννηθήκαμε και ανατραφήκαμε και εμείς αντλούμε τα πάντα για τη ζωή κι αυτό, πρόθυμα, χρόνια και χρόνια τώρα, που μέτρημα δεν παίρνουν, μας συντηρεί και διαιωνίζει την ανθρώπινη παρουσία στη γη. Αλήθεια, χωρίς νερό, αέρα, ήλιο, τροφές και πρώτες ύλες για τα υλικά και τα εργαλεία μας και τις τυχόν ανάγκες που θα προκύπτουν στην πορεία, είναι δυνατόν να υπάρξει ζωή; Ορθή και κοφτή η απάντηση. Έπρεπε ο άνθρωπος να νιώθει απέραντη ευγνωμοσύνη απέναντί του, να το σέβεται, να το εκτιμά και, φυσικά, να το αγαπά και να δείχνει έμπρακτα την αγάπη του. Αντίθετα ο άνθρωπος το είδε σαν ένα καλό και ευπρόσιτο αντικείμενο εκμετάλλευσης που πολλά του υποσχόταν για την ακόρεστη πλεονεξία του. Έτσι έγινε ο μεγαλύτερος και πιο ανελέητος εχθρός του. Στην προσπάθεια να βελτιώσει τη ζωή του εφεύρισκε νέα αντικείμενα, εργαλεία, μηχανήματα, που κατασκευάζοντας και πουλώντας τα, θα αποκόμιζε πολλά κέρδη. Ήταν αυτό μια ωφέλεια για την κοινωνία. Τα υλικά τα έπαιρνε από το περιβάλλον αλλά δεν εξέταζε αν αυτό θα έβλαπτε το περιβάλλον κι αν θα ήταν βλαπτικό και για τον άνθρωπο. Σήμερα ξέρουν όλοι ότι: Τα αεροπλάνα δημιούργησαν κενά στο όζον, προστατευτικό κάλυμμα για τον άνθρωπο από κάποιες ακτίνες του ήλιου επιβλαβείς, τα αυτοκίνητα και κάθε είδους τροχοφόρα με το ανθρακικό οξύ και τα άλλα οξέα και αέρια που εκπέμπουν, κάνουν εφιαλτική τη ζωή στις πόλεις, όπου σχηματίζουν ένα σκουρόχρωμο συννεφάκι, αυξάνουν τη θερμοκρασία, προκαλούν πολλά νοσήματα, κυρίως ανίατα, και οι κάτοικοι προσπαθούν να βρουν τρόπους να απομακρυνθούν από αυτές, με αποτέλεσμα τεράστιες δασικές εκτάσεις που συχνά γίνονται παρανάλωμα του πυρός και δημιουργούν προβλήματα για τους κατοίκους και τις αρχές, γιατί το, σχεδόν, ακυβέρνητο κράτος μας έχει κλειστά τα μάτια και οι υπηρεσίες του καθεύδουν, ή έχουν αραιώσει με αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας και οι λαθροϋλοτόμοι οργιάζουν και τα ξύλα της βελανιδιάς προβάλλονται με ταμπέλες από τους ξυλέμπορους, ενώ οι αναδασώσεις γίνονται με πομπώδεις εξαγγελίες της εξουσίας και διαρκούν όσο διαρκεί ο ήχος της φωνής του εξαγγέλλοντος.

Τώρα ερχόμαστε στις πυρκαγιές, που φέτος ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και οι ελαιοπαραγωγοί κλαίνε τη μοίρα τους, ενώ οι υπεύθυνοι, σαν άλλοι Νέρωνες, παρακολουθούσαν το θέαμα της φωτιάς· το απολάμβαναν. Αδιαφορήσαμε, λεηλατήσαμε και καταστρέψαμε το περιβάλλον και τώρα μας εκδικείται, όπως μας αξίζει. Τα χιόνια στους πόλους λιώνουν και μας δείχνουν τη γύμνια τους ενώ κάποιοι αδιόρθωτοι καιροσκόποι, που δε βλέπουν την τραγωδία που έρχεται, ετοιμάζονται να ανοίξουν πετρελαιοπηγές, η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε και η θερμοκρασία κατά δύο βαθμούς, το τροπικό κλίμα επεκτείνεται και στη χώρα μας θα φτάσει ως τη Μακεδονία.

Οι προβλέψεις είχαν αρχίσει πριν από πολλά χρόνια και οι ειδικοί χτυπούσαν το καμπανάκι, που ο ήχος του δεν έφθανε στα αυτιά των ισχυρών της γης που γελούσαν κιόλας στο άκουσμά του. Σε κάποια συνέδρια που έγιναν ακούστηκαν κάποια αστεία σοφίσματα, όπως εκείνο ότι και οι «αμήχανες» χώρες, ανάλογα με τον πληθυσμό τους, είχαν μερίδιο στα απόβλητα, που είχαν το δικαίωμα να το… πουλήσουν σε άλλη χώρα. Θεέ μου, τι εξευτελισμός για τις χώρες εκείνες που δέχτηκαν και πρότειναν ένα τέτοιο θεατρινίστικο ή μάλλον καραγκιόζικο σόφισμα!!!

Τώρα το περιβάλλον μας εκδικείται με κατακλυσμούς, βροχές και καταιγίδες, που κάνουν ποτάμια τους δρόμους, γκρεμίζουν σπίτια, παρασύρουν ό,τι βρεθεί στο δρόμο τους, καταστρέφουν δρόμους, καλλιέργειες, πνίγουν ανθρώπους και ζώα.

Ύστερα από τη διεθνή κατακραυγή που σηκώθηκε, συνήλθε ένα συνέδριο, που πήρε κάποιες αποφάσεις για τις θερμοκρασίες που πρέπει να περιοριστούν σε κάποια όρια, για δεντροφύτευση και για τα καύσιμα και τους ρύπους τους.

Και τώρα ξαναγυρίζουμε στην αρχή, στεκόμαστε μπροστά στον καινούριο χρόνο και ψαχνόμαστε να βρούμε τις ευχές, που θα κάνουμε γι’ αυτόν. Ποιες έχουμε στη διάθεσή μας, ποιες μας απόμειναν, ύστερα από «των παθών μας των τάραχο», που μας φόρτωσε αυτός, που μας αδειάζει, τώρα, τη γωνιά;

Το αίσιον και ευτυχές είναι εκτός τόπου και χρόνου. Και τι λέτε, θα πει όποιος λάβει τέτοιες ευχές; Από άλλο πλανήτη έρχεται; Και θα βάλει τα γέλια. Το ίδιο θα συμβεί αν πούμε «Καλή χρονιά». Τι μένει; Μένει το «υγεία», το «να είσαι καλά». Ή μάλλον ευχής έργον θα ήταν να αντικαταστήσουμε τις ευχές με ορμήνιες και συμβουλές: Να προσέχεις – υπομονή – κουράγιο. Και ξόρκια μπορούμε να κάνουμε για να φύγουν τα κακά που μας βρήκαν. Για να είμαστε μέσα στα πράγματα και να μην κοροϊδεύουμε τους άλλους και τους εαυτούς μας. Δε θα ’ταν άσχημο να πούμε: «Και μη χειρότερα».

Να είστε καλά σας εύχομαι κι εγώ, φυλάγοντας και τα ρούχα μου. Ελπίζω να μη διαφωνείτε…

Οι αρχαίοι έλεγαν σε παρόμοιες περιστάσεις: «Θαρσείν χρη. Ταχ’ αύριον έσετ’ άμεινον», δηλαδή: πρέπει να έχετε θάρρος. Ίσως το αύριο να είναι καλύτερο.

12.12.2021 Πάνος Λαζαρόπουλος





ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ – ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΝ.ΣΥ.

Το Σάββατο 27 Νοέμβριου 2021, η Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία πραγματοποίησε την Εκλογο-απολογιστική Γενική Συνέλευση (σύμφωνα με τα άρθρα του καταστατικού της) στα γραφεία της, (Πατησίων 5 - 4ος Όροφος -Μέγαρο Τρικούπη – Αθήνα).

Με το τέλος της διαδικασίας για την κατανομή των αξιωμάτων το νέο κεντρικό συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παναγιώτης Χολής Ο.Π.ΣΥ.Ξ

Α΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άρης Σουφλής Ο.ΣΥ.Ε.Μ

Β΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άρης Μέρκος Ο.ΣΥ.ΒΑ

Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ευαγγελία Μπαμπάτσικου-Κόκκου Ο.ΣΥ.Τ

ΒΟΗΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ: Δημήτρης Μασκλαβάνος Ο.ΣΥ.ΒΑ

ΤΑΜΙΑΣ: Άρης Αλιάγας Ο.ΣΥ.Ε.Μ

BΟΗΘΟΣ ΤΑΜΙΑ: Ευαγγελία Μπαμπάτσικου-Κόκκου Ο.ΣΥ.Τ

ΟΡΓ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Πηγή Χατζή Ο.Π.ΣΥ.Ξ

ΕΦΟΡΟΣ ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ: Παναγιώτης Χριστόπουλος Ο.ΣΥ.Τ

ΕΦΟΡΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ: Ευθύμιος Γάτος Ο.ΣΥ.Ν

Μέλος: Δημήτρης Κούκουνας Ο.ΣΥ.Ν

Το 15μελές Κεντρικό Συμβούλιο συμπληρώνεται από τους 5 Προέδρους των Ομοσπονδιών.

Θανάση Κουρέτση Ο.ΣΥ.Β.Α.

Δημήτρη Στεργίου Ο.Π.ΣΥ.Ξ.

Αγγελική Μπερερή Ο.ΣΥ.Ε.Μ.

Θεόδωρο Παπαδόπουλο Ο.ΣΥ.Ν.

Δημήτρη Χριστόπουλο Ο.ΣΥ.Τ.


ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ :

Προέδρος :Δημήτρης Αρσένης

ΜΕΛΗ: Τσαναής Μιχάλης,

Μωραΐτης Περικλής,

Δημάκη Μαρία,

Χριστόπουλος Παναγιώτης του Ιωαν.




ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Πρακτικές και δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος

και αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής


Του Πάνου Τρυφιάτη*


Με την αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων και την ρύπανση του περιβάλλοντος με απόβλητα και εκπομπές αερίων ανατρέψαμε το κριτήριο της αειφορίας ή διατηρησιμότητας,στερώντας έτσι πόρους από τις επόμενες γενεές. Συμβάλαμε έτσι στην ανατροπή της περιβαλλοντικής ισορροπίας και στις καταστρεπτικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.


Το προηγούμενο διάστημα δεν αξιολογήσαμε με υπευθυνότητα τις κλιματικές κρίσεις και τις προτάσεις-συμπεράσματα της επιστημονικής κοινότητας, με αποτέλεσμα να παγιωθεί η κλιματική αλλαγή.


Η ευαισθητοποίηση των πολιτών και οι συνεχείς καταστρεπτικές συνέπειες, ανάγκασαν τα οικονομικά ισχυρά κράτη του πλανήτη και διακυβερνητικούς οργανισμούς να αναλάβουν πρωτοβουλίες για λήψη μέτρων και αποφάσεων στην κατεύθυνση αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ισορροπίας προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφικών φαινομένων.


Στην διάσκεψη COP26 της Γλασκώβης υπήρξε συμφωνία η οποία κατά την εκτίμηση ειδικών κρίνεται ατελής, άτολμη και κατώτερη των περιστάσεων. Μένει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις, παρότι και ως προς αυτό υπάρχει καχυποψία κρίνοντας την μέχρι σήμερα στάση των βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών.


Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν θεσμικές εγγυήσεις υλοποίησης των αποφάσεων, τα κράτη πρέπει να αναπτύξουν ξεχωριστά και ανάλογα με τις περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες, δημόσιες πολιτικές για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος.


Παράλληλα όμως κρίνεται σκόπιμη η αξιοποίηση μιας καλής πρακτικής της Εταιρικής Διακυβέρνησης, που είναι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη(Ε.Κ.Ε.), σε διαλειτουργική συνεργασία με οργανωμένες δράσεις της Κοινωνικής Οικονομίας για την υποστήριξη του περιβάλλοντος.


Στην χώρα μας πριν από είκοσι χρόνια περίπου θεσμοθετήθηκε η Εταιρική Διακυβέρνηση, που είναι ένα σύγχρονο και σημαντικό τμήμα της Διοικητικής Επιστήμης, για την εφαρμογή της σε επιχειρήσεις και εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.


Βασική και καλή πρακτική της εταιρικής διακυβέρνησης η οποία περιλαμβάνεται και στο πρόγραμμα δράσης των επιχειρήσεων, είναι η Ε.Κ.Ε., δηλαδή η εθελοντική δέσμευση των επιχειρήσεων, χωρίς νομική υποχρέωση, για ένταξη στις επιχειρηματικές πρακτικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις. Με την εφαρμογή της Ε.Κ.Ε υποστηρίζονται και χρηματοδοτούνται δράσεις για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την εργασία και τον άνθρωπο. Εκτιμώ ότι βρισκόμαστε στην χρονική συγκυρία που είναι αδήριτη ανάγκη, η πολιτεία να πάρει μέτρα ενθάρρυνσης όλων των επιχειρήσεων, για ενεργοποίηση πρακτικών Ε.Κ.Ε για την υποστήριξη του περιβάλλοντος.


Η Κοινωνική Οικονομία είναι ένα σύνολο στοχευμένων δράσεων, που αναπτύσονται από φορείς στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ κράτους και αγοράς, που ορίζεται ως τρίτος τομέας.


Η φυσιογνωμία των φορέων είναι κοινωνικές επιχειρήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις,


σύλλογοι και οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών που η δράση τους σχετίζεται με τον άνθρωπο, την εργασία, το περιβάλλον κ.α. Δηλαδή, καλύπτουν κενά και αδυναμίες του κράτους και της αγοράς να καλύψουν ανάγκες ευπαθών ομάδων, προσφορά εργασίας, βελτίωση συνθηκών διαβίωσης, δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και πολλές άλλες ανάγκες κυρίως της τοπικής κοινωνίας.


H Κοινωνική Οικονομία με κέντρο τον άνθρωπο, ιδιαίτερα σε κρίσεις, είναι μια ολοκληρωμένη εναλλακτική επιλογή, γιατί προωθεί το συλλογικό και τοπικό όφελος, με προτεραιότητα στις κοινωνικές ανάγκες, με θετικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, τη συλλογική διαχείριση και διαφύλαξη κοινών αγαθών, τη βιώσιμη, πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη, τις ενεργειακές κοινότητες και σε πολλές άλλες κατευθύνσεις του πεδίου δράσης της.


Εφαρμόζει δυναμικές πρακτικές, για να οργανωθούν ή να επαναπροσδιοριστούν οικονομικές δραστηριότητες, με βάση τις ιδιαιτερότητες και τα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, σε συνεργασία και συνέργεια με φορείς της αυτοδιοίκησης, κοινωνικές επιχειρήσεις, τοπικούς συλλόγους και ενώσεις, κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους και την Κοινωνία των Πολιτών.


Δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, σαν χώρα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα οφέλη που προκύπτουν από τις πρακτικές Ε.Κ.Ε και τις δράσεις της Κοινωνικής Οικονομίας, σαν σημαντικούς θεσμικούς βραχίονες και να τα κατευθύνομαι για κάλυψη στοχευμένων περιβαλλοντικών αναγκών που δεν έχουν περιληφθεί στον κρατικό σχεδιασμό και ολοκλήρωσης ατελειών δράσεων της αγοράς.


Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει εταιρίες και επιχειρήσεις να ενεργοποιήσουν την πρακτική της Ε.Κ.Ε και να χρηματοδοτήσουν προγράμματα και δράσεις των φορέων της κοινωνικής οικονομίας, για στοχευμένες δράσεις υποστήριξης του περιβάλλοντος, με έμφαση στην αποκατάσταση ζημιών από πλημύρες και πυρκαγιές, στην εκτέλεση έργων αποτροπής νέων καταστροφών, στην σχεδίαση δράσεων κυκλικής οικονομίας, στην εκπόνηση σχεδίων βιώσιμης ανάπτυξης, στην αναβάθμιση ποιότητας ζωής, στις νέες μορφές ενέργειας και στην αξιοποίηση τοπικών πλουτοπαραγωγικών πόρων.


Η χώρα μας, εκτός από την αποτελεσματική οργάνωση των υπηρεσιών με αρμοδιότητα την προστασία και υποστήριξη του περιβάλλοντος, πρέπει να εκπονήσει σύγχρονες δημόσιες πολιτικές, οι οποίες θα αποτελέσουν δίκτυο ασφάλειας, στα καταστροφικά φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής. Αμέσως και με οδηγό τις προτάσεις ερευνών και μελετών, να σχεδιάσει τα βήματα για αντιμετώπιση των εν δυνάμει διαφαινόμενων κλιματικών αλλαγών, όπως η ερημοποίηση. Η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να ενθαρρύνει με κίνητρα και διευκολύνσεις όλες τις επιχειρήσεις να εντάξουν στην επιχειρηματική πρακτική τους την Ε.Κ.Ε και να χρηματοδοτούν τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας που προγραμματίζουν δράσεις υποστήριξης του περιβάλλοντος και αποτροπής συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Η τοπική αυτοδιοίκηση, επειδή ο σχεδιασμός για έργα σχετικά με το περιβάλλον μπορεί να συγκλίνει με τα αντίστοιχα προγράμματα δράσης των φορέων κοινωνικής οικονομίας και της Ε.Κ.Ε των τοπικών επιχειρήσεων, θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ίδρυσης τοπικών δικτύων συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων για την μεγιστοποίηση των περιβαλλοντικών ωφελημάτων.


Η διπλωματία της κοινωνίας πολιτών είναι χρήσιμη για επίτευξη στόχων και κάλυψη ανθρωπίνων περιβαλλοντικών αναγκών, καθώς και απαραίτητη για την συμπλήρωση του έργου της πολιτείας.


Η δε εκδήλωση ενδιαφέροντος από την πολιτεία θα βρίσκει την αναμενόμενη ανταπόκριση των πολιτών καλής Θελήσεως με απώτερο στόχο την υπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.



*Ο Πάνος Τρυφιατης είναι οικονομολόγος —ΔΜΣ Πολιτικών επιστημών. Ήταν Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και έχει διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και Διευθυντής στο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας




Ο συγχωριανός μας προπονητής

Γιάννης Γ. Ταπραντζής

Ο συγχωριανός μας Γιάννης Γ. Ταπραντζής είναι προπονητής ποδοσφαίρου κι η εφημερίδα μας θεώρησε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να μας απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τα «μυστικά» αυτής της εργασίας. Ο Γ.Τ. προθυμοποιήθηκε και απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις της εφημερίδας μας:

Ερ.1: Ποια ήταν η κύρια εργασία σας πριν ασχοληθείτε με την προπονητική;

Απ: Η κύρια εργασία μου ήταν και συνεχίζει να είναι στο Δήμο Βύρωνα, όπου εργάζομαι στην ταμειακή υπηρεσία του Οικονομικού τμήματος.

Ερ.2: Σε ποιες ομάδες εργάστηκες ως προπονητής;

Απ: Οι ομάδες που εργάστηκα ως προπονητής είναι οι εξής:

Γ’ Εθνική: Α.Ο. Περιστερίου, Ηλυσιακός, Νέα Ιωνία, ΑΕ Καραϊσκάκης

Δ’ Εθνική: Αθηναϊκός, Πεύκη, Α.Ο. Περιστερίου

Α’ Τοπικό: Διάνα Ηλιούπολης, Τερψιθέα, Άγιος Θωμάς, Δόξα Βύρωνος, Α.Ο. Περιστερίου, Χολαργός, Ήφαιστος Περιστερίου

Β’ Τοπικό: Θύελλα Ραφήνας

Ερ.3: Ποιο είναι το έργο του προπονητή και ποιες οι απαιτήσεις της σύγχρονης προπονητικής;

Απ: Ο προπονητής για το σχεδιασμό της προπονητικής μονάδας θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν του τα δεδομένα που προκύπτουν από τη λεπτομερή ανάλυση των στοιχείων ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Η τεχνολογία και οι εφαρμογές της καθώς και η απαραίτητη εξειδίκευση σε διάφορους τομείς δίνουν τη δυνατότητα στο τεχνικό επιτελείο της ομάδας να αναλύσει και με τον τρόπο αυτό να κατανοήσει τις απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαιρικού αγώνα.

Τα κυριότερα συμπεράσματα που προέκυψαν από μια επιστημονική εργασία είναι τα εξής.

Κάθε παίκτης κατά μέσο όρο σε κάθε παιχνίδι υποδέχεται την μπάλα (47) φορές. Οι κεντρικοί επιθετικοί έχουν τις λιγότερες υποδοχές (35) ενώ οι πλάγιοι αμυντικοί τις περισσότερες (56).

Κατά μέσο όρο κάθε παίκτης διανύει 11 χιλ και από αυτά μόνο 191 μέτρα διανύει με την μπάλα στην κατοχή του. Αυτό μεταφράζεται σε χρόνο σε περίπου 53 δευτερόλεπτα, και είναι ο χρόνος που έχει την μπάλα στην κατοχή του συνολικά στο παχνίδι. Ο παίκτης όταν έχει την μπάλα στην κατοχή του καλύπτει 3-5 μέτρα και κάνει κατά μέσο όρο δύο ακουμπήματα την κάθε φορά. Οι πλάγιοι μέσοι έχουν την τάση να κρατάνε την μπάλα περισσότερη ώρα στην κατοχή τους και να διανύουν μεγαλύτερη απόσταση με αυτή κάνοντας έτσι και περισσότερα ακουμπήματα.

Οι παίκτες υποδέχονται την μπάλα έχοντας (4) μέτρα σα διαθέσιμο χώρο ελεύθερο. Οι πλάγιοι μέσοι έχουν τον περισσότερο χώρο (5) ενώ οι πλάγιοι αμυντικοί τον λιγότερο (3). Η μέση ταχύτητα που έχουν οι παίκτες όταν υποδέχονται την μπάλα είναι 10,3χιλ./ώρα και η χαμηλότερη ταχύτητα κατά τη διάρκεια της κατοχής είναι 12,9χιλ./ώρα, ενώ η υψηλότερη είναι 25χιλ./ώρα. Οι τιμές αυτές μας δείχνουν ότι οι παίκτες υποδέχονται την μπάλα ενώ

τρέχουν, στη συνέχεια επιταχύνουν και μετά τη μεταβιβάζουν αφού έχουν αναπτύξει μία υψηλή ταχύτητα.

Μεταφέροντας τα δεδομένα αυτά στο πεδίο της προπόνησης θα δώσουμε έμφαση σε τέσσερα σημεία:

1. Η προπόνηση της φυσικής κατάστασης και της τεχνικής θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με τη θέση που ο κάθε παίκτης αγωνίζεται. Είναι επιβεβλημένο οι επιβαρύνσεις να διαφοροποιούνται για τους παίκτες που αγωνίζονται σε διαφορετικές θέσεις και οι ασκήσεις να προσομοιάζουν τις αγωνιστικές κινήσεις και λειτουργίες που η κάθε θέση έχει.

2. Επειδή μόνο ένα μικρό ποσοστό από τον χρόνο παιχνιδιού διανύεται με την μπάλα η προπόνηση θα πρέπει να περιέχει και δραστηριότητες που δεν περιέχουν την μπάλα σαν αντικείμενο εξάσκησης. Επίσης είναι σημαντικό οι ασκήσεις που περιέχουν την μπάλα να εκτελούνται με τη μέγιστη ταχύτητα έτσι ώστε να πλησιάζουν το ρυθμό του παιχνιδιού.

3. Οι ασκήσεις τεχνικής και ιδιαίτερα τα δημοφιλή passing games θα πρέπει να εκτελούνται με τους παίκτες να βρίσκονται σε κίνηση και όχι σε στατική θέση γιατί τις περισσότερες φορές οι παίκτες υποδέχονται την μπάλα ενώ βρίσκονται σε κίνηση. Επίσης οι ασκήσεις που περιέχουν οδήγημα της μπάλας και εξάσκηση ντρίμπλας θα πρέπει να γίνονται με όσο το δυνατόν υψηλότερη ταχύτητα πλησιάζοντας έτσι το ρυθμό του παιχνδιού αρκεί να μη γίνονται λάθη στην εκτέλεση.

4. Οι ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου κρατάνε την μπάλα στην κατοχή τους για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και συνήθως παίζουν με μία ή δύο επαφές. Με τον τρόπο αυτό αναπτύσσουν ένα γρήγορο ρυθμό παιχνιδιού και ο αριθμός αυτός απαιτεί υψηλό επίπεδο τεχνικής και ικανότητα γρήγορης σκέψης και αντίληψης. Οι απαιτήσεις αυτές υπαγορεύουν έναν τρόπο προπόνησης όπου κυρίαρχο ρόλο εχουν τα παιχνίδια σε μικρούς χώρους και η αναγκαιότητα της διατήρησης της κατοχής της μπάλας σε συνθήκες έντονης πίεσης.

Επιγραμματικά θα μπορούσαμε να πούμε για το σημερινό ποδόσφαιρο ότι:

1. Η κατοχή της μπάλας επιτυγχάνεται με διαρκή κινητικότητα των παικτών και γρήγορες μεταβιβάσεις στον κατάλληλο χώρο και στο σωστό χρόνο. Το υψηλό επίπεδο τεχνικής επίσης είναι σημαντικός παράγοντας της επιτυχημένης κατοχής της μπάλας.

2. Οι παίκτες έχουν λιγότερο χώρο να ενεργήσουν και για αυτό θα πρέπει να σκέφτονται γρήγορα και να παίζουν με την πρώτη ή με τη δεύτερη επαφή αποφεύγοντας τις άσκοπες ντρίμπλες.

3. Η κάθε θέση απαιτεί διαφορετικό επίπεδο φυσικής κατάστασης και ξεχωριστές τεχνικές ικανότητες και πάνω σε αυτή τη διαφορετικότητα θα πρέπει να είναι προσανατολισμένη και η προπόνηση του κάθε ποδοσφαιριστή.

4. Η ταχύτητα σε όλες τις ενέργειες είτε έχουν την μπάλα στην κατοχή τους είτε αγωνίζονται να την κερδίσουν χαρακτηρίζει τους σύγχρονους ποδοσφαιριστές. Στο ποδόσφαιρο του σήμερα όλα γίνονται με μεγάλη ταχύτητα, η σκέψη, η ενέργεια, η δράση, η αντίδραση όλα πρέπει να εκτελούνται αστραπιαία.

Σύμφωνα με όλα αυτά θα πρέπει η προπόνηση του σύγχρονου ποδοσφαιριστή θα πρέπει να εστιάζεται στα στοιχεία εκείνα που ικανοποιούν και καλύπτουν τις απαιτήσεις του παιχνιδιού σήμερα.

Ερ.4: Τώρα που εργάζεστε;

Απ: Φέτος συνεχίζω στην ποδοσφαιρική ομάδα των Σουρμένων για 4ηχρονιά.





ΑΝΤΙΠΝΟΙΑ


Είναι υψιπετής, περήφανος κι αγαθοφέρνει.

Δίνει πολλά και λίγα παίρνει.

Φωτιά οι κινήσεις των χεριών του,

δεν αντιγράφονται ποτές.


Είναι κοινωνικότατα εφοπλισμένος, και γυροφέρνει.

Η χαϊδεψιά του, το καντάρι γέρνει.

Στο μέλι οι παλάμες των χεριών του,

καλόδεχτες και ζηλευτές.


Είναι ανοιχτός. Στη μάχη της αλήθειας ρίχνεται.

Τη σκέψη του απλώνει στο λαμπτήρα.

πισωκρατούν οι άλλοι όμως,

Και ακυρώνεται


Είναι σφιχτός. Προσέχει, κι όταν δείχνεται,

δανείζεται τη χάρη του χρωστήρα.

Χειροκροτούν. Γι αυτόν ο δρόμος,

με βάγια στρώνεται.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΙΣΣΑΣ




Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξηρομέρου η μάστιγα της κοπής του βελανιδοδάσους

Μετά από παρέμβαση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ερωτόκριτου Γαλούνη τέθηκε σε προ ημερησίας διάταξης συζύτηση, το θέμα της λαθροϋλοτομίας του Ξηρομέρου. Ο κ. Γαλούνης ενημέρωσε τον Δήμαρχο, το Προεδρείο και το Δημοτικό Συμβούλιο ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει πέσει στην αντίληψή του, καθώς επίσης κι ότι του έχουν καταγγελθεί από τος δημότες περιστατικά με την οργανωμένη κοπή δέντρων στο δάσος της βελανιδιάς.

Μάλιστα χαρακτήρισε ως “πάρτυ” με οργανωμένα συνεργεία που κόβουν τα δέντρα, καταλήγοντας ότι θα πρέπει να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα και να γίνει ενημέρωση όλων των αρμοδίων υπηρεσιών για το έγκλημα, που είναι σε εξέλιξη στο δάσος της βελανιδιάς.

Για το ίδιο θέμα μίλησε επίσης κι ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Παναγιώτης Στάικος.

Ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Γιάννης Τριανταφυλλάκης ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς της Δημοτικής αρχής προς τις αρμόδιες υπηρεσίες κι υποσχέθηκε ακόμη ότι θα συνεργαστεί με όλες τις αρμόδιες αρχές προς την κατεύθυνση της προστασίας του βελανιδοδάσους.



Το δάσος είναι υπόθεση όλων μας

Προστατέψτε το δάσος από τους λαθροϋλοτόμους



Ευχές

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων και η εφημερίδα “Χρυσοβιτσάνικα Νέα” εύχονται σε όλους τους συγχωριανούς και τους φίλους ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος 2022.




Αρχαιρεσίες

Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών (Ε.ΑΙ.Λ.)

Την 22α Νοεμβρίου ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.00 στην αίθουσα “Κωστής Παλαμάς” του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός” πραγματοποιήθηκε Τακτική Γενική Συνέλευση. Η προσέλευση παρά τις δυσμενείς συνθήκες λόγω της επιδημίας, υπερέβη κάθε προηγούμενη.

Κύριο θέμα της Συνέλευσης ήσαν οι Αρχαιρεσίες, οι οποίες διεχήθησαν με άψογες διαδικασίες.


1. Για Το Δ.Σ. εξελέγησαν οι:

Γρηγ. Φιλ. Κωσταράς, Καλλιρρόη Αγγελάκη-Δημοπούλου, Ευάγγελος Σπύρου, Βασίλειος Τσαμπόκας, Ουρανία Παπαθανασίου, Γεώργιος Βλάχος και Χρυσούλα Σπυρέλη.


2. Αναπληρωματικό μέλος

Γεώργιος Πούλος


3. Δια την Εξελεγκτική Επιτροπή

Αλέξανδρος Σάββας, Γεώργιος Πατσόπουλος, Κωνσταντίνος Τσιάκαλος


4. Κατόπιν προσκλήσεως του πλειοψηφίσαντος Συμβούλου Γρηγ. Φιλ. Κωστορά, το Δ.Σ. συγκροτήθηκε την 25ην Νοεμβρίου 2021, σε σώμα ως εξής:

Γρηγ. Φιλ. Κωσταράς Πρόεδρος, Καλλιρρόη Αγγελάκη-Δημοπούλου Αντιπρόεδρος, Ευάγγελος Σπύρου Γ. Γραμματεύς – τεχνικός σύμβουλος επί των εκδόσεων και των δημοσίων σχέσεων, Ουρανία Παπαθανασίου Ειδική Γραμματεύς, Βασίλειος Τσαμπόκας Ταμίας και Έφορος, Γεώργιος Βλάχος υπεύθυνος Βιβλιοθήκης και Πολιτιστικώνν εκδηλώσεων και Χρυσούλα Σπυρέλη, εκπρόσωπος Περιφέρειας της Ε.ΑΙ.Λ.


5. Εξελεγκτική Επιτροπή

Αλέξανδρος Σάββας Πρόεδρος, Γεώργιος Πατσόπουλος και Κωνσταντίνος Τσιάκαλος (μέλη)


6. Εκπρόσωπος Εξωτερικού Χρήστος Φίφης, καθηγητής Νέων Ελληνικών και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο La Trod της Αυστραλίας, Εκπρόσωπος Ναυπακτίας Παναγιώτης Βελής, στρατηγός και υπεύθυνος Αρχείου της Ε.ΑΙ.Λ.



Κοινωνικά

Γεννήσεις

Ο Παναγιώτης Χαρίση Σαμαράς κι η σύζυγος του Αλεξάνδρα απέκτησαν αγοράκι.

Ο Στάθης Παντελή Ταπραντζής κι η σύζυγος Ελένη απέκτησαν κοριτσάκι.

Ο Βασίλειος Δημ. Κίσσας κι η σύζυγος του Γεωργία Διαμαντή απέκτησαν κοριτσάκι.

Ο Σπύρος Ταπραντζής, γιος της Μαρίτσας Δημ. Πίττα, και η σύζυγός του Αντιόπη Σόμπολου απέκτησαν αγοράκι.


Θάνατοι

Έφυγαν από κοντά μας: ο Χρήστος Σπ. Χρόνης κι ο Ελευθέριος Γιώτης.

Στους συγγενείς θερμά συλλυπητήρια.




Ειδήσεις- Σχόλια


Γιορτή για το ΟΧΙ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η επετειακή εκδήλωση που έγινε στο χωριό μας για την επέτειο του ΟΧΙ. Η επιμνημόσυνη δέηση έγινε στο Ηρώο των πεσόντων από τον ιερέα του Αγίου Νικολάου Αστακού π. Δημήτριο Τέγα. Στη συνέχεια έγινε η κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Γιάννη Χρόνη και τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου. Ακολούθησε παρέλαση μαθητών και νηπίων με την επίβλεψη των δασκάλων Κων/νου Αλεξοπούλου, Παρασκευής Κουντούρη και της νηπιαγωγού Ελένης Στασινού.


ΕΚΛΟΓΕΣ

Στις 29/11/2021 συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του ΤΟΕΒ Φυτειών, που αναδείχτηκε στη Γ.Σ. της 25/11/2021. Μάλιστα στο νέο Δ.Σ. συμμετέχει, ως ταμίας, κι ο γαμπρός μας Βασίλειος Κ. Μακρυπίδης, σύζυγος της Βασιλικής Γ. Ζορμπά. Για το δικό μας ΤΟΕΒ δεν έχουμε ακόμη καμία είδηση για εκλογές παρά το ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ζητάει επανειλημμένα να γίνουν λόγω λήξης της θητείας του Δ.Σ.


ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Μετά τον ελαιοχρωματισμό της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο προχώρησε σε επισκευαστικές εργασίες στο ξωκκλήσι του Αγίου Γερασίμου.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Στις 14/11/2021, ημέρα Κυριακή και ώρα 6 μ.μ. παρουσιάστηκε στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, με την στήριξη του Συλλόγου Απανταχού Αστακιωτών, το βιβλίο του Κων/νου Βησ. Λίχνου με τίτλο: www.dialogos.gr, εκδόσεις Κέφαλος.


ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Άσχημη εικόνα με ακαθαρσίες αντικρύσαμε στη Γαλανούλα πρόσφατα. Το σημείο αυτό ορισμένοι κυνηγοί αγριογούρουνων το έχουν μετατρέψει σε υπαίθριο σφαγείο χωρίς όμως να το καθαρίζουν. Η περαιτέρω χρησιμοποίηση του προϋποθέτει τον καλό καθαρισμό για την υγεία όλων μας.


ΔΩΡΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων αποφάσισε σε όσους αγοράσουν το δεύτερο Λεύκωμα (άλμπουμ) του χωριού να δίνεται δωρεάν και το πρώτο λεύκωμα.




Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου

Φέτος συμπληρώθηκαν 48 χρόνια από το ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και γιορτάστηκαν σε μεγάλη γιορτή για τη Δημοκρατία στον τόπο μας.

Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν πάντα επίκαιρα και οι αγώνες των φοιτητών και του λαού για την Δημοκρατία συνεχίζουν να μας εμπνέουν. Οι εκδηλώσεις αυτές δεν έχουν μουσειακό χαρακτήρα, όσο κι αν προσπαθούν πολλοί ν’ αλλοιώσουν το πραγματικό νόημα της κι ακόμα χειρότερα να τις αμαυρώσουν και να τις συνδέσουν με βανδαλισμούς και καταστροφές περιουσιών.

Το Πολυτεχνείο σημαίνει αντίσταση: απέναντι στην τρομοκρατία, στην προπαγάνδα, στην κατάλυση του Συντάγματος. Σημαίνει τόλμη και θάρρος απέναντι στις φυλακίσεις, στις εξορίες, στους βασανισμού. Σημαίνει σύγκλιση και ενότητα της νεολαίας του λαού. Σημαίνει αλληλεγγύη και συμπαράσταση. Μας δίνει το μοναδικό μάθημα πως ένας καταπιεστικός μηχανισμός, όσο παντοδύναμος κι αν μοιάζει, δεν μπορεί να υπερνικήσει την λαϊκή βούληση.


ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

Ευθυμίου – Παύλου Ανθούλα 20€

Καραδήμας Νίκος 40€

Κύρου Κώστας 200€

Πίττα Ιωάννα 20€

Ταπραντζής Γιάννης του Γ. 15€

Ταπραντζής Γεώργιος του Χρ. 50€

Χρονης Ευάγγελος του Θωμά 20€


Σχόλια