Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Τι εκτιμά για «Όμικρον», νοσηλείες, θανάτους και το τέλος της πανδημίας

 


Νέο σοκ προκάλεσε το ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού που σημειώθηκε σήμερα Τετάρτη στην Ελλάδα, ενώ ο Θεοκλής Ζαούτης εκτιμά ότι το 60 – 70% σχετίζεται με την παραλλαγή Όμικρον.

«Βλέπουμε πως όντως μεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα η «Όμικρον», έχει απλωθεί σε όλο τον πλανήτη», είπε συγκεκριμένα στον Νίκο Ευαγγελάτο και το «Live News», ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας.

Όμως, το θετικό που φαίνεται από αυτή την παραλλαγή του ιού, είναι ότι δεν δίνει περισσότερες νοσηλείες και θανάτους.

«Οι μελέτες δείχνουν πως είναι πιο ήπια η νόσος, δεν υπάρχει σημαντική αύξηση στις νοσηλείες. Η ανησυχία είναι ότι και μια πιο ήπια νόσος, αν μολυνθούμε όλοι μαζί ταυτόχρονα, θα πιεστεί το σύστημα και θα έχουμε αυξημένη νοσηρότητα».

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί και θα ισχύουν από αύριο Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε: «Τα μέτρα εστιάζουν στους παράγοντες κινδύνου που συζητάμε από την αρχή της πανδημίας, όπως ο συνωστισμός», σημείωσε και τόνισε τη σημαντικότητα του εμβολιασμού.

«Το εμβόλιο είναι το πιο σημαντικό μέτρο, προστατεύει από σοβαρή νόσο και θάνατο. Η τρίτη δόση αυξάνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τη φέρνει κοντά στην αποτελεσματικότητα που είχε απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα».

Πηγή: MEGATV

Σχόλια