Καμία παράταση στην διαδικασία ίδρυσης βιομηχανικών Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ).

 

Επιτροπή Αγώνα Δήμου Ξηρομέρου, Καλάμου και Καστού ενάντια στην ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας: Καμία παράταση στην διαδικασία ίδρυσης βιομηχανικών Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ).


Αστακός 22.12.2021
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΚΑΛΑΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΣΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΑΥ
ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
Πληροφορίες: epitropiagona2020@gmail.com

ΠΡΟΣ:
Πρωθυπουργό της Ελλάδας
Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Βουλευτές Αιτωλ/νίας
Πολιτικά κόμματα Βουλής των Ελλήνων

Καμία παράταση στην διαδικασία ίδρυσης βιομηχανικών Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ).

Το «Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών», εγκρίθηκε με κατεπείγουσα ψήφιση στη Βουλή και σε μια νύχτα τελείωσαν όλα, και εκδόθηκε η Κ.Υ.Α. 31722 στις 4.11.2011. Με τη συγκεκριμένη Κ.Υ.Α χαρτογραφήθηκαν και στοχοποιήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα θαλάσσιας έκτασης, με σκοπό να δημιουργηθούν μέσα σε αυτές Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ).
Πρόκειται για τεράστιες βιομηχανικές περιοχές στις οποίες θα δημιουργηθούν νέες μονάδες και θα επεκταθούν οι υφιστάμενες Ιχθυοκαλλιέργειες, νομιμοποιώντας συγχρόνως όλες τις παράνομες ή αυθαίρετα εγκατεστημένες μονάδες των περασμένων ετών. Το χωροταξικό προέβλεπε εντός 5 ετών να δημιουργηθούν Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.), που θα διοικούνται από τις εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας.
Στις 30.12.2015 η παραπάνω προθεσμία παρατάθηκε κατά 3 έτη με Π.Ν.Π., ενώ με το Ν. 4638/2019, άρθρο 14, παρατάθηκε για 2 ακόμα έτη, δηλαδή έως τις 4.11.2021.
Είναι επίσης γνωστό ότι το «Χωροταξικό» συντάχθηκε με επιμέλεια των ίδιων των εταιριών Ιχθυοκαλλιέργειας και προσφέρθηκε ως δωρεά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο το θεσμοθέτησε χωρίς προηγουμένως να έχει θεσμοθετήσει Γενικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον θαλάσσιο χώρο, παραβιάζοντας έτσι τους στοιχειώδεις κανόνες της λογικής και της χωροταξίας, αλλά και τις υποχρεώσεις της χώρας προς την Ε.Ε.
Επιπλέον, σε πλήρη αντιδιαστολή με τον προνομιακό ρόλο των εταιριών του κλάδου, ο σχετικός σχεδιασμός καθορίστηκε και υλοποιείται εν κρυπτό από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η σύμφωνη γνώμη της οποίας δεν είναι αναγκαία ούτε για την αδειοδότηση των Π.Ο.Α.Υ., ούτε για την αδειοδότηση επί μέρους μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας.
Αντιδρώντας στην αδιανόητη αυτή κατάσταση, ο Δήμος Ξηρομέρου - Σύλλογοι και άλλοι φορείς της περιοχής, σύστησαν την Επιτροπή Αγώνα, απαιτώντας την αναστολή κάθε διαδικασίας αδειοδότησης Π.Ο.Α.Υ. μέχρι:
1) Να θεσμοθετηθεί το Γενικό θαλάσσιο χωροταξικό (ΦΕΚ 101/18) ώστε όλες οι χρήσεις – δράσεις που υπάρχουν ή αναπτύσσονται ή πρόκειται να αναπτυχθούν σε αυτό να λειτουργούν ισόρροπα, ορθολογικά και μη ανταγωνιστικά (τουρισμός, λιμάνια, ναυσιπλοΐα, αλιεία, αρχαιότητες, προστατευόμενα οικοσυστήματα κ.λ.π.).
2) Nα προβλεφθεί ως αναγκαία η σύμφωνη γνώμη της Τ.Α. σε κάθε διαδικασία αδειοδότησης, κλπ. Αυτές τις κατευθύνσεις ορίζει άλλωστε η περιβόητη «Έκθεση Πισσαρίδη», ενώ σε αυτό ακριβώς το πνεύμα ήταν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ομιλία του στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Διατήρηση της Φύσης στην Μασσαλία.

Παρ’ όλα αυτά, τα αιτήματα της Επιτροπής παραμένουν ανικανοποίητα και η Κυβέρνηση σήμερα είναι έτοιμη να εγκρίνει μια ακόμα παράταση της προθεσμίας ίδρυσης των Π.Ο.Α.Υ. την τέταρτη, δίνοντας νέο «φιλί ζωής» στις εταιρίες του κλάδου που επί 10 χρόνια δεν έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν στις περιβαλλοντικές και αδειοδοτικές προϋποθέσεις που οι ίδιες έχουν ορίσει. Μπροστά στο φάσμα αυτό, η διάσωση ή η καταστροφή των περιοχών μας εξαρτάται απόλυτα από τους Βουλευτές της σημερινής Βουλής, η αρνητική ψήφος των οποίων σε μια τέτοια διάταξη αποτελεί την μοναδική θεσμική πράξη που έχουν αρμοδιότητα να κάνουν για να μπλοκάρουν την καταστροφή των περιοχών μας και την μοναδική στιγμή στην κοινοβουλευτική τους καριέρα που θα αποκαλυφθεί η πραγματική τους στάση στην συγκεκριμένη υπόθεση.
Από την μεριά μας, ως εκπρόσωποι της περιοχής του Δήμου ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ, περιοχής που κάνει αγώνα ζωής ή θανάτου για την αποτροπή της βιομηχανοποίησης της παράκτιας ζώνης Αστακού - Μύτικα - Καλάμου - Καστού και των Εχινάδων Νήσων, δηλώνουμε ότι τυχόν έγκριση τέτοιας διάταξης θα συνιστά την πλέον εχθρική πράξη προς τον Δήμο μας και τους κατοίκους του, η οποία θα διαχωρίσει τους εχθρούς από τους φίλους.
Ζητάμε από τους Βουλευτές του Κοινοβουλίου να μη ψηφίσουν, την τέταρτη κατά σειρά, παράταση προθεσμίας δημιουργίας Π.Ο.Α.Υ.
Ειδικά, καλούμε τους Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας, Κώστα Καραγκούνη, Μάριο Σαλμά, Σπήλιο Λιβανό, Θάνο Μωραΐτη, Γιώργο Βαρεμένο, Δημήτρη Κωνσταντόπουλο και Νίκο Παπαναστάση, να καταψηφίσουν την εν λόγο παράταση ως δείγμα της κατανόησης εκ μέρους τους των δίκαιων αιτημάτων της τοπικής κοινωνίας και των ψηφοφόρων τους.
Είναι ευκαιρία να αποδείξουν με πράξεις το ενδιαφέρον τους για την τοπική κοινωνία και τα προβλήματα της, για την οποία πολλά λένε αλλά πολύ ελάχιστα πράττουν, όπως στο θέμα της Π.Ο.Α.Υ., που είναι από την αρχή και πάντα απόντες και ουδέποτε θέλησαν να την ακούσουν και ουδέποτε ζήτησαν να διαβουλευτούν μαζί της. Απεναντίας με μεγάλη ευκολία διαβουλεύονται με τους εκπροσώπους των εταιρειών και συμμετέχουν είτε με πράξεις, είτε με τη σιωπή τους στη διευκόλυνση επιλύσεως των προβλημάτων που έχει ο διοικητικός φάκελος της Σ.Μ.Π.Ε, παραβλέποντας τις Ευρωπαϊκές και Ελληνικές νομοθεσίες και τις απαιτήσεις αυτών.
Περιμένουμε να συνειδητοποιήσουν ότι η νομιμότητα και η πληρότητα του διοικητικού φακέλου ίδρυσης της Π.Ο.Α.Υ δεν αντικαθίσταται με όσες πολιτικές παρεμβάσεις και παρατάσεις και να δοθούν, ή την έχεις ή δεν την έχεις. Τα συμφέροντά της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης δεν αντικαθίστανται αυταρχικά, με τα συμφέροντα ενός και μόνο επιχειρηματικού κλάδου και οικονομικών συμφερόντων.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΚΑΛΑΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΣΤΟΥ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ Π.Ο.Α.Υ
ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

Σχόλια