Πλημμύρες – Αποκατάσταση: «Μακρύς δρόμος»

 Πλημμύρες – Αποκατάσταση: «Μακρύς δρόμος»

«Μακρύς δρόμος» για τη αποκατάσταση από τις πλημμύρες

Το κόστος, αλλά και οι χρόνοι της αποκατάστασης προβληματίζουν 

Πάνω από 80 εκατ. οι πρώτες εκτιμήσεις

Ο προβληματισμός για τις μεγάλες καταστροφές, που υπέστη η Αιτωλοακαρνανία από τη θεομηνία του περασμένου Σαββατοκύριακου, είναι δεδομένος.

Οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης (Δήμοι – Περιφέρεια) με μια φωνή ζητούν την κρατική αρωγή. Οπωσδήποτε μια παράμετρος βασική είναι τα χρήματα. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας για παράδειγμα στην επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης σημειώνει ότι «η πρώτη εκτίμηση του μεγέθους της ζημιάς ενδέχεται να ξεπερνάει το 1% του περιφερειακού προϊόντος».

Αυτό μεταφράζεται σε ένα κόστος που ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ για τις αποκαταστάσεις και στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας. Κάποιοι ανεβάζουν την εκτίμηση σε περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ και μάλιστα μόνο για την Αιτωλοακαρνανία. Όπως να ‘χει όμως το κόστος είναι πολύ μεγάλο.

Σωστά επισημαίνεται και ως αναγκαία η διεκδίκηση πόρων από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δουλέψουν φυσικά όλοι οι αρμόδιοι.

Ωστόσο εκτός από τα χρήματα υπάρχει και ο παράγοντας του χρόνου, γιατί ορισμένα σίγουρα –αν όχι όλα- από τα προβλήματα που προέκυψαν έχουν επείγοντα χαρακτήρα (πχ. Γέφυρα Ευήνου). Αν ο χρόνος, που θα δαπανηθεί θα αφορά σοβαρές μελέτες, για να προκύψουν τα σωστά τεχνικά έργα, που θα θωρακίσουν τις πληγείσες περιοχές, πάει καλά. Αν όμως ο χρόνος αναλωθεί στις διαδικασίες π.χ των δημοπρατήσεων, τότε ο δρόμος της αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν θα είναι μάλλον πολύ μακρύς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Για παράδειγμα, αυτό το διάστημα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για να ξεκινήσουν έργα αποκατάστασης από τις πλημμύρες, που είχαν πλήξει την Αιτωλοακαρνανία στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου. Ενδεικτικά σε μια από αυτές τις περιπτώσεις δημοπρατήθηκε η «Αποκατάσταση βλαβών της επαρχιακής οδού στην Τ.Κ. Άνω Κερασόβου Αγρινίου» με προϋπολογισμό 1.000.000 €. Μόνο που μέχρι να γίνει η αποκατάσταση από την προηγούμενη θεομηνία, το Άνω  Κεράσοβο το «χτύπησε» μια ακόμη θεομηνία, αυτή του περασμένου Σαββατοκύριακου. Και με τη συχνότητα που εκδηλώνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα, γίνεται προφανές ότι η Πολιτεία συνολικά ασμένως σέρνεται πίσω από τα γεγονότα, ενώ θα έπρεπε προ πολλού να είχε αλλάξει ταχύτητα.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

Τους ξεσπίτωσαν οι κατολισθήσεις


Σχόλια