Απεβίωσε ο πρώην Δήμαρχος Ξηρομέρου και Αστακού Πυθαγόρας Σαμαράς.

 


O πρώην Δήμαρχος Ξηρομέρου και Αστακού Πυθαγόρας Σαμαράς δεν είναι πια ανάμεσα μας.
Ένας άνθρωπος με μεγάλη συμμετοχή επί μακρόν στα αυτοδιοικητικά και πολιτικά τεκταινόμενα του Αστακού, του Ξηρομέρου και όλου του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Τα θερμά μας συλλυπητήρια προς του οικείους του. 
 
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΣΑΜΑΡΑΣ..
Δεκαετία του 1950 ,μια δεκαετία δύσκολη ,η Ελλάδα προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί από τις συνέπειες του Β’ παγκοσμίου πολέμου και του καταστροφικού εμφυλίου .
 
Στο Ξηρόμερο ζει ένας ευπαρουσίαστος νεαρός ,που οδηγώντας το λεωφορείο του εκτελεί συγκοινωνιακό έργο φέρνοντας τους ανθρώπους κοντά . 
 
Πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό ,με βλέμμα σπινθηροβόλο και μυαλό οξυδερκές , κάνει όνειρα και σχέδια για την ζωή του . Δεν αρκείτε στα στενά όρια της επαρχίας που μεγάλωσε ,θέλει να ανοίξει νέους ορίζοντες για αυτόν, για τους δικούς του ανθρώπους ,για τους συγχωριανούς του.
 
Έτσι την δεκαετία του 1960 ο Πυθαγόρας Σαμαράς ,περί αυτού ο λόγος, τολμά ,κάνει ανοίγματα σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς ,διαβλέπει πως η Ελλάδα έχει πάρει τον δρόμο της ανάπτυξης και των έργων υποδομής και αποφασίζει να ασχοληθεί με εφοδιασμό πρώτων υλών σε όσους ασχολούνται με δομικά έργα ,τα γνωστά μας νταμάρια . 
 
Η τύχη είναι με το μέρος του και επιτυχαίνει στους στόχους του ,γίνεται μεγάλος και τρανός όπως τον αποκαλούν στο Ξηρόμερο ,το χωριό του ο Μαχαιράς νιώθει περήφανο για αυτόν και πολλοι συγχωριανοί του βρίσκουν εργασία υπό την σκέπην του ,αλλά και βοήθεια σε ότι του ζητούσαν .
 
Φτάνουμε στα τέλη της δεκαετίας του 1990,τότε η πολιτεία με το πρόγραμμα (Καποδίστριας) κάνει συνένωση κοινοτήτων και δημιουργεί μεγαλύτερους Δήμους, με στόχο την βελτιστοποίηση της δημόσιας διοίκησης σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. 
 
Οραματιστής και κατασταλαγμένος ο Πυθαγόρας ,αποφασίζει να θέσει υποψηφιότητα για πρώτος Δήμαρχος Αστακού ,πιστεύοντας ακράδαντα πως αν εκλεγεί, θα καταφέρει να αναπτύξει τον τότε Δήμο Αστακού ,έχει βλέψεις να τον κάνει το «Μόντε Κάρλο» της Ελλάδος ,όπως χαρακτηριστικά δήλωνε στις συζητήσεις του .
 
Καταφέρνει να εκλέγει για δυο συνεχόμενες τετραετίες μάλιστα (1998-2002 και 2002-2006) , κατά τις δυο θητείες του έγιναν πολλά πράγματα και πολλά θα μπορούσαν ίσως ακόμη να γίνουν αλλά δεν έγιναν . 
 
Προσπάθησε να ισορροπήσει σε πρακτικές του παρελθόντος και νεωτερισμούς της σύγχρονης εποχής μας ,αγαπήθηκε από τους κατοίκους ,οι οποίοι πίστεψαν σε αυτόν και τον στήριξαν , ίσως κάποιοι θεσμικοί συνοδοιπόροι του, αλλά και οι καταστάσεις δεν βοήθησαν όσο θα έπρεπε για να γίνουν όλα όσα σχεδίαζε . 
 
Αποφάσισε να μην κατέβει υποψήφιος το 2006 . Το 2010 ύστερα από ένα νέο σχέδιο οργανωτικής δομής της Τ.Α ,το γνωστό μας «Καλλικράτης», επανακαθορίστηκαν τα όρια των Δήμων με νέες συνενώσεις ,έτσι δημιουργήθηκε ο διευρυμένος Δήμος Ξηρομέρου ,του οποίου ο Πυθαγόρας Σαμαράς, είχε την τιμή να είναι ο πρώτος Δήμαρχος του .....
ΒΕΛΟΥΤΣΑ.....

 



 





Σχόλια