Χάνεις το δίπλωμα σου με αυτές τις «απλές» παραβάσεις

 


Εκτός από το χρηματικό πρόστιμο κάποιες παραβάσεις του ΚΟΚ οδηγούν και στην αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης και αυτές που ακολουθούν μάλλον δεν τις γνωρίζετε.

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και με αυτό τον τρόπο ενημερώνονται οι διατάξεις του ώστε να συμβαδίζουν με τις εξελίξεις της εποχής και τις κακές συνήθειες που αναπτύσσουν οι οδηγοί. Κάποιες από αυτές τις κακές συνήθειες «επιβραβεύονται» μόνο με χρηματικό πρόστιμο.

Υπάρχουν όμως και ορισμένες παραβάσεις που κακώς δεν τους δίνουμε μεγάλη βαρύτητα και αρκετοί τις πραγματοποιούν ασυναίσθητα σε καθημερινή βάση. Οι επτά παραβάσεις που διαφεύγουν με ευκολία από το νου των οδηγών και μπορούν να τους οδηγήσουν σε αφαίρεση του διπλώματος είναι οι εξής:

Ρίψη αντικειμένων στο οδόστρωμα


Η ανάρμοστη συμπεριφορά του οδηγού και η ρίψη αντικειμένων στο περιβάλλον θα οδηγήσουν σε πρόστιμο 200 ευρώ και αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για 10 ημέρες.

Οδήγηση από μη ικανό οδηγό


Η χρήση ενός αυτοκίνητου από οδηγό που δεν έχει την αναγκαία σωματική και διανοητική ικανότητα ή δεν έχει την πλήρη ελευθερία των κινήσεων του, τιμωρείται με πρόστιμο 100 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 30 μέρες.

Χρήση κινητού/ακουστικών


Η χρήση κινητού τηλεφώνου, ή ακουστικών που είναι συνδεδεμένα σε αυτό ή σε κάποια πηγή ήχου και τηλεόρασης (μέσω streaming), θα έχει σαν επίπτωση πρόστιμο 100 ευρώ για τους αυτοκινητιστές και 150 ευρώ για τους δικυκλιστές (μοτοσυκλέτες, ποδήλατα, ηλεκτρικά πατίνια). Παράλληλα και στις δύο περιπτώσεις αφαιρείται το δίπλωμα για 30 ημέρες.

Μουσική στη διαπασών


Η οδήγηση με μουσική στην υψηλότερη ένταση του ηχοσυστήματος απαγορεύεται γιατί παρενοχλεί τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου και υποβαθμίζει τα αντανακλαστικά του οδηγού. Το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση έχει καθοριστεί στα 200 ευρώ και η άδεια οδήγησης αφαιρείται για ένα μήνα.

Συσκευές εντοπισμού ραντάρ


Ο οδηγός που χρησιμοποιεί κάποιο μηχανισμό εντοπισμού ραντάρ ταχύτητας, με ή χωρίς jammer, τιμωρείται με τσουχτερό πρόστιμο 2.000 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 30 μέρες. Αφαιρείται επίσης και η άδειας κυκλοφορίας του οχήματος για δύο μήνες.

Αχρείαστοι ελιγμοί


Σε περίπτωση που σας εντοπίσουν να κάνετε ελιγμούς χωρίς να ενημερώσετε τους τριγύρω οδηγούς για τις προθέσεις σας με την χρήση φλας, έτσι δηλαδή όπως ορίζει ο ΚΟΚ, τότε θα τιμωρηθείτε με 80 ευρώ πρόστιμο και θα χάσετε το δίπλωμά σας για 10 μέρες.

Μεγάλη σκάλα


Ως επικίνδυνη για την ασφάλεια τη δική σας αλλά και των υπόλοιπων χρηστών του δρόμου, η λανθασμένη χρήση της μεγάλης σκάλας των φώτων που εμποδίζει την σωστή ορατότητα των αντίθετα κινούμενων οδηγών, τιμωρείται με πρόστιμο που κυμαίνεται από 200 έως 700 ευρώ και με αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για 30 ημέρες.

garandmotor.gr

Σχόλια