Πώς να αποφύγετε τις απάτες στην αγορά μελιού – Τι συμβουλεύει ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Αιτωλοακαρνανίας

 Πώς να αποφύγετε τις απάτες στην αγορά μελιού – Τι συμβουλεύει ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Αιτωλοακαρνανίας

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Αιτωλοακαρνανίας θέλοντας να προστατέψει τους καταναλωτές, εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων, από απάτες που γίνονται εις βάρος τους σε ό,τι αφορά στην αγορά μελιού, σε ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρός του Δημήτριος Νικολάου.

Αγοράζετε μέλι επώνυμο.

Θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει ετικέτα με τα προβλεπόμενα εκ του νόμου στοιχεία. Σε περίπτωση που θέλετε να αγοράσετε κι άλλο μέλι ή να τον καταγγείλετε, να μπορείτε να τον εντοπίσετε.

Προτιμήστε κάποιον μελισσοκόμο της περιοχής σας.

Ο νομός μας είναι τεράστιος μεν αλλά διαθέτει περισσότερους από 1000 μελισσοκόμους. Πάντα υπάρχει κάποιος στο κοντινό σας περιβάλλον. Γνωριστείτε, αναπτύξτε σχέση εμπιστοσύνης. Εάν δεν σας ταιριάζει ο ένας, βρείτε άλλον.

Μην αγοράζετε από πλανόδιους.

Κατά κύριο λόγο εμφανίζονται νυχτερινές ώρες στις πλατείες και προσφέρουν συσκευασίες των 3 ή 5 κιλών έναντι εξευτελιστικής τιμής και φυσικά, χωρίς ετικέτα. ΠΡΟΣΕΞΤΕ!!! Δεν είναι μέλι, είναι σιρόπι. Κοινώς, ζαχαρόνερο χρωματισμένο!! Στην καλύτερη περίπτωση έχει και λίγο μέλι μέσα.

Μέλι από Super Market.

Βρίσκεις μέλια εταιριών και συνεταιρισμών και σπανίως, μεμονωμένων παραγωγών. Γι’ αυτό να διαβάζετε για τις χώρες προέλευσης του μελιού και όχι μόνο την τιμή. Τα πολύ φθηνά μέλια είναι εισαγωγής (Βουλγαρίας, Αργεντινής, Κίνας κ.λ.π.).
Προτιμήστε τα ελληνικά μέλια, μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβά αλλά το αξίζουν και με το παραπάνω. Με αυτόν τον τρόπο στηρίζετε τους Έλληνες μελισσοκόμους έστω και έμμεσα.

Μεταπώληση από διάφορους συλλόγους π.χ. Πολυτέκνων, προς τα μέλη τους.

Συνηθίζεται κάποιοι σύλλογοι να αγοράζουν προϊόντα σε μεγάλες ποσότητες και σε χαμηλή –υποτίθεται- τιμή και να τα μεταπωλούν στα μέλη τους. Και σε αυτή την περίπτωση ισχύουν τα παραπάνω. Εάν δεν έχει ετικέτα να ΜΗΝ το αγοράσετε. Το ΔΣ είναι υποχρεωμένο να κάνει έρευνα αγοράς για να προσφέρει το καλύτερο τόσο σε τιμή όσο και σε ποιότητα, παραθέτοντας φυσικά και τα ανάλογα παραστατικά.

Αγαπητοί καταναλωτές, προσέξτε πού δίνετε τα χρήματά σας και σε τι προϊόντα. Το μέλι είναι ένα τρόφιμο εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία μας. Όπως η γύρη και ο βασιλικός πολτός. Μην κάνετε εκπτώσεις στην ποιότητά τους. Όλοι βιώνουμε δύσκολες οικονομικά εποχές αλλά όπως λέει και η παροιμία: Το φθηνό το κρέας το τρώει ο σκύλος!

Για οποιαδήποτε πληροφορία-συμβουλή σχετικά με τα προϊόντα της μέλισσας απευθυνθείτε στο Σύλλογό μας.

Σας ευχόμαστε ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, γλυκά σαν το μέλι, καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχόλια