Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ σχολιάζει την επικαιρότητα

 


Παρακολούθησα την Τρίτη- όσο το κινητό μου τηλέφωνο μου το επέτρεπε-τη Συνεδρίαση του ΔΣ Ξηρομέρου. Δεν μπορώ να πω ότι διαφωτίστηκα από την όλη συζήτηση και προπαντός από την εισήγηση, για το μείζον θέμα του ‘’επί χάρτου’’ έργου του βιολογικού καθαρισμού στην Αλυζία
 
Από την όλη συζήτηση η αίσθηση που έχω αποκομίσει είναι ότι πρόκειται για ΄΄πυροτέχνημα΄΄, όπως χαρακτηριστικά είπε ο σύμβουλος Δ. Κομπλίστης, ή για προσπάθεια εντυπωσιαμού, προς άγραν ψήφων, όπως λένε κάποιοι άλλοι.
 
 Και επειδή απεχθάνομαι τη γενικολογία και τους αφορισμούς, θα θέσω σαφή ερωτήματα, προς κάθε κατεύθυνση και αν κάποιοι κρίνουν ότι πρέπει να δώσουν σαφείς απαντήσεις, ας το πράξουν.
 
 Το οφείλουν σε κάθε δημότη, που καλείται να πληρώνει από το υστέρημά του, τις όποιες δαπάνες του Δήμου και τις όποιες αστοχίες της Δημοτικής Αρχής. 
 
Γιατί, οι Ξηρομερίτες δεν έχουν δώσει λευκή επιταγή σε κανέναν και αξιώνουν, να έχουν σαφή και υπεύθυνη πληροφόρηση για το που, και πως διατίθενται τα χρήματά τους και όχι απαντήσεις του τύπου ‘’άλλα λόγια να αγαπιόμαστε’’.

Ερωτώ, λοιπόν:

1.Ποια είναι η προς αγορά έκταση (στρέμματα) και ποιο το εκτιμώμενο κόστος σε σημερινές τιμές ;

2. Ποιο το εκτιμώμενο κόστος του έργου βιολογικού καθαρισμού για τις τρεις Κοινότητες, σε σημερινές τιμές ; Υπάρχουν προσφορές ;

3. Από που θα προέλθει το απαιτούμενο ποσό για την εκτέλεση του έργου ; Έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότησή του ; Και από που ; Ποια μπορεί να είναι η συμμετοχή του Δήμου σε ποσοστό και σε ευρώ;

4.Έχει υπογραφεί κάποιο δεσμευτικό προσύμφωνο με τον πωλήτή /ές και μάλιστα με ρήτρες, σε περίπτωση αθέτησης του ;

5. Πως διασφαλίζεται ο Δήμος ότι ο πωλητής δε θα εκβιάζει, γνωρίζοντας ότι ο Δήμος έχει ήδη κάνει μελέτη για την συγκεκριμένη έκταση; Και, επιπλέον, ότι θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση του Δήμου για τον εντοπισμό και εξεύρεση νέου χώρου και σύνταξη νέας μελέτης, αλλά και μεγάλη καθυστέρηση για την ανεύρεση νέου χώρου, ο οποίος τελικά μπορεί και να μη βρεθεί ποτέ;

6. Αν , ‘’ο μη γένοιτο’’ χρειασθεί ο Δήμος να πάει σε δεύτερη, ή τρίτη, ή τέταρτη κοκ επιλογή, θα πληρώνει παράλληλα και τις μελέτες για όλες αυτές τις περιοχές;

Χωρίς , λοιπόν, να υπάρχουν διαθέσιμα όλα αυτά , τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία, το ΔΣ πήρε απόφαση για την κατ αρχήν έγκριση για αγορά της έκτασης.

Κατόπιν όλων αυτών, πως μπορεί κάποιος να αντισταθεί στην πρόκληση να μη μιλήσει για ‘’πυροτέχνημα’’, ή προεκλογικά τερτίπια και ακατανόητη βιασύνη ;

👉 Σε αυτόν τον τόπο πάσχουμε από έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας. Και το χειρότερο υποτιμούμε με βάναυσο τρόπο τη νοημοσύνη των συμπολιτών μας. 
 
Πως αλλιώς να ερμηνεύσω τη δήλωση- διαβεβαίωση του Δημάρχου κ. Τριανταφυλλάκη κατά τη διάρκεια του τελευταίου ΔΣ, ότι ο βιολογικός καθαρισμός Αστακού είναι σε λειτουργία.

Αναρωτήθηκα πως μπορεί να συμβαίνει αυτό, όταν ο ίδιος, δυό μέρες πριν, δυσκολευόμουνα να πιω μαζί με δυο τρεις φίλους μου, το καφεδάκι στην παραλιακή, λόγω της έντονης και χαρακτηριστικής δυσοσμίας.

Και επειδή τη μύτη μου εξακολουθώ , προς το παρόν, να την εμπιστεύομαι ρώτησα για κάθε ενδεχόμενο δημοτικούς συμβούλους, που έχουν καλύτερη γνώση των πραγμάτων από εμένα, τι εν τέλει ισχύει . 
 
Η απάντηση, που πήρα και από τους τρείς και μάλιστα διαφορετικών συνδυασμών, ήταν ότι το έργο δεν λειτουργεί, είναι ημιτελές, έχει τεχνικές αστοχίες και δεν έχουν τοποθετηθεί τα απαραίτητα μηχανήματα και ότι ο σχεδιασμός και η κατασκευή του είχαν αρχίσει επί Δημαρχίας Π. Σαμαρά.

Δηλαδή, εδώ και περίπου 15 χρόνια και ακόμα να λειτουργήσει. Φαντασθείτε, πόσα χρόνια απομένουν για να λειτουργήσει, αν λειτουργήσει ποτέ, το αντίστοιχο έργο στην Αλυζία.

Έχουν έτσι τα πράγματα κ. Δήμαρχε; Πάντως, σε κάθε περίπτωση εμπιστεύομαι τη μύτη μου, ότι και να μου πείτε, όσο και να ωραιοποιήσετε τα πράγματα....

Κύριε Πρόεδρε του ΔΣ, κ. Λευτέρη Κατσαούνη, δώστε μεγαλύτερες ευκαιρίες στον ουσιαστικό διάλογο, παρακάμπτοντας, μέσα σε λογικά επίπεδα, τα αυστηρά χρονικά όρια των ομιλητών, κυρίως της αντιπολίτευσης. 
 
 Ο ολοκληρωμένος διάλογος, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Εδώ, παρακάμπτεται ο Κανονισμός της Βουλής, εσείς δεν μπορείτε, επ ελάχιστον την παράκαμψη του Κανονισμού, ώστε να ακούσουμε ολοκληρωμένη και την άποψη της αντιπολίτευσης ;

👉Οι Γκαιμπελίσκοι που άφηναν υπονοούμενα για το ‘’από που πληρώνομαι’’ με αφορμή τα σχόλιά μου, αφανίστηκαν από προσώπου γης, μόλις τους κάλεσα να αποκαλύψουν το ποιοι είναι και να μιλήσουν επώνυμα.
 
 Γιατί, ίσως κατάλαβαν, ότι η ασυλία τους δεν θα κρατήσει για πολύ και θα υποστούν τις βαρύτατες συνέπειες του νόμου για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης, μέσω των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης και των social media. Γκαιμπελίσκοι που δεν είστε περισσότεροι από τα δάκτυλα των δύο χεριών, ‘’μαζευτείτε’’ γιατί έχετε ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές. 
 
Από τούδε και στο εξής, δεν θα δέχομαι σχολιασμούς στις απόψεις μου από Ανώνυμους, εντεταλμένους. Αντίθετα, ευσπρόσδεκτα θα δέχομαι κάθε καλόπιστη κριτική, όσο σκληρή και αν είναι αυτή, υπό τον όρο ότι δεν θα παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα και δεν θα θίγει την προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική μου αξιοπρέπεια. 
 
Παρακαλώ οι διαχειριστές του blog να μην αναρτούν σχόλια, που εμπίπτουν στις απαγορεύσεις του νόμου και με αφορούν.

Βορρά στις διαθέσεις του κάθε άξεστου και απολίτιστου, δεν θα γίνω. Έτσι, για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους και τους τζιχαντιστές, εκεί που τους αρμόζει, στην περιφρόνηση και την ανυποληψία.

👉Σας είχα υποσχεθεί ότι θα σας έχω νέα για τις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ Ξηρομέρου στην Τσαπουρνιά Μαχαιράς.

Ε, λοιπόν, οι πληροφορίες μου- από ασφαλείς πηγές, που όμως θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους- κάνουν λόγο για άτυπες επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, δηλαδή μεταξύ πωλητή και αγοραστή. 
 
Και αυτή τη στιγμή, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ενδιαφερόμενος δεν φαίνεται να είναι άλλος από την Avramar, που μισθώνει και χρησιμοποιεί, ήδη, τις εγκαταστάσεις .
 
Πάντως, οφείλω να πω ότι η πλευρά του Συνεταιρισμού, όταν ρωτήθηκε, δεν επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε την πληροφορία για τις επαφές, αλλά αρκέστηκε να μας πει ότι ΄΄αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συγκεκριμένο ενδιαφέρον από κάποιον αγοραστή, και ότι αν υπάρξει, το θέμα θα εξετασθεί, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το καταστατικό της ΕΑΣ.’’

Ωστόσο, γνώστες των πραγμάτων μας τόνισαν ότι τα πάντα συνδέονται και θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη του άλλου μεγάλου ζητήματος της χωροθέτησης των ιχθυοκαλλιεργειών και τη λειτουργία, γενικά, της ΠΟΑΥ. 
 
Και είναι αυτό λογικό, αφού μια επιχείρηση για να προβεί σε οποιασδήποτε μορφής επένδυση, θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί ένα ασφαλές και ξεκάθαρο επενδυτικό περιβάλλον.

Μιας και το θέμα φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει στο μέλλον, σας παραθέτω μερικά στοιχεία, έτσι για να έχετε πιο καλή εικόνα των πραγμάτων.

--Προσπάθεια πώλησης έγινε και το 2012, με ενδιαφερόμενο αγοραστή τον ‘’ΝΗΡΕΑ’’. Η προσπάθεια δεν καρποφόρησε αν και είχε γίνει προσύμφωνο πώλησης έναντι 2.294.000 ευρώ , που με την έκπτωση 20%- λόγω παλαιότητας και κακής συντήρησης των εγκαταστάσεων- έφθασε το 1.835.000 ευρώ.

Η ματαίωση της πώλησης έγινε με υπαιτιότητα του αγοραστή, που ‘’έκανε πίσω’’, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, που έπληξε τη χώρα και φυσικά τις επιχειρήσεις. 
 
Τυχόν, νέα προσπάθεια πώλησης θα απαιτήσει νέο τίμημα, το οποίο θα καθορίσουν ειδικοί εκτιμητές του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπως συνέβη και με το τίμημα της πρώτης προσπάθειας ή, ενδεχομένως, και ανεξάρτητοι εκτιμητές.

----Ο χώρος, όπου είναι κτισμένες οι εγκαταστάσεις έχει έκταση 71.901,11 τμ ενώ ο στεγασμένος χώρος είναι 9.248 τμ και άλλα, περίπου 2000 τμ είναι ο χώρος των αποξηραντηρίων, επίσης στεγασμένος.

---Το μηνιαίο ενοίκιο, που καταβάλλεται έχει προσδιοριστεί στα 5.400 ευρώ από το 2011 και αναπροσαρμόζεται κατά 3% ετησίως. Από το ποσό αυτό, περί τα 4.500 ευρώ το μήνα παρακρατούνται από την Τράπεζα Πειραιώς για την αποπληρωμή του δανείου για την κατασκευή των αποθηκών. Το υπολειπόμενο δάνειο είναι αυτή τη στιγμή περί τα 800.000 ευρώ.

--Πάντως, σε κάθε περίπτωση την απόφαση για την πώληση των εγκαταστάσεων θα πάρουν τα 28 ενεργά μέλη του Συνεταιρισμού, με την συγκατάθεση , προφανώς, της Τράπεζας Πειραιώς.
ΒΕΛΟΥΤΣΑ.....

Σχόλια