Κάπνισμα: Οι αρνητικές επιπτώσεις του εν μέσω πανδημίας

 Κάπνισμα: Οι αρνητικές επιπτώσεις του εν μέσω πανδημίας

Έντονα αρνητικές επιπτώσεις δημιουργεί το κάπνισμα ιδίως αν συσχετιστεί με την πανδημία που βιώνουμε. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που παραθέτει ο φυσικός Χρήστος Κολεντίνης, στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής του εργασίας (Σεπτέμβριος 2021)  με τίτλο “Η επίδραση του καπνού του τσιγάρου στο περιβάλλον και στον άνθρωπο” (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών “Διαχείριση Αποβλήτων”).  

Το κείμενο που ακολουθεί, είναι απόσπασμα της διπλωματικής εργασίας του Χρήστου Κολεντίνη που μας παραχώρησε για δημοσίευση:

“To κάπνισμα συνδέεται με αρνητικά αποτελέσματα της πανδημίας από COVID-19 (Cuan 2020), της νέας αναπνευστικής ασθένειας εξ αιτίας του μεταδοτικού θανατηφόρου κορωνοιού του SARS-COV-2.

Ο ιός εξαπλώνεται μέσω της εισπνοής και μεγαλύτερη είναι η μόλυνση στους πνεύμονες των ασθενών. Εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα μέσω ενός υποδοχέα ACE2 μιας εξωμεμβρανικής πρωτεΐνης του κυττάρου δια μέσω της οποίας γίνεται η μόλυνση από SARS-COV-2.Η ρύθμιση της έκφρασης ACE2 έχει σημαντική επίδραση στην ευαισθησία του SARS-COV-2 (Hoffmanetal 2020).

Στις αναπνευστικές οδούς γίνεται αύξηση της έκφρασης του υποδοχέα λόγω διεύρυνσης των εκκριτικών κυττάρων από φλεγμονώδη σήματα όπως αυτά που προκαλούνται από το κάπνισμα ή ιογενή λοίμωξη (Berlin 2020).

Ο καπνός του τσιγάρου προάγει την επέκταση των κυττάρων που διαφοροποιούν. Στους αεραγωγούς των καπνιστών που νοσούν από κορωνοϊό εντοπίζεται μεγάλη αύξηση των εκκριτικών κυττάρων (Tamashiroetal 2020).Για να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ καπνίσματος της διαφοροποίησης και της έκφρασης ACE2 εξετάστηκαν δεδομένα από ανθρώπινα βρογχικά επιθηλιακά κύτταρα που εκτέθηκαν είτε σε καθαρό αέρα είτε σε αραιωμένο καπνό τσιγάρου (Ginde 2020).Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου αύξησε την έκφραση ACE2 κατά περίπου 42% στους πνεύμονες των καπνιστών σε σύγκριση με τους πνεύμονες μη καπνιστών.

Οι χρόνιοι καπνιστές μπορεί να παρουσιάσουν ένα αριθμό συνοσηρότητας όπως το εμφύσημα, την αθηροσκλήρωση την ανοσοαπορύθμιση. Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια πνευμονοπάθεια έχει αναγνωριστεί ως παράγοντας υψηλού κινδύνου για σοβαρή ασθένεια από COVID-19, (LippiandHenry 2020) και συνδέεται στενά με την προηγούμενη έκθεση στον καπνό του τσιγάρου.

Οι καπνιστές με COVID-19 είναι πολύ πιθανό ν΄ αναπτύξουν σοβαρές ασθένειες που απαιτούν εντατική ιατρική παρέμβαση (Patanavanich 2020).Οι καπνιστές που έχουν ανοσοεπάρκεια νοσούν πιο εύκολα από COVID-19 (Berlin 2020).Μια δύσκολη ρυθμισμένη ανοσοαπόκριση έχει βρεθεί ότι είναι ένας κρίσιμος μεσολαβητής της θνησιμότητας από COVID-19 (PedersenandHo 2020).

Υψηλά επίπεδα φλεγμονωδών κυτοκινών που προκαλούνται από ιογενείς λοιμώξεις σχετίζονται με τον COVID-19 και είναι αιτία θνησιμότητας από COVID-19,(Chen 2020), λόγω φλεγμονής των πνευμόνων που σχετίζεται με το κάπνισμα (Roumie 2020).

Μεγαλύτερη θνησιμότητα εμφανίζεται σε χρόνιους καπνιστές. Ο Cuan και οι συνεργάτες του 2020 αναφέρει ότι σε μία μελέτη 1099 ασθενών με επιβεβαιωμένο εργαστηριακό COVID-19 το 12,3% των τρεχόντων καπνιστών χρειάστηκε να διασωληνωθεί, εισήχθησαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας ή πέθανε σε σύγκριση με το 4,7 % των μη καπνιστών.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve και της κλινικής του Οχάιου, οι οποίοι έκαναν την σχετική δημοσίευση στο Αμερικανικό περιοδικό “Jama International Medicine” ανέλυσαν στοιχεία για 7102 ασθενείς με COVID-19,από τους οποίους 85% δεν ήταν καπνιστές,13% ήταν πρώην καπνιστές και 2% νυν καπνιστές.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι κάπνιζαν κατά μέσο όρο ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα για 30 ή περισσότερα χρόνια είχαν 125% μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία μετά από λοίμωξη COVID-19, σε σχέση με τους μη καπνιστές (Loweetal.,2021).Eπίσης ήταν 89% πιθανότερο να πεθάνουν.

Όσοι, κάπνιζαν ένα πακέτο την ημέρα για 10 έως 30 χρόνια είχαν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα να καταλήξουν στο νοσοκομείο, όταν αρρώστησαν από τον κορωνοϊό και ήταν 47% πιθανότερο να πεθάνουν σε σχέση με τους μη καπνιστές (Loweetal.,2021).

Εκείνοι που κάπνιζαν ένα πακέτο την ημέρα για διάστημα έως δέκα έτη εμφάνισαν 19% μεγαλύτερο κίνδυνο να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 66% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου.

Όσοι κάπνιζαν ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα για 10 έως 30 χρόνια είχαν 55% μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ σε σχέση με τους μη καπνιστές ,ενώ οι καπνιστές για πάνω από 30 χρόνια είχαν 69% μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας σε ΜΕΘ (Loweetal., 2021)”.

Πηγή εικόνας: healthreportaz.gr

Σχόλια