Αγρίνιο Μπορείς: “Η κυβέρνηση να πάρει πίσω το τέλος ταφής απορριμμάτων”

 Αγρίνιο Μπορείς: “Η κυβέρνηση να πάρει πίσω το τέλος ταφής απορριμμάτων”

Αγρίνιο Μπορείς: “Η κυβέρνηση να πάρει πίσω το τέλος ταφής απορριμμάτων”

Σε ισχύ τίθεται το Τέλος ταφής απορριμμάτων για τους δήμους της χώρας, δημιουργώντας ένα ακόμα δυσβάσταχτο οικονομικό βαρίδι για τους Ο.Τ.Α.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα ξεκινήσει να εφαρμόζει οριζόντια από φέτος – μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά που συνδυάζει φαινόμενα πρωτοφανούς ακρίβειας και συνεχιζόμενη πανδημία -το θεσπισμένο από το 2012 Τέλος ταφής των απορριμμάτων, το οποίο όμως έως τώρα δεν είχε εφαρμοστεί.

Οι δήμοι βρίσκονται σε ένα μεγάλο δίλημμα:

Θα μετακυλήσουν το κόστος ταφής στα νοικοκυριά μέσω των ανταποδοτικών τελών, όπως ορίζει η νομοθεσία ή θα αναγκαστούν να απορροφήσουν οι ίδιοι το επιπλέον κόστος που προκύπτει, μειώνοντας άλλες λειτουργικές και επενδυτικές δαπάνες των υπηρεσιών καθαριότητας;

Η κυβέρνηση αρνούμενη να ακούσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση εμμένει πεισματικά στην επιβολή αυτού του άδικου τέλους.

Στις συνθήκες αυτές η επιβολή του Τέλους δεν εξυπηρετεί καμιά περιβαλλοντική ή κοινωνική ανάγκη, αλλά αντίθετα λειτουργεί τιμωρητικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες.

Θεωρούμε αναγκαίο, υπό τις παρούσες συνθήκες οικονομικής και λειτουργικής αβεβαιότητας που έχουν προκληθεί από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, να μετατοπιστεί η επιβολή του Τέλους ταφής για μετά το 2023, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους φορείς να ολοκληρώσουν έγκαιρα τα έργα επεξεργασίας.

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να υπάρχει δίλημμα, αφού ούτε η Αυτοδιοίκηση ΕΧΕΙ, ούτε οι πολίτες ΜΠΟΡΟΥΝ.

Η απάντηση της Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι μία:

-Να καταργηθεί το άδικο τέλος ταφής και το κράτος να αναλάβει το κόστος των συνεπειών της χρόνιας ολιγωρίας του.

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά έκανε την εξής δήλωση:

«Σήμερα έχουμε μπροστά μας την προσβλητική και εκβιαστική απόφαση της κυβέρνησης και οφείλουμε να λάβουμε τις δικές μας δυναμικές αποφάσεις.

Να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε την άρση του άρθρου 38 του ν.4819/21.

Είναι ένα άδικο Τέλος γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να πληρώσει την προχειρότητα και την αδράνεια ετών του κράτους, το οποίο όφειλε να οργανώσει έγκαιρα ένα αξιόπιστο σύστημα διαλογής και επεξεργασίας των απορριμμάτων, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες υποδομές.

Το Τέλος ταφής απορριμμάτων έρχεται σε μια εποχή που τα οικονομικά των δήμων είναι σε τραγική κατάσταση εξαιτίας των δραματικών περικοπών της χρηματοδότησής τους και της μείωσης των εσόδων τους λόγω πανδημίας.

Από την άλλη   και οι πολίτες στενάζουν κάτω από το βάρος της πολύχρονης οικονομικής κρίσης.

Το χαράτσι προστίθεται στην τεράστια αύξηση του κόστους της ενέργειας η οποία περιορίζει ακόμη περισσότερο τα οικονομικά των δήμων.

Προτείνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει ομόφωνο ψήφισμα καλώντας την κυβέρνηση να καταργήσει το άδικο Τέλος ταφής απορριμμάτων.

Καλούμε τα θεσμικά Όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αποφασίσουν για τη μη καταβολή του Τέλους ταφής και να προσφύγουν δικαστικά εναντίον της απαράδεκτης διάταξης της ευθύνης των αιρετών».

Σχόλια