«Η θέση μου είναι λεπτή…. »

 «Η θέση μου είναι λεπτή…. »

«Η θέση μου είναι λεπτή…. »

Η διχοτόμηση, τα όρια των Μητροπόλεων και η συνένωση υπό το πρίσμα της Πολιτείας

Το  ενδεχόμενο αλλαγής των  ορίων των Μητροπόλεων της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και το ζήτημα διχοτόμησης της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρανανίας σχολίασε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου – Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος.

Το θέμα «ανέκυψε» αμέσως μετά την εκδημία του Μητροπολίτη Κοσμά και διακινείται εσχάτως με τη μορφή διαφόρων σεναρίων και αρθρογραφίας στον εκκλησιαστικό κυρίως Τύπο.

Ο Μητροπολίτης Ιερόθεος, πράττοντας ορθά, απέφυγε να πάρει θέση και αρκέστηκε να αναφερθεί στις παραμέτρους του.

«Ως Μητροπολίτης Ναυπάκτου η θέση μου είναι λεπτή. Δεν θα αναφερθώ δημοσίως στο θέμα και έδωσα εντολή όσοι εργάζονται στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας να μην εκφράζουν απόψεις» είπε χαρακτηριστικά.

Από το γενικότερο πνεύμα της απάντησής του όμως προκύπτει το θέμα είναι υπαρκτό αν και δεν συζητείται επισήμως (ακόμη τουλάχιστον) στα όργανα της Εκκλησίας.

Υπάρχει όμως και η παράμετρος της Πολιτείας και ίσως θα πρέπει να σταθούμε περισσότερο αυτό.

Ιδίως για τη θεωρητική περίπτωση της διχοτόμησης της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Στην παρούσα συγκυρία, μάλλον δύσκολα θα γίνονταν από την Κυβέρνηση το πράσινο φως για τη δημιουργία μιας νέας, τρίτης, Μητρόπολης στα διοικητικά όρια της Αιτωλοακαρνανίας.

Και μάλλον γίνεται εύκολα αντιληπτό το γιατί… καθώς ανακύπτουν παρεμπίπτοντα κόστη πέραν των άλλων θεμάτων.

Εξάλλου, στο πολιτικό σύστημα της χώρας μάλλον είναι επικρατούσα η άποψη ότι οι 81 Μητροπόλεις για την Εκκλησία της Ελλάδος είναι πολλές.

Πιο εύκολα θα συζητιούνταν η συνένωση Μητροπόλεων παρά το ενδεχόμενο διχοτομήσεων…

Τούτου δοθέντος αν κάτι έχει θεωρητικά περισσότερες πιθανότητες να έχει τη σύμφωνη γνώμη της Πολιτείας είναι μάλλον η περίπτωση μια Μητρόπολης Αιτωλοακαρνανίας.

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Σχόλια