Ανεξαρτητοποιήσεις με βαρείς χαρακτηρισμούς στον Δήμο ΑμφιλοχίαςΠολιτικές εξελίξεις έφεραν οι δημαιρεσίες στον Δήμο Αμφιλοχίας με δύο ανεξαρτητοποιήσεις δημοτικών συμβούλων που αποχώρησαν από τον συνδυασμό τους με αιχμές και βαρείς χαρακτηρισμούς.

Με μεγάλους τριγμούς ξεκινά το 2022 για την παράταξη με επικεφαλής Μάρκου Βασίλα, καθώς οι δημοτικοί σύμβουλοι Ανδρέας Ρέγκουτας και Γιώργος Tσόγκας ανεξαρτητοποιήθηκαν ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμφιλοχίας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής κ. Βασίλας άφησε αιχμές για τον κ. Ρεγκούτα μιλώντας για “ανθρώπους εξαρτημένους από αντιμισθίες” ο οποίος παρέμεινε στη θέση του Αντιδημάρχου Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, ενώ για τον κ. Τσόγκα τόνισε ότι “ψάχναμε για τον αριθμό 14 και όποιος καταλαβαίνει… καταλαβαίνει”.

Σημειώνεται ότι μετά από αυτή την εξέλιξη, η παράταξη του κ. Βασίλα έχει μείνει με μόλις δύο δημοτικούς συμβούλους, από τους συνολικά πέντε που εκλέχθηκαν στις εκλογές του 2019.

Η δήλωση ανεξαρτητοποίησης του Γιώργου Tσόγκα

Αγαπητοί συμπατριώτες

Την Κυριακή 09/01/2022 κοινοποίησα στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, την απόφασή μου να αποχωρήσω από το Συνδυασμό Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία.

Στην παράταξη αυτή υπήρξα συνιδρυτής, οικονομικός στυλοβάτης προεκλογικά, υποψήφιος και Δημοτικός Σύμβουλος.

Από το 2019 όταν και ο λαός του Δήμου Αμφιλοχίας μας εξέλεξε στην τιμητική 3η θέση, αποφασίσαμε όλα τα μέλη να συνεργαστούμε με τη νέα δημοτική αρχή πάνω ακριβώς στις αρχές που όριζε το νομοσχέδιο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ»

Από την πρώτη στιγμή της θητείας μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ξεκαθάρισα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο προς όλους, ότι δεν επιθυμούσα να εμπλακώ με κανένα τρόπο στην άσκηση εξουσίας της Δημοτικής Αρχής, παρά μόνο εκτελώντας τα καθήκοντά μου ως Δημοτικός Σύμβουλος.

Προς μεγάλη μου απογοήτευση, από τον Αύγουστο του 2021, άρχισα να διαπιστώνω, πως ορισμένοι συνάδερφοι, διατηρούσαν διπλή ή τριπλή προσωπική πολιτική ατζέντα, όπως επίσης και να ενημερώνομαι από απλούς πολίτες ότι ο αρχηγός της παράταξης δηλώνει ότι «είναι ώρα να εκδράμουμε από τη συνεργασία», καθώς έχουν αρχίσει τα ραντεβού με στελέχη διαφόρων παρατάξεων, για την από κοινού χάραξη στρατηγικής για τις εκλογές του 2023!!

Παρά την προσωπική μου πικρία, όλο αυτό το χρονικό διάστημα και χωρίς ουδείς να γνωρίζει, έδωσα ένα τίμιο αγώνα, να κρατήσω την παράταξη ενωμένη προσπαθώντας να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας.

Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες και παρότι υπήρχε προφορική συμφωνία εν αγνοία μου και πάλι στις 02/01/2022,  για συνέχιση της συνεργασίας μας με την Δημοτική Αρχή στο ίδιο πλαίσιο και με τα ίδια πρόσωπα, προέκυψαν νέα δεδομένα, με φιλοδοξίες, απαιτήσεις και μια πλειοδοσία για αντιμισθίες και μοίρασμα της όποιας εξουσίας. Ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι αυτοί που κινούσαν τα νήματα πίσω απ’ την κουρτίνα δεν έδιναν άλλο πολιτικό περιθώριο.

Αρνούμενος πεισματικά να παρακάμψω το δικό μου κώδικα ηθικής, πήρα την εξαιρετικά δύσκολη απόφαση να συνεχίσω της αυτοδιοικητική μου πορεία ως ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος, ως το τέλος της θητείας μου.

Έχω δηλώσει σε προγενέστερο χρόνο, σε συνέντευξή μου σε εφημερίδα, ότι «η θητεία ενός πολιτικού πρέπει να έχει αρχή, μέση και τέλος». Δυστυχώς κάποιοι αρνούνται να το αντιληφθούν.

Η απόφαση μου για συμμετοχή στην οικονομική επιτροπή του Δήμου , θεωρώ, ότι ήταν επιβεβλημένη, καθώς ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, επιθυμώ να γνωρίζω τα όσα αφορούν τους πολίτες του Δήμου.

Τέλος για αυτούς που αγχώνονται για το δικό μου πολιτικό μέλλον, ας γνωρίζουν, ότι δεν πρόκειται να προσχωρήσω πουθενά και σε κανέναν, κουκουλώνοντας το παρελθόν και ρίχνοντας στη λήθη τα πεπραγμένα μου.

Δηλώνω ότι, ως ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος θα συνεχίσω αταλάντευτα να εκπροσωπώ τους συνδημότες μου που με εμπιστεύονται, τιμώντας με την ψήφο τους.

Ευχαριστώ.

Μετά τιμής
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΤΣΟΓΚΑΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

Η δήλωση ανεξαρτητοποίησης του Ανδρέα Ρέγκουτα

Αγαπητοί συνδημότες

Την Κυριακή 09/01/2022 με επιστολή μου προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αμφιλοχίας, γνωστοποίησα την ανεξαρτητοποίησή μου από τη δημοτική παράταξη «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ». Ταυτόχρονα, έθεσα στην διάθεση του Δημάρχου Αμφιλοχίας κ. Γεωργίου Κατσούλα, την παραίτησή μου από τη θέση ευθύνης που κατείχα, ήτοι τη θέση του αντιδημάρχου Διοίκησης, Οικονομικών, Προγραμματισμού και Νέων Τεχνολογιών.

Πρόκειται για μια δύσκολη αλλά συνειδητή απόφαση, στην οποία κατέληξα έπειτα από τη διαπίστωση ότι μέλη της παράταξης μας, αποφάσισαν να αναιρέσουν την προγραμματική συμφωνία που είχαμε συνάψει με τη νέα δημοτική αρχή. Παράλληλα, εν αγνοία μου άνοιξαν διαύλους  επικοινωνίας, με άλλες προσκείμενα σε αυτούς πολιτικά παρατάξεις, δίνοντας την αίσθηση προς την κοινωνία ότι στηρίζουν τη δημοτική αρχή, ενώ επί της ουσίας με τις ενέργειές τους δεν τους ενδιέφερε η απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία του Δήμου.  Ιδίως δε, από τον Αύγουστο του 2021, άρχισαν να δημιουργούν κλίμα δυσφορίας και διάστασης απόψεων με τη δημοτική αρχή, ωθούμενοι καθαρά από ιδιοτελή κίνητρα και όχι στο πλαίσιο άσκησης των αυτοδιοικητικών τους καθηκόντων.

Η παράταξη μας όταν είχε δημιουργηθεί, είχε χαρακτηριστεί  ως αυτοδιοικητική, χωρίς ιδεολογικές και πολιτικές δεσμεύσεις και αγκυλώσεις, κάτι όμως που στην πορεία δυστυχώς έμεινε στα λόγια, καθώς κάποιοι αποδείχτηκε ότι προσπαθούσαν όλο αυτό το διάστημα να επωφεληθούν για ίδιον όφελος, προτάσσοντας την κομματική τους ταυτότητα. Είναι οι ίδιοι που όταν έθεσα υποψηφιότητα με τη συγκεκριμένη παράταξη με αποκαλούσαν ως τη «μεγάλη πολιτική μεταγραφή». Τώρα, μετά από δυόμιση χρόνια, αποτελώ πλέον γι αυτούς το μεγάλο βαρίδι για τις όποιες τους προσωπικές και πολιτικές φιλοδοξίες. 

Τα ανωτέρω δεν μου άφησαν κανένα περιθώριο σκέψης και συντέλεσαν στο να πάρω την απόφαση για ανεξαρτητοποίηση, αφού πρωτίστως ενημέρωσα τον επικεφαλής της παράταξης «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ».

Αγαπητοί μου συνδημότες, όταν ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, ανέφερα ότι «μέσα από την ενασχόλησή μας με τα κοινά μπορούμε να προσφέρουμε στην κοινωνία και στον τόπο».

Αυτά τα χρόνια, προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να συμβάλλω στην αντιμετώπιση ζητημάτων όχι μόνο της αρμοδιότητάς μου αλλά και σε όσους άλλους τομείς χρειάστηκε.

Η Αυτοδιοίκηση είναι μια διαδρομή, καθημερινής και ανιδιοτελούς προσφοράς, ένας διαρκής αγώνας να τιμήσεις έμπρακτα την εμπιστοσύνη των συνδημοτών σου.

Η θέση του Αντιδημάρχου ουδέποτε αποτέλεσε για εμένα επάγγελμα και πηγή βιοπορισμού, αλλά θέση ευθύνης και προσφοράς προς τους συμπολίτες μου. Εξάλλου, έχω μάθει στη ζωή μου να εργάζομαι από πολύ μικρή ηλικία τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον πρωτογενή τομέα.

Θα συνεχίσω με την ίδια αφοσίωση να είμαι παρών και να μάχομαι, όπου και όποτε χρειαστεί, ανυποχώρητος στις αρχές μου και στις αξίες μου.

Σκοπός μου, ήταν και είναι, να προσφέρω, για την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου μου.

Μετά τιμής
ΑΝΔΡΕΑΣ Θ. ΡΕΓΚΟΥΤΑΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Η τοποθέτηση του Μάρκου Βασίλα

«Σχετικά με την ανεξαρτητοποίηση που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ενημερώνομαι εδώ, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Θα ήθελα να πω δύο πραγματάκια. Πράγματι δικαίωμα του καθενός είναι να εφαρμόζει το νόμο και να παραιτείται και να ανεξαρτητοποιείται κλπ. Ο καθένας παίρνει τις ευθύνες του απέναντι στον συνδυασμό με τον οποίο εκλέχθηκε και απέναντι στους ψηφοφόρους του.

Καταλαβαίνω τα οικονομικά προβλήματα του καθενός, αλλά δεν καταλαβαίνω την αντιμισθία ως επάγγελμα. Καλή η αντιμισθία, καλύπτει κάποια πράγματα, αλλά όχι σαν επάγγελμα. Για την ιστορία να πω ότι όταν κατεβήκαμε υποψήφιοι και επιλέξαμε τους ανθρώπους, δεν ίσχυε αυτό. Δηλαδή δεν μπορούσε ανεξάρτητος να γίνει αντιδήμαρχος. Στον “Καλλικράτη” δεν μπορούσε με τίποτα, ούτε να ενταχθεί σε άλλη ομάδα, αλλά ούτε και στον “Κλεισθένη”. Άρα όταν επιλέξαμε, δεν αποφύγαμε ανθρώπους οι οποίοι είναι εξαρτημένοι από αντιμισθίες ή αυξημένες φιλοδοξίες.

Όσο για την δεύτερη ανεξαρτητοποίηση, έχω να πω ότι ψάχναμε για τον αριθμό 14. Όποιος καταλαβαίνει… καταλαβαίνει. Ενοχλούμαστε από θέσεις και αποφάσεις που χάσαμε ως Δημοτική Αρχή, αλλά πιστεύω ότι προστατεύθηκε η Δημοτική Αρχή από τις αποφάσεις που έχασε εδώ μέσα (σ.σ. σε προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια, μη έχοντας την πλειοψηφία του Σώματος) και καλός άλλαξε άποψη και δεν ζημιώθηκε.

Έχω να πω ακόμα ότι δεν είμαι μόνο ο “κλέφτης”, είναι και ο “κλεπταποδόχος”. Πολλές φορές ο “κλεπταποδόχος” είναι περισσότερο ένοχος από τον “κλέφτη”, με την έννοια ότι ο “κλέφτης” είναι και φτωχός και λύνει προβληματάκια. Ο “κλεπταποδόχος” όμως είναι αυτός που ρυθμίζει τα πράγματα και οδηγεί τον “κλέφτη”.

Από εκεί και πέρα εμείς θα συνεχίσουμε. Μία παρατήρηση μόνο.

Είχαμε την πρώτη ανεξαρτητοποίηση από τον συνδυασμό μας επειδή συνεργαστήκαμε με την παράταξη του Δημάρχου στα πλαίσια του “Κλεισθένη”, όπως είχαμε πει προεκλογικά. Ο τρίτος συνεργάζεται με τον πρώτο κλπ. Καλώς ή κακώς, ο καθένας το έκρινε αν έπρεπε να έχει πλειοψηφία ο Δήμαρχος και εγώ ήμουν της άποψης να έχει την πλειοψηφία. Είχε πει λοιπόν ο κ. Τσούκας ότι φεύγει λόγω της συνεργασίας κλπ. Άποψή του.

Τώρα όμως έχουμε δύο ανεξαρτητοποιήσεις επειδή δεν θέλουμε να συνεργαστούμε με την παράταξη του Δημάρχου. Όχι με αυτό τον τρόπο τουλάχιστον.

Αυτοί οι τρεις άνθρωποι λοιπόν αποτελούν ομάδα σήμερα, με δύο αντίθετα πράγματα, και θα πάνε στην Οικονομική Επιτροπή. Δηλαδή αυτοί οι τρεις, ο ένας που έφυγε επειδή δεν ήθελε συνεργασία και οι δύο που έφυγαν επειδή ήθελαν, θα αποτελέσουν μία ομάδα και θα πάνε στην Οικονομική Επιτροπή για να εκλέξουν μέλος. Το λέω για το νομοσχέδιο, όχι για τους ανθρώπους. Αυτά. Τίποτα άλλο… Ευχαριστώ».

Αλλαγές Αντιδημάρχων και αποτελέσματα Δημαιρεσιών

Με Απόφαση του Δημάρχου Αμφιλοχίας Γιώργου Κατσούλα (Αρ. Πρωτ. 333/10-1-2022), ορίζονται ως Αντιδήμαρχοι με θητεία έως 5 Σεπτεμβρίου 2022 οι:

Νικόλαος Μπεχλιούλης, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας & Πρασίνου και Προμηθειών, και

Κωνσταντίνος Ριζογιάννης, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Αλληλεγγύης&Κοινωνικών Υποθέσεων, Διαχείρισης και Συντήρησης Οχημάτων.

Στις θέσεις τους παραμένουν οι:

Νικόλαος Νίκας, Αντιδήμαρχος  Τεχνικών  Έργων & Συντήρησης Υποδομών, Δόμησης  &  Πολεοδομικών Εφαρμογών, Πολιτικής  Προστασίας,  Ύδρευσης- Αποχέτευσης, και

Ανδρέας Ρεγκούτας, Αντιδήμαρχος Οικονομικών &  Διοίκησης,  Προγραμματισμού  &  Νέων  Τεχνολογιών.

Επίσης, κατόπιν των Δημαιρεσιών που έλαβαν χώρα την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Αμφιλοχίας, προέκυψε το παρακάτω Προεδρείο Δημοτικού Συμβουλίου:

Πρόεδρος: Χριστόφορος Κουσιορής

Αντιπρόεδρος: Γρηγόρης Παπούλιας

Γραμματέας: Λαμπρινή Χαρδαλιά.

https://iaitoloakarnania.gr/2022/01/anexartitopoiiseis-me-vareis-charaktirismoys-ston-dimo-amfilochias/

Σχόλια