Γέφυρα Ευήνου: Στο προσκήνιο το λάθος του «Καλλικράτη» για Γαλατά και Περιθώρι λόγω της καθίζησης

 


Γέφυρα Ευήνου: Στο προσκήνιο το λάθος του «Καλλικράτη» για Γαλατά και Περιθώρι λόγω της καθίζησης

Η καθίζηση στη Γέφυρα του Ευήνου πέρα από τις επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων επανέφερε στο προσκήνιο ένα λάθος του “Καλλικράτη” που αφορά τις περιοχές Γαλατά και Περιθώρι.

Διαβάστε το θέμα της “Συνείδησης” για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τις εξελίξεις πάνω στο ζήτημα:

Να υιοθετήσει το Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Γαλατά αναφορικά με την αποκατάσταση της γέφυρας του Ευήνου αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου.

Παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να επικαιροποίηση παλαιότερη απόφασή του για την ανάγκη ο Γαλατάς και το Περιθώρι να ενταχθούν στο Δήμο Μεσολογγίου, που το 2010 με τον «Καλλικράτη» εντάχθηκαν στο Δήμο Ναυπακτίας.

Τα προβλήματα που προέκυψαν από την καταστροφή της γέφυρας ανέδειξαν το γεγονός ότι για το Γαλατά και το Περιθώρι το Μεσολόγγι είναι ο φυσικός τους χώρος. Έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου διαβλέπει ότι το πρόβλημα που ανέκυψε δίνει την ευκαιρία παράλληλα να διορθωθεί ένα από τα ομολογημένα λάθη του «Καλλικράτη».

«Η διοικητική Γέφυρα έπεσε νωρίτερα, πριν πέσει η Γέφυρα του Ευήνου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, και πρόσθεσε ότι η διαδικασία είχε φθάσει στο σημείο της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος αλλά αυτό δεν προχώρησε.

Θέμα συνένωσης του Γαλατά με τον Δήμο Μεσολογγίου έβαλε ο δημοτικός σύμβουλος Ναυπακτίας Γιώργος Ασημακόπουλος, καθώς προχθές το θέμα της γέφυρας του Ευήνου απασχόλησε και το δημοτικό συμβούλιο Ναυπακτίας.

Ο κ. Ασημακόπουλος μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «…Με αφορμή τη γέφυρα, ίσως είναι η ώρα να ζητηθεί ξανά η γνώμη της τοπικής κοινωνίας, ώστε να δούμε αν επιθυμούν αλλαγή ορίων οι κάτοικοι του Γαλατά. Και μην λέμε ότι δεν γίνεται: υπάρχουν Δήμοι που αλλάξανε όρια μετά τον Καλλικράτη, όπως πχ η Σάμος.

Ως τότε οφείλουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας όχι μόνο να ικανοποιούμε, αλλά να κάνουμε και το κάτι παραπάνω για την κοινότητα του Γαλατά ώστε να «ισοφαρίζεται» αυτή η αδικία που έχει γίνει σε βάρος των κατοίκων του».

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των κατοίκων του Γαλατά

Η Γενική Συνέλευση των κατοίκων του Γαλατά ομόφωνα αποφάσισε τα παρακάτω:

1. Απευθύνει έκκληση στους μαθητές να μη διέρχονται πεζοί από την ετοιμόρροπη γέφυρα, επειδή υπάρχει πιθανότητα ανά πάσα στιγμή αυτή να καταρρεύσει και να προκληθεί δυστύχημα.

2. Απευθύνει έκκληση στους αγρότες, που έχουν τα κτήματά τους κατά μήκος της κοίτης του Ευήνου, να μην διέρχονται με τα μηχανήματά τους μέσα από το ποτάμι, γιατί η διέλευσή τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ατυχήματος ή δυστυχήματος.

Γέφυρα Ευήνου: Η προσωρινή λύση δεν είναι θέμα τοπικό, αλλά υπερτοπικό

3. Απευθύνει έκκληση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να μεριμνήσουν άμεσα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε στους κατοίκους των όμορων Κοινοτήτων η κατάρρευση των γεφυρών του Ευήνου. Κυρίως, να μεριμνήσουν για:

  • την έγκαιρη και απρόσκοπτη μετάβαση των μαθητών στα Σχολεία τους και την επιστροφή στα σπίτια τους,
  • την τακτική αστική συγκοινωνιακή σύνδεση με το Μεσολόγγι,
  • τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της διαμορφωθείσας κατάστασης στη νέα καλλιεργητική περίοδο,
  • τον περιορισμό της οικονομικής καταστροφής των επιχειρηματιών των Κοινοτήτων Γαλατά και Περιθωρίου, τόσο εκείνων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά μέσα στα χωριά, όσο και αυτών που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα στο παραλιακό μέτωπο.
  • Να εξεταστεί το ενδεχόμενο άμεσης επίλυσης του προβλήματος με την τοποθέτηση σιδερένιας γέφυρας τύπου Μπέλεϋ ή με την επιδιόρθωση της σιδηροδρομικής γέφυρας.

4. Απευθύνει έκκληση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών να μεριμνήσουν το συντομότερο δυνατό για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος με την επισκευή της υπάρχουσας οδικής γέφυρας ή με την κατασκευή νέας, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Καταγγελία Κοτσανά για το χρόνο κατασκευής νέας γέφυρας και τα διόδια της Γαβρολίμνης

Σε μία ενδιαφέρουσα καταγγελία αναφορικά με το ζήτημα της αποκατάστασης της γέφυρας του Ευήνου προχώρησε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κοτσανάς (φωτ.).

Ο χρόνος κατασκευής νέας γέφυρας στον Εύηνο σύμφωνα με τον Ανδρέα Κοτσανά συνδέεται εμμέσως πλην σαφώς με το ζήτημα των διοδίων στον ανισόπεδο κόμβο της Γαβρολίμνης στην Ιόνια Οδό. Όπως ανέφερε ο ίδιος τα διόδια στο συγκεκριμένο κόμβο πριν προκύψει η καθίζηση της γέφυρας του Ευήνου έφερναν μικρά έσοδα στον παραχωρησιούχο. Με βάση όμως ενημέρωση που είχε ο ίδιος από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Υποδομών από τότε που αποφασίστηκε η διέλευση ατελώς για τους κατοίκους της περιοχής από το συγκεκριμένο κόμβο, οι διελεύσεις καταγράφονται και στο τέλος κάθε μήνα ο παραχωρησιούχος πληρώνεται από το Δημόσιο. Ο Ανδρέας Κοτσανάς συγκεκριμένα έκανε λόγο για 3.000 διελεύσεις την ημέρα που μπορεί να σημαίνουν έσοδα για τον παραχωρησιούχο της τάξης των 2,4 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.

“Πριν από 60 χρόνια η γέφυρα του Ευήνου χρειάστηκε 17 μήνες για να κατασκευαστεί, πως είναι δυνατόν σήμερα να μιλάμε για δύο ή τρία χρόνια;” απόρησε ο Ανδρέας Κοτσανάς και εκτίμησε ότι η ΤΕΡΝΑ δεν βιάζεται να κάνει καμία γέφυρα. Έκανε λόγο για “κρυφή ατζέντα” της εταιρείας και για ένα “παρασύστημα που θέλει να πλουτίσει και από την κατασκευή της γέφυρας και από τα διόδια”.

Σε κάθε περίπτωση η καταγγελία αυτή ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σίγουρα θα πρέπει το Υπ. Υποδομών να απαντήσει αν το Δημόσιο πληρώνει τον παραχωρησιούχο για την ατελή διέλευση των κατοίκων της περιοχής από τα διόδια. Αυτό θα αρκεί για να καταλάβει κανείς πολλά πράγματα γύρω από την υπόθεση αυτή. Αλλά σε κάθε περίπτωση οι τυχόν πληρωμές του Δημοσίου στον παραχωρησιούχο είναι ένα επιπλέον επιχείρημα για τη γρηγορότερη αποκατάσταση της γέφυρας, αλλά και για την εξεύρεση προσωρινής λύσης.

Εφημερίδα “Συνείδηση” – Δημήτρης Παπαδάκης

Σχόλια