Συνάντηση αντιπροσωπείας της Επιτροπής Αγώνα με αντιπροσωπεία της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ.

 


Τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2022, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα, αποτελούμενη από τους: Αλέξανδρο Σάββα, πρώην Πρόεδρο Εφετών, Παναγιώτη Χολή, Πρόεδρο της ΠΑΝΣΥ (Παναιτωλοακαρνανικής Συνομοσπονδίας), Δημήτρη Στεργίου, Πρόεδρο της ΟΠΣΥΞ (Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου) και Χρήστο Μάντζαρη, πρώην δημοτικό σύμβουλο Αστακού, συναντήθηκε στα γραφεία της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ στην Αθήνα με αντιπροσωπεία του κόμματος αποτελούμενης από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας της Δημήτρη Στρατούλη, πρώην Βουλευτή και Υπουργό, Μαριάννα Τσίχλη, περιφερειακή Σύμβουλο Αττικής, Δέσποινα Σπανού, υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου και Γρηγόρη Βασιλόπουλο στέλεχος της ΛΑΕ Ξηρομέρου – Αστακού......


Η ενημέρωση προς την αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας αφορούσε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται με το προτεινόμενο σχέδιο της συγκεκριμένης Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Δυτ. Ακτών Αιτωλ/νιας (προϊόν ενός ειδικού χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών του 2011), που προβλέπει την περιβαλλοντική και χωρική πίεση του θαλάσσιου και χερσαίου χώρου μέσω της επέκτασης και υπέρ διόγκωσης τις παραγωγικής δραστηριότητας.

Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα τεράστιο βιομηχανικό ιχθυοκαλλιεργητικό πάρκο που οδηγεί τον τόπο σε αναπτυξιακή μονοκαλλιέργεια, αναιρώντας κάθε έννοια αυτοδιοίκησης και κάθε αναπτυξιακό σχεδιασμό, απωθώντας εκ των πραγμάτων κάθε άλλη δραστηριότητα στο παράκτιο κομμάτι Αστακού - Μύτικα - Καλάμου, που μέσα από τους σχεδιασμούς τόσο του Δήμου Ξηρομέρου όσο και της Περιφέρειας, προορίζεται για παραθεριστικές και εναλλακτικές δραστηριότητες τουρισμού, δραστηριότητες που ήδη υπάρχουν, και ανάπτυξη της παράκτιας Αλιείας.

Η αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας κατανόησε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται με τον προτεινόμενο σχεδιασμό, αναφέροντας ότι ουσιαστικά μιλάμε για ένα διαρκές αντιαναπτυξιακό, αντικοινωνικό και αντιπεριβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος του λαού της ευρύτερης περιοχής.

Δήλωσε καθαρά και σε όλους του τόνους ότι στηρίζει τους αγώνες της Επιτροπής Αγώνα και των συλλογικών φορέων των κατοίκων της περιοχής Ξηρομέρου, Καλάμου, Καστού ενάντια στην ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας και απαιτεί από την κυβέρνηση:

1. Να ανακαλέσει το προωθούμενο από αυτή Προεδρικό Διάταγμα για την ΠΟΑΥ.

2. Να αποσύρει το διοικητικό φάκελο της σχετικής διάτρητης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

3. Να ακυρωθεί άμεσα η σχεδιαζόμενη Π.Ο.Α.Υ, που θα βάλει ταφόπλακα στις όποιες προϋποθέσεις για ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αιτωλοακαρνανίας και των νησιών Καλάμου και Καστού για ήπια τουριστική ανάπτυξη, παραθερισμό, αλιεία κλπ

4. Να ανακληθεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Υδατοκαλλιέργειες και να θεσμοθετηθεί νέο με αδιάβλητες διαδικασίες, αφού προηγηθεί η θεσμοθέτηση Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Παράκτιο και Νησιωτικό Χώρο, και η γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης να είναι δεσμευτική για κάθε άδεια ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας.

5. Να εφαρμοστούν επιτέλους τα μέτρα, που προβλέπουν οι σχετικοί νόμοι, για δραστική μείωση των επιβλαβών επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον από τις υπάρχουσες ιχθυοκαλλιέργειες και για σεβασμό και εφαρμογή από τους ιδιοκτήτες τους της εργατικής και ασφαλιστική νομοθεσίας.

Οι κάτοικοι, η Επιτροπή Αγώνα και οι συλλογικοί φορείς της περιοχής, ευχαριστούν θερμά την Λαϊκή Ενότητα για την συμπαράσταση και για την απόλυτη στήριξη των θέσεων και των δίκαιων αιτημάτων της τοπικής κοινωνίας, για να προστατεύσουν τις ζωές τους και τον τόπο τους.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΚΑΛΑΜΟΥ - ΚΑΣΤΟΥ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ
ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

Σχόλια