Εκτιμήσεις για «κανόνια» στην αγορά ενέργειας

 Εκτιμήσεις για «κανόνια» στην αγορά ενέργειας

Εκτιμήσεις για «κανόνια» στην αγορά ενέργειας

Αν η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους έχει κάνει το σκηνικό τρομακτικό για νοικοκυριά και επιχείρησης, δυστυχώς αυτό μπορεί να γίνει ακόμη περισσότερο τρομακτικό…

Αν επιβεβαιωθούν τα όσα είδαν χθες το φως της δημοσιότητας στον οικονομικό Τύπο αναφορικά με την πιθανότητα να σκάσουν… «κανόνια» στην αγορά ενέργειας.

Σημειωτέον ήδη κάτι τέτοιο έχει συμβεί στην Αγγλία

Οι πάροχοι ηλεκτρισμού εισπράττουν μέσω των τιμολογίων τα τέλη χρήσης των δικτύων μεταφοράς και διανομής, καθώς και τα ΥΚΩ και το ΕΤΜΕΑΡ, τα οποία οφείλουν να επιστρέψουν αντίστοιχα στον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΔΑΠΕΕΠ.

Πρόκειται για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, που συνιστούν έσοδα των Διαχειριστών. Επίσης, εισπράττουν και τα δημοτικά τέλη, τα οποία πρέπει να επιστρέψουν στους κατά τόπους Δήμους.

Ωστόσο, η ενεργειακή κρίση που οδήγησε στην εκτόξευση των χονδρεμπορικών τιμών του ρεύματος και (σε συνδυασμό με την αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών) επηρέασε τη ρευστότητα των παρόχων, είχε ως αποτέλεσμα οι τελευταίοι να παρακρατούν τα ποσά αυτά, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να «ανακουφίσουν» τις ταμειακές ανάγκες τους.

Δύο εταιρείες φαίνεται ότι εμφανίζουν δυσκολίες στην κάλυψη της «τρύπας»… και συν τοις άλλοις, επικρίνονται γιατί δεν πιστώνουν τις επιδοτήσεις της πολιτείας στα τιμολόγια των πελατών τους.

Αν υπάρξουν και «κανόνια» στην αγορά φανταστείτε πόσο χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα…

Εφημερίδα “Συνείδηση”

Σχόλια