Προσωπική κοινή επιστολή στήριξης από την Μαρία Τριανταφύλλου και τον Παναγιώτη Κατσούλη, στην εκδήλωση για την Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων, Αιτ/νίας και Καλάμου την Κυριακή 13 Μαρτίου στο Caravel.Χαιρετίζουμε την ημερίδα σας, η οποία αφορά ένα τόσο σημαντικό θέμα του Νομού μας, όπως είναι η χωροθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας.

Γνωρίζουμε τον αγώνα σας και συμπαραστεκόμαστε σε αυτόν, διότι δεν προστατεύετε μόνο το περιβάλλον μέσω αυτού αλλά και τη συνολική βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Αστακού και ευρύτερα του Δήμου Ξηρομέρου.

Οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι ένας ιδιαίτερα δυναμικός κλάδος της εθνικής μας οικονομίας, με σημαντικότατο εξαγωγικό φορτίο. Όλοι είμαστε υπέρ της ανάπτυξής τους και της δημιουργίας ΠΟΑΥ.

Ωστόσο η χωροθέτηση, η οποία είναι ουσιώδης και αναγκαίος όρος για την απρόσκοπτη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη κάθε περιοχής, θα πρέπει να συνάδει με την εθνική νομοθεσία, τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, καθώς και με τον αντίστοιχο επιχειρησιακό σχεδιασμό του εκάστοτε Δήμου.

 

Κάτι το οποίο όμως δεν συμβαίνει στη συγκεκριμένη ΠΟΑΥ, διότι ο φυσικός χώρος στον οποία επιχειρείται η θεσμοθέτηση της, αποτελεί:

1.      Προστατευόμενη περιοχή  Νatura.

2.      Περιοχή σημαντικού τουριστικού ενδιαφέροντος, με προοπτικές περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης.

3.      Τόπος στον οποίο έχει κατασκευαστεί ένα από τα πιο σημαντικά - εν δυνάμει - λιμάνια της χώρας.

 

Επιπλέον η χωροθέτηση της ΠΟΑΥ θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται εντελώς διαφορετικά, ήτοι με εκτενή διάλογο με την τοπική κοινωνία και σύνθεση των διαφορετικών απόψεων, κάτι το οποίο ουδέποτε συνέβη.

Απεναντίας η τοπική κοινωνία και ο Δήμος Ξηρομέρου αγνοούνται επιδεικτικά από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία.

 

Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν να βρισκόμαστε μαζί σας στη σημερινή ημερίδα.

 Θεωρείστε όμως αρωγούς και συμπαραστάτες στο δίκαιο  αγώνα σας.

                                                                                                       

Με εκτίμηση και αγωνιστικούς χαιρετισμούς.

    

Μαρία Τριανταφύλλου, Φιλόλογος, πρώην Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Παναγιώτης Κατσούλης, Καθηγητής Πληροφορικής,

πρώην  Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Σχόλια