Τέλος η μάσκα μετά το Πάσχα σε σούπερ μάρκετ και κομμωτήρια – Το σχέδιο μέχρι την πλήρη άρση των μέτρων

 Τέλος η μάσκα μετά το Πάσχα σε σούπερ μάρκετ και κομμωτήρια – Το σχέδιο μέχρι την πλήρη άρση των μέτρων

Η συζήτηση για το σε ποιους εσωτερικούς χώρους θα μπορούσε να μην είναι πλέον υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας έχει ξεκινήσει, ως μέρος του σχεδίου του υπουργείου Υγείας για κατάργηση των περιορισμών της πανδημίας, όσο βαδίζουμε προς το καλοκαίρι και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν.

Τα σούπερ μάρκετ και τα κομμωτήρια, σύμφωνα με τις πληροφορίες, βρίσκονται πρώτα στη λίστα των εσωτερικών χώρων που θα μπορούσε να μην είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για το κοινό, αλλά να παραμείνει η σύσταση. Για τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς πάντως εξετάζεται η μάσκα να παραμείνει.

Στον αντίποδα, οι μάσκες θα μας “συντροφεύουν” για πολύ καιρό ακόμα στους υγειονομικούς χώρους, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ευάλωτων ομάδων, αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Κομβικό χρονικό σημείο φαίνεται να είναι η εβδομάδα μετά το Πάσχα, με πιθανότερη ημερομηνία χαλάρωσης στις 2 Μαΐου, ενώ η έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν λέγεται πως θα δώσει το σήμα για περαιτέρω μείωση των μέτρων. Υπενθυμίζεται πως μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδας αναμένεται η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και για την “τύχη” του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Σταδιακά η κατάργηση
Σε κάθε περίπτωση, η κατάργηση της μάσκας αναμένεται να γίνει σταδιακά, ώστε να αποτιμάται εάν και σε ποιο βαθμό σημειώνεται επιβάρυνση των δεικτών της πανδημίας.

“Βγάλαμε τη μάσκα από τους εξωτερικούς χώρους, η μάσκα παραμένει στους εσωτερικούς χώρους. Αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους κλειστούς χώρους και στους ανοιχτούς επιτρέπεται μόνο με τεστ.

Έχουμε κάνει ένα συνολικό σχεδιασμό μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και θα βλέπουμε και πώς κινείται η πανδημία. Επ’ αυτού του πλάνου θα γίνουν οι τοποθετήσεις και οι αξιολογήσεις από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων βάσει της πορείας της πανδημίας και η Κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές αποφάσεις”, σημείωνε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην ΕΡΤ1.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα διευκρίνιζε πως “τα δεδομένα δεν είναι καλά”, αναφερόμενη στην αύξηση των κρουσμάτων και στη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.

“Το πιστοποιητικό εμβολιασμού το έχουμε και τηρούμε τα μέτρα μέχρι να χαλαρώσουμε. Δεν είναι η ώρα τώρα”, επισήμανε σε ερώτηση για το πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας.

“Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να έχουμε μια καλή τουριστική περίοδο”, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας και εστίασε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για μην κολλήσουμε και να περάσουμε ένα καλό Πάσχα.

“Εμένα αυτό που με ανησυχεί ως προς τον κορονοϊό είναι πως επιμένουν πολύ τα κρούσματα και πολλά από αυτά πλέον είναι συμπτωματικά, ενώ δεν ίσχυε αυτό στην αρχή”, δήλωσε επίσης μιλώντας στο MEGA η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού. Σε ό,τι αφορά στην κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, δήλωσε πως γίνεται επειδή έχει καταργηθεί η λειτουργικότητα του, καθώς νοσούν και οι εμβολιασμένοι. Είναι ένα μέτρο που δεν αποδίδει λόγω της φύσης της νόσεως, παρ’ όλα αυτά ο εμβολιασμός παραμένει σημαντικός, τόνισε η ίδια.

thetoc.gr

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου