Αποκατάσταση στο Λεσίνι: Ανάδοχος στο πρώτο υποέργο για το χείμαρρο Γεροπόρου

 Αποκατάσταση στο Λεσίνι: Ανάδοχος στο πρώτο υποέργο για το χείμαρρο Γεροπόρου

Εξελίξεις στην αποκατάσταση των βλαβών, πέντε μήνες μετά τις πλημμύρες που έπληξαν και το Λεσίνι. Η αρχή γίνεται με το χείμαρρο Γεροπόρου.

Πλησιάζει η ώρα που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα ξεκινήσει την παρέμβασή της προς για την αποκατάσταση στο χείμαρρο του Γεροπόρου στην περιοχή του ΤΟΕΒ Λεσινίου, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”.

Η κακοκαιρία «Μπάλος» που έπληξε με σφοδρότητα την Αιτωλοακαρνανία και κυρίως την περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Οινιαδών τον περασμένο Οκτώβριο, με αποτέλεσμα περί τα 70.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων στον κάμπο του Λεσινίου και το Νεοχωρίου να βρεθούν κάτω από το νερό και οι αγρότες της περιοχής να δεχτούν ένα ακόμη σκληρό πλήγμα από μια θεομηνία.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατάφερε πολύ σύντομα να ετοιμάσει το τεχνικό δελτίο και να πάρει τη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την αποκατάσταση των βλαβών και κυρίως για τη διάνοιξη του χειμάρρου Γεροπόρου, προκειμένου τα νερά της βροχής να βρουν εκτόνωση προς τη θάλασσα στην περιοχή του δέλτα του Αχελώου.

Η συνολική παρέμβαση ανέρχεται στα 6,7 εκατ. ευρώ και αναλύεται σε δύο υποέργα. Για το ένα από αυτά η διαδικασία της δημοπράτησης, που έγινε με fast truck διαδικασίες και ήδη η Οικονομική Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προ ημερών με απόφασή της κατακύρωσε την σύμβαση στον ανάδοχο.

Πρόκειται για τις «εργασίες αποκατάστασης βλαβών αναχωμάτων τάφρων Γεροπόρου και Αγ. Δημητρίου στο ΤΟΕΒ Λεσινίου» με προϋπολογισμό 3,6 εκατ. ευρώ, που κατοχυρώθηκε στην εργοληπτική εταιρεία «Β. Βλασταράς ΑΤΕ» με έκπτωση 27%.

Για το έτερο υποέργο, που αφορά τις «εργασίες αποκατάστασης βλαβών, καθαρισμού και διάνοιξης τάφρου Γεροπόρου στο ΤΟΕΒ Λεσινίου» με προϋπολογισμό 3,1 εκατ. ευρώ, θα υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση, καθώς υπήρξε ένσταση από έναν από τους συμμετέχοντες στη διαδικασία.

Ωστόσο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας περιμένει την έγκριση των αποφάσεών της από την αρμόδια επιτροπή του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις και έτσι σύντομα αναμένεται να ξεπεραστεί αυτός ο μικρός σκόπελος.

Πάντως ήδη σε σχέση με το παρελθόν η διαδικασία από την Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κυλά σχετικά ικανοποιητικά και πιο γρήγορα, όταν πέντε μήνες μετά τη φυσική καταστροφή έχουμε την κατακύρωση σύμβασης, ενώ στο παρελθόν αυτό γίνονταν συνήθως ένα χρόνο μετά τη φυσική καταστροφή.

Εφημερίδα “Συνείδηση” – Δημήτρης Παπαδάκης

Σχόλια