ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ : ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΥΤΙΚΑ-ΚΑΝΔΗΛΑΣ-ΒΑΡΝΑΚΑ

 

Αποφασίζει το ΔΣ, σε έκτακτη συνεδρίαση, απόψε στις 8.30μμ

Σε έκτακτη και μάλιστα επείγουσα συνεδρίαση καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου, απόψε στις 8.30 μμ, να συζητήσει και να λάβει απόφαση για την ‘’Απευθείας αγορά τριών γεωτεμαχίων στη θέση «Πλατανάκι- Σαμάρια», εκτός ορίων οικισμού Τ.Κ. Κανδήλας, Δ.Ε. Αλυζίας, του Δήμου Ξηρομέρου για τη δημιουργία Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων’’

Είναι το μοναδικό θέμα της Ημερήσιας Διάταξης και ο επείγων χαρακτήρας του έχει σχέση με τη λήξη της προθεσμίας στο τέλος Μαρτίου, μέσα στην οποία θα πρέπει να έχει ληφθεί η απόφαση του Δήμου για την εν λόγω αγορά του γεωτεμαχίου εντός του οποίου πρόκειται να εγκατασταθεί και λειτουργήσει ο Βιολογικός Καθαρισμός των Λυμάτων Μύτικα, Κανδήλας και Βάρνακα.

Έργο που έχει δρομολογηθεί από το 2010 αλλά σήμερα βρίσκεται στην αρχική του φάση, με την έννοια ότι, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν προχωρήσει η αγορά του απαιτούμενου χώρου, η όλη προσπάθεια θα επαναρχίσει σχεδόν από το μηδέν. Αν και τίποτα δεν μπορεί να αποκλεισθεί, εν τούτοις φαίνεται ότι η αγορά του χώρου θα συντελεσθεί, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση το έργο θα αρχίσει να δρομολογείται και αυτό που απαιτείται, πλέον, θα είναι η διασφάλιση του απαιτούμενου κονδυλίου και η ορθή , διαφανής και συντονισμένη διαχείρισή του.

Στη καλύτερη των περιπτώσεων το έργο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν μία πενταετία ενώ, αν τυχόν, προκύψουν ζητήματα διαφάνειας, αστοχιών στην εκτέλεση και την ποιότητα του έργου και κατά συνέπεια αντιδικίας με εργολάβους , αλλά και, ως συνεπακόλουθο, τη μη συναίνεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποιαδήποτε εκτίμηση για την ολοκλήρωση του έργου καθίσταται μη προβλέψιμη.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα δούμε να επαναλαμβάνονται τα όσα έχουν διαδραματισθεί σε ότι αφορά το αντίστοιχο έργο του Βιολογικού Καθαρισμού του Αστακού, που έχει καταντήσει ‘’γεφύρι της Άρτας’’ χωρίς ποτέ να καταφέρει να λειτουργήσει αποτελεσματικά, και το κόστος του να έχει εκτοξευθεί κατά πολύ , σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά ; Γιατί παρατηρούνται φαινόμενα ανησυχητικά, πριν καλά- καλά ξεκινήσει το έργο. Ποιά είναι αυτά ;

1. Το όλο θέμα έρχεται εσπευσμένα και με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος για συζήτηση στο ΔΣ, πράγμα, που στερεί στους Δημοτικούς Συμβούλους και τις Παρατάξεις τη δυνατότητα να διαμορφώσουν σαφή άποψη για το έργο και , κυρίως, για τις λεπτομέρειές του, στις οποίες, ως συνήθως ‘’κρύβεται ο διάβολος’’.

Ο επείγων χαρακτήρας της συζήτησης, ουσιαστικά, αναγκάζει Δημοτικούς Συμβούλους και Παρατάξεις να αποφασίσουν ‘’με το μαχαίρι στο λαιμό΄’’.

Καλούνται, δηλαδή να ψηφίσουν για ένα έργο, χωρίς να έχουν πλήρη και σαφή εικόνα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή σε περίπτωση καταψήφισης θα χρεωθούν, τυχόν, μη εκτέλεση του έργου, πράγμα που θα προκαλέσει την κατακραυγή και το ‘’ανάθεμα’’ της τοπικής κοινωνίας, που τόσο πολύ-και δικαιολογημένα- απαιτεί την εκτέλεση ενός τόσου σημαντικού έργου για την περιοχή της Αλυζίας.

Ευθέως , λοιπόν τίθεται το ερώτμα: Γιατί η Δημοτική Αρχή δεν μεθόδευσε τα πράγματα κατά τρόπο , που να υπάρχει επαρκής χρόνος για την πλήρη ενημέρωση Δημοτικών Συμβούλων και Παρατάξεων; Γιατί η Δημοτική Αρχή ακουλουθεί την εξέλιξη των πραγμάτων, αντί να τα έχει ‘’υπό τον έλεγχό της’’; Είναι θέμα ικανότητας, ή αποτέλεσμα εμπεδωμένης νοοτροπίας της τελευταίας στιγμής;

2. Σύμφωνα με την υπ΄ αρ. πρωτ. 434/20.01.2022 έκθεση εκτίμησης ακινήτου του πιστοποιημένου εκτιμητή Αλεξόπουλου Ιωάννη – Μέλους Μητρώου Πιστοποιημένων Εκτιμητών, η συνολική αξία γης και επικειμένων των ακινήτων ανέρχεται σε εβδομήντα χιλιάδες (70.000,00) Ευρώ.

Το ποσό αφορά την αξία των υπό αγορά 14.035,58 τμ.

Η εν λόγω τιμή θεωρείται υπερβολική, καθώς ξεπερνά κατά πολύ την αντικειμενική αξία (αυτή δηλαδή που προσδιορίζει η Εφορία) αλλά ακόμη και την εμπορική αξία, η οποία κυμαίνεται για την περιοχή, στην καλύτερη των περιτπτώσεων, από 1500 έως 2000 ευρώ το στρέμμα.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν- για όσυς γνωρίζουν σχετικά- εσφαλμένη, αφού στέρησε από τη Δημοτική Αρχή τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τους πωλητές, ώστε να επιτευχθεί καλύτερο τίμημα. Με απλά λόγια δεν έγινε το ‘’παζάρι’’ όπως συμβαίνει σε κάθε αγοραπωλησία, είτε αυτή γίνεται μεταξύ ιδιωτών, είτε μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου, ή φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

3. Ο Δήμος Ξηρομέρου δεν έχει αποπληρώσει την μελετητική Εταιρεία , που κατήρτισε και παρέδωσε την σχετική μελέτη. Οφείλει περί τα 60.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, με αποτέλεσμα η Εταιρεία να έχει προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών. Η υπόθεση έχει εκδικασθεί και αναμένεται η Απόφαση, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της καθαρογραφής. Θεωρείται βέβαιο ότι σε περίπτωση δικαίωσης της προσφεύγουσας, το διεκδικούμενο ποσό θα επιβαρυνθεί με τους νόμιμους τόκους, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ευλόγως, λοιπόν, κάποιος αναρωτιέται: Εάν, από το στάδιο της μελέτης του έργου έχουν ξεκνήσει οι προσφυγές, και οι αθετήσεις συμβατικών υποχρεώσεων , τι θα συμβεί στη συνέχεια και στις επόμενες φάσεις, που τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίπλοκα και δύσκολα καθώς εμπλέκονται οι εργοληπτικές εταιρείες, υπεργολάβοι κλπ ;

Μέσα σε αυτό το κλίμα το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται κυριολεκτικά ‘’με το μαχαίρι στο λαιμό’’ να λάβει απόφαση για την απευθείας αγορά του απαιτούμενου γεωτεμαχίου για την κατασκευή του Βιολογικού καθαρισμού των τριών Κοινοτήτων της Αλυζίας και των συνοικισμών τους.

Σχόλια