Εικόνα εγκατάλειψης των Κέντρων Υγείας της Αιτωλοακαρνανίας

 


Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος , μετά την επίσκεψη σε Κέντρα Υγείας της Αιτωλοακαρνανίας, ανέφερε:

Επισκέφθηκα την Πέμπτη 10/3/ 2022 τα κέντρα Υγείας Αιτωλοακαρνανίας. Όταν τα επισκεφθεί κάποιος μπορεί να διαπιστώσει τα ανυπέρβλητα προβλήματα και την ηρωική προσπάθεια των λιγοστών εργαζόμενων που σώζουν ανθρώπινες ζωές, χωρίς μέσα και εξοπλισμό. Δεν είναι μόνο στην ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ. Σε όλη την Ελλάδα τέτοια εικόνα εγκατάλειψης συναντάς στα κέντρα υγείας. Είναι ζήτημα κεντρικής πολιτικής κατεύθυνσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν ήταν οργανωμένη καλύτερα η πρωτοβάθμια περίθαλψη θα ήταν πολύ λιγότεροι οι νεκροί από κορωνοιο και άλλες παθήσεις.. Αντί λοιπόν να αναλύσουν τα λάθη τους και να ενισχύσουν τις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας, αποφάσισαν να τις ιδιωτικοποιήσουν. ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΟ ΕΣΥ.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΣΤΑΚΟΥ

Προσπαθούν τρείς μόνο γιατροί και κρατάνε την 24ωρη λειτουργία του κέντρου υγείας χωρίς να γνωρίζουν ξεκούραση. Καθαρίστρια υπάρχει μόνο μία ώρα την ημέρα τις καθημερινές και ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ καθόλου. Τώρα με κορονωιο. Το κτίριο σε άθλια κατάσταση. Παράθυρα κατεστραμένα τα κλείνουν με καρφιά. Προβλήματα στη θέρμανση, το ηλεκτρικό ρεύμα. Λειτουργούν χωρίς ακτινολογικό και μικροβιολογιό εργαστήριο. Τα πατώματα είναι στρωμένα με πλακάκια κατεστραμένα αμιάντου. Εισπνέουν το καρκίνο. Καθόλου φύλαξη. Πως είναι δυνατόν να παραμένει ο αμίαντος στα πατώματα με τόσα περιστατικά καρκίνου που υπάρχουν στους εργαζόμενους; Πότε θα ευαισθητοποιηθούν να πράξουν το αυτονόητο. Καμία φύλαξη.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΡΜΟΥ

Απομακρυσμένο, με κακοτράχαλο δρόμο. Πριν ένα μήνα χάθηκε ένας 47χρονος ποδηλάτης. Επαθε ατύχημα και δεν υπήρχε ασθενοφόρο. Είναι μόνο ένας οδηγός και καλύπτει μια βάρδια την ημέρα. Έκαναν διαβήματα και κινητοποιήσεις οι κάτοικοι της περιοχής και υποσχέθηκαν λύση. ΤΙΠΟΤΑ. Στο επόμενο τραγικό περιστατικό πάλι υποσχέσεις θα έχουμε κσι ψεύτικες δεσμεύσεις. Τα πατώματα είναι στρωμένα με πλακάκια αμιάντου κατεστραμένα όπως σε όλα τα κέντρα υγείας. Μόνο στο Κεντρο Υγείας ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ άλλαξαν τον αμίαντο. Εισπνέουν οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι αμίαντο. Τον καρκίνο. ΣΗΜΕΡΑ!!!!!! Δεν λειτουργεί το ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ παρ ότι υπάρχει ψηφιοποιημένο ακτινολογικό μηχάνημα. Δεν λειτουργεί το μικροβιολογικό εργαστήριο. Δεν μπορούν να κάνουν ούτε μία ακτινογραφία, ούτε μία γενική αίματος.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ

Πλήρης εγκατάλειψη. Αντί για τζάμια στα παράθυρα βάζουν νάιλον ζελατίνες. Τα παράθυρα δεν κλείνουν. Τα κλείνουν με καρφιά. Τα πατώματα είναι στρωμένα με αμίαντο κατεστραμένο. Χωρίς φώτα το μισό κέντρο υγείας. Χωρίς θέρμανση λόγω έλλειψης πετρελαίου. Κάνουν καρδιογράφημα και τουρτουρίζουν οι ασθενείς με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν σωστά τα καρδιογραφήματα. Το πετρέλαιο όποτε βάζουν το κλέβουν. Δίπλα υπάρχει καταυλισμός ρομά. Ο περιβάλλοντας χώρος σκουπιδότοπος από τους ρομά. Δεν λειτουργεί το ακτινολογικό και το μικροβιολογικό εργαστήριο. Δεν μπορούν να κάνουν ούτε μία ακτινογραφία, ούτε μία γενική αίματος. Το μικροβιολογικό έχει μετατραπεί σε ιατρείο κορονωιου. Δεν υπάρχει καθαρίστρια για να καθαρίζει. Τώρα ειδικά με κορονωιο. Καθόλου φύλαξη με τους ρομά δίπλα.


ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΓΑΒΑΛΟΥ

Ένας γιατρός που ήρθε από Αθήνα από ευαισθησία στη πρωτοβάθμια περίθαλψη και μετρημένοι στα δάχτυλα ενός χεριού υγειονομικοί άλλων ειδικοτήτων κάνουν ανυπέρβλητες προσπάθειες και σώζουν ζωές. Στη Γαβαλού δίπλα από το ΙΑΤΡΕΙΟ λειτουργούν σχολεία με πάρα πολλά παιδιά. Έως το 2015 λειτουργούσε όλο το 24ωρο. Τώρα μόνο πρωί λόγω ελλείψεων προσωπικού. ΑΞΙΕΠΑΙΝΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ. Αξιέπαινη προσπάθεια όλων των εγαζόμενων στα κέντρα υγείας. Εκεί στο Υπουργείο Υγείας να σκύψουν τα κεφάλια και να δουλέψουν. Θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν τα πάντα. Δεν είδαν τον θεατή ιδιωτικό τομέα στην πανδημία; Γιατί συνεχίζουν να αγαπάνε τόσο πολύ τους ιδιώτες.

Σχόλια