ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ . Γράφει ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

 


Σε μια αιφνίδια, όσο και απρόσμενη κίνηση προχώρησαν μείζων και η ελάσσων αντιπολίτευση, καταθέτοντας το μεσημέρι της Παρασκευής πρόταση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2022, πράγμα που δημιουργεί νέα δεδομένα για την ψήφιση -από το Δημοτικό Συμβούλιο - τόσο του ίδιου του Τεχνικού Προγράμματος, όσο και, κυρίως, του προϋπολογισμού......

Η εναλλακτική πρόταση υπεβλήθη και υπογράφεται από τους επικεφαλής των Παρατάξεων ‘’Δυνατό Ξηρόμερο –Πρώτα ο Πολίτης’’ κ. Ερωτόκριτο Γαλούνη και ‘’Αναζωογόνηση Ξηρομέρου’’ κ. Παναγιώτη Στάικο, ενώ συνυπογράφουν οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι κ.κ Λαϊνάς Κωνσταντίνος, Γκόλιας Παναγιώτης και Ζώγας Νικόλαος. 
Συνολικά, η πρόταση έχει, αυτή τη στιγμή, την υποστήριξη 12 Συμβούλων, ενώ δεν κατέστη γνωστή η θέση των δύο Συμβούλων της Παράταξης ‘’Λαϊκή Συσπείρωση’’ κ.κ Δημ. Κομπλίτση και Ιωαν. Ζαφείρη.
Είναι προφανές ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση που θα τηρήσουν οι Σύμβουλοι της ‘’Λαϊκής Συσπείρωσης’’. Σε περίπτωση που επιλέξουν την καταψήφιση, ή την αποχή από την ψηφοφορία, ή δώσουν λευκή ψήφο, δεν θα υπάρξει απαρτία, οπότε η διαδικασία για την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού θα θεωρείται ως μη γενομένη και θα επαναληφθεί εξ υπαρχής. Με βάση την πάγια και σταθερή θέση , η παράταξη ‘’Λαϊκή Συσπείρωση’’ ακολουθεί την καταψήφιση του προϋπολογισμού, που τον θεωρεί επέκταση του κρατικού προϋπολογισμού, στον οποίο αντιτίθεται.

Κατά συνέπεια, θα καταρτισθεί νέο Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμός, που θα είναι σε προσαρμογή με τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η κατάθεση της εναλλακτικής πρότασης έρχεται μετά την ματαίωση της συνεδρίασης της περασμένης Τετάρτης, λόγω έλλειψης απαρτίας. Συνεδρίαση κατά την οποία επρόκειτο να συζητηθούν και ψηφισθούν το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός.

Αν γνωρίζω καλά, είναι η πρώτη φορά, που ακολουθείται μια τέτοια διαδικασία στο Δήμο Ξηρομέρου και κατά συνέπεια παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εξέλιξη των πραγμάτων. Είναι δε, αναμφισβήτητα, αποτέλεσμα του κακού κλίματος, που υπάρχει στο Δημοτικό Συμβούλιο μεταξύ της πλειοψηφούσας παράταξης και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Και κυρίως, αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η Δημοτική Αρχή δείχνει να αγνοεί παντελώς την αντιπολίτευση και τα μέλη του ΔΣ, ακόμα και για θέματα κρίσιμα όπως ο προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα, για τα οποία θα έπρεπε να επιδιώκει την συναίνεσή τους.

Ανεξαρτήτως πως κρίνει κάποιος την κίνηση της αντιπολίτεσης, ή την συμπεριφορά της πλειοψηφούσας παράταξης, η εναλλακτική πρόταση που κατατέθηκε αποβλέπει , όπως μας είπαν στελέχη της αντιπολίτευσης, στα εξής :

1. Στο να αποφευχθεί και ματαιωθεί η διαδικασία των απευθείας αναθέσων, για έργα ύψους περίπου 638.000 ευρώ για το έτος 2022 και να προχωρήσουν τα εν λόγω έργα με την διαδικασία της Δημοπράτησης.

Από το ποσό αυτό, τα 500.000 ευρώ αφορούν πίστωση του ΥΠΕΣ για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από θεομηνίες και τα 138.000 ευρώ αφορούν ποσά για την μίσθωση μηχανημάτων για την συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας και καθαρισμό των φρεατίων.

2. Τα εν λόγω ποσά να περιληφθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό και να κατανεμηθούν κατά δίκαιο και ορθολογικό τρόπο στις τρεις Δημοτικές Ενότητες.

3. Να ληφθούν σοβαρά υπόψιν οι προτάσεις των προέδρων των Κοινοτήτων και των Κοινοτικών Συμβούλων , που είναι και οι καλύτεροι γνώστες των έργων, που έχουν προτεραιότητα να υλοποιηθούν στις περιοχές τους.

Η πρόταση της αντιπολίτευσης, σε ότι αφορά το ποσό των 500.000 ευρώ- που έχει αποφασισθεί από τη Δημοτική Αρχή ,να γίνει με απ ευθείας ανάθεση- προβλέπει ότι έργα θα πρέπει να γίνουν με δημοπρασία και το ποσό να κατανεμηθεί στις Δημοτικές Ενότητες ως εξής: 150.000 ευρώ για την Αλυζία, 100.000 για την ΔΕ Φυτειών και 250.000 ευρώ για την ΔΕ Αστακού.

Σε ότι αφορά το ποσό των 138.000 ευρώ, που προορίζεται (και αυτό με απευθείας ανάθεση), για την μίσθωση μηχανημάτων και τον καθαρισμό των φρεατίων (108.000 ευρώ και 30.000 ευρώ αντίστοιχα) , προτείνεται να ενταχθούν όλα μαζί τα έργα σε έναν κωδικό ,που θα αφορά την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας Ξηρομέρου και να ακολουθηθεί η διαδικασία της δημοπρασίας.

Προτείνεται δε , από το ποσό των 108.000 ευρώ, για την ΔΕ Αλυζίας να διατεθούν 50.000 ευρώ, 44.000 ευρώ για την ΔΕ Αστακού και 14.000 ευρώ για την ΔΕ Φυτειών.

Προτείνεται, επίσης, οι μελέτες για τα προαναφερθέντα έργα να συνταχθούν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ξηρομέρου σε συνεργασία με τους κατά τόπους αντιδημάρχους, τους Προέδρους των Κοινοτήτων και των μελών των Συμβουλίων τους.

Thomas.barmparousis@gmail.com
https://xiromeronews.blogspot.com/2022/04/blog-post_96.html

Σχόλια

  1. Μετά και την έλλειψη του δέοντος σεβασμού που επέδειξαν αιρετοί πολιτικοί εκπρόσωποι του δήμου μας σε βάρος του αυτοδιοικητικού θεσμού
    του δημοτικού συμβουλίου του δήμου μας με την αδικαιολόγητη απουσία των απο την επίσημη πρόσκληση του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου του δήμου μας για σύγκλησή του την 30-3-2022 και για συζήτηση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του ετους 2022, ως απλός δημότης/ετεροδημότης του δήμου μας, δέν αναγνωρίζω πολιτικά τυχόν προτάσεις
    για ίδιο θέμα του προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος των εν λόγω αιρετών πολιτικών εκπροσώπων του δήμου μας, διότι τις θεωρώ τις προτάσεις των υποκριτικές και για λόγους εντυπώσεων.
    Και βεβαίως υπάρχει εκλεγμένη δημοτική αρχή του δήμου μας που καταρτίζει τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου μας και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας αποφασίζει για τα εν λόγω θέματα.
    Σπυρίδων Ν. Γιαννέλης
    Αρχοντοχώρι-Ξηρομέρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου