Θέρμο: Καλούν σε μαζική κινητοποίηση την Πέμπτη ενάντια στο κλείσιμο της Τράπεζας Πειραιώς

Στάση εργασίας των εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς θα πραγματοποιηθεί στην Αιτωλοακαρνανία την Πέμπτη (7:45 – 11:45) ενάντια στο επικείμενο μαζικό κλείσιμο καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς.

Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υποκατάστημα του Θέρμου την Πέμπτη 2/6 στις 10 το πρωί. Ακόμη, αποφασισμένοι να αγωνιστούν για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας των καταστημάτων και οι εργαζόμενοι της Τράπεζας.


Την φωνή με τους εργαζομένους ενώνει και ο δήμος Θέρμου με σύνθημα «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟ!».

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Θέρμου και οι φορείς του Δήμου Θέρμου καλούν τους πολίτες της περιοχής σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στο Θέρμο την Πέμπτη 2 Ιουνίου και ώρα 10:00 το πρωί, προκειμένου να εκφραστεί η πάνδημη δυσφορία ενάντια στους σχεδιασμούς της διοίκησης για την παύση της λειτουργίας αυτού του μοναδικού τραπεζικού καταστήματος στον ορεινό Δήμο Θέρμου.

«Μαζί μας τάσσονται και οι εργαζόμενοι της Τράπεζας σε όλη την Αιτωλοακαρνανία», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του δήμου.

Η ανακοίνωση των συλλόγων εργαζομένων ΣΕΥΤΠΕ-ΕΣΕΤΠ-ΣΥΓΤΕ :

 «Οι Σύλλογοι εργαζομένων ΣΕΥΤΠΕ, ΕΣΕΤΠ (πρ. Μακ. Θράκης) και ΣΥΓΤΕ (πρ. Γενικής), προκήρυξαν από κοινού, 4ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 2/6 στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας και ταυτόχρονη παράσταση διαμαρτυρίας στις 10:00 π.μ. στο κατάστημα Θέρμου, ως απάντηση στο επικείμενο κλείσιμο του καταστήματος Τράπεζας Πειραιώς αλλά και το μαζικό κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει βαρύτατο πλήγμα για τους ανθρώπους της περιφέρειας, όπως και για την τοπική επιχειρηματικότητα.

Η Τράπεζα Πειραιώς, η μεγαλύτερη ελληνική συστημική Τράπεζα, ήδη ανακεφαλαιοποιημένη τέσσερις (4) φορές με χρήματα του ελληνικού λαού, έχει από ετών επιδοθεί σε μια αδιέξοδη επιχειρηματική στρατηγική που ευαγγελίζεται την ανάπτυξη αλλά επενδύει στη συρρίκνωση.

Η στρατηγική αυτή της βίαιης συρρίκνωσης του δικτύου:

Ø Δυσχεραίνει την πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές, πελατοκεντρικές τραπεζικές υπηρεσίες, τόσο αναγκαίες για συναλλασσόμενους που κατά κανόνα στερούνται ψηφιακών δεξιοτήτων και ταυτόχρονα,

Ø Πλήττει τις τοπικές επιχειρήσεις που επιδιώκουν μέσα από εξειδικευμένη τραπεζική συμβουλευτική να εισφέρουν στην ανάπτυξη της περιοχής.


Καταγγέλλουμε επιπλέον, τη νέα απόπειρα να περικοπούν θέσεις εργασίας των εκεί εργαζόμενων, οι οποίοι παρόλη την πολύχρονη πείρα και τις σχέσεις εμπιστοσύνης με το πελατειακό κοινό, επιχειρείται να οδηγηθούν στην ανεργία, την ώρα που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συγκαταλέγεται στις πρώτες περιφέρειας της χώρας σε ποσοστό ανεργίας.


Για τους λόγους αυτούς, οι Σύλλογοί μας καλούν:


§ Τη Διοίκηση της Τράπεζας να μην προχωρήσει στο κλείσιμο των καταστημάτων που υποβαθμίζει την περιφέρεια και οδηγεί σε ανεργία τους συναδέλφους μας.


την Περιφερειακή και Δημοτική αρχή να αποτρέψουν μια τέτοια αρνητική εξέλιξη που στρέφεται κατά των πολιτών.

§ την τοπική κοινωνία να δώσει ηχηρό παρών συμμετέχοντας στην παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο κλείσιμο των καταστημάτων.

Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας των καταστημάτων και τη διατήρηση του συνόλου των θέσεων εργασίας των συναδέλφων μας».

Συμπαράσταση στην κινητοποίηση των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς από το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου

Αναλυτικά:

«Οι τράπεζες την τελευταία πενταετία , με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους για να αυξηθούν τα κέρδη των μετόχων, έχουν προχωρήσει στο κλείσιμο εκατοντάδων καταστημάτων. Το τελευταίο διάστημα στο όνομα της ψηφιακής μετάβασης αυτή η διαδικασία συνεχίζεται με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς. Τους είναι αδιάφορο δε ότι έτσι έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε εργαζόμενους, συνταξιούχους, αγρότες, και άλλους μικροεπαγγελματίες, οι οποίοι ούτε εξοικειωμένοι με την ηλεκτρονική τραπεζική είναι, ούτε αντέχουν το κόστος των συχνών μετακινήσεων σε άλλες πόλεις.

Η Τράπεζα Πειραιώς πρωτοπόρα σε αυτή την εξέλιξη φημολογείται ότι το αμέσως επόμενο θα προχωρήσει στο κλείσιμο του καταστήματος Θέρμου, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τη ζωή αγροτών, συνταξιούχων και μικροεπαγγελματιών με δεδομένο ότι πρόκειται για απομακρυσμένη περιοχή. Με βάση την πείρα προηγούμενων τέτοιων διαδικασιών είναι βέβαιο ότι και οι εργαζόμενοι όχι μόνο του καταστήματος αυτού αλλά και των υπολοίπων καταστημάτων της τράπεζας θα αντιμετωπίσουν αφόρητες πιέσεις για να δεχτούν την «εθελούσια» απόλυσή τους με απειλές για μετακινήσεις εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους την ίδια ώρα που οι εναπομείναντες στο νομό εργαζόμενοι θα στενάζουν από την εντατικοποίηση της δουλειάς και οι πελάτες δε θα μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου δηλώνει ότι :

o Τάσσεται κατά του κλεισίματος των καταστημάτων των τραπεζών που οδηγούν τους τραπεζοϋπάλληλους στην ανεργία και το κοινό σε ταλαιπωρία .

Πρέπει να γίνουν προσλήψεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

o Η ψηφιακή μετάβαση πρέπει να λειτουργήσει σε όφελος των εργαζόμενων με μείωση του ωραρίου εργασίας και όχι σε ανεργία και απολύσεις.

o Στηρίζει και συμμετέχει στις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων και των σωματείων τους για υπεράσπιση των θέσεων εργασίας στον τόπο κατοικίας των εργαζόμενων, των μισθολογικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων».

Σχόλια