Ξεκίνησε το Εθνικό Πρόγραμμα για την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ.

 

programma prolipsis karknoy fofi gennimata 
Αστακός 11.6.2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.
 
Ο Δήμος Ξηρομέρου, στα πλαίσια της διάχυσης της πληροφορίας σε σοβαρά θέματα που άπτονται της υγείας των δημοτών του, ενημερώνει ότι ξεκίνησε το Εθνικό Πρόγραμμα για την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γυναίκες 50-69 ετών, καθώς αυτή είναι η πληθυσμιακή ομάδα που συστήνεται από τις ευρωπαϊκές και διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες ότι θα πρέπει να υποβάλλεται σε διετή πληθυσμιακό προσυμπτωματικό έλεγχο.
Αφορά σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, οι οποίες διαμένουν στην Ελλάδα και διαθέτουν ΑΜΚΑ. Εξαιρούνται μόνο όσες έχουν ήδη κάνει ψηφιακή μαστογραφία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους είτε εκείνες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού κατά την τελευταία πενταετία.
 
Η διαδικασία που θα ακολουθείται είναι η εξής:
Γυναίκες οι οποίες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με το άυλο παραπεμπτικό μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Γυναίκες οι οποίες δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψη τους σε οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα υγείας την οποία θα επισκεφθούν, να τους εκδώσει χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση το σχετικό παραπεμπτικό και στη συνέχεια, να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση.
 
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διενέργεια:
Ψηφιακής μαστογραφίας και εφόσον υπάρχουν ευρήματα, κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό καθώς και υπερηχογράφημα.
 
Οι εξετάσεις γίνονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές σε όλη τη χώρα, εύκολα, γρήγορα και δωρεάν.
Περισσότερες λεπτομέρειες στο www.mastografia.gov.gr
Εκ του Δήμου Ξηρομέρου

Σχόλια