ΠΑΝΟΣ Η.ΧΟΛΗΣ: ΒΕΛΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ- Το κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες. Ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

 


Το κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες.
Ενέργειες που πρέπει να γίνουν.
ΒΕΛΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
Η παραλιακή περιοχή της Βελας, αποτελεί καθαρή ιδιοκτησία της κοινότητας Βασιλοπούλου του δήμου Ξηρομέρου. Έχει έκταση 10.000 στρεμμάτων και βρίσκεται στις δυτικές ακτές του νομού, στην παράκτια ζώνη Αστακού - Μύτικα. Εκεί ακριβώς που πολιτεία και ιχθυοκαλιεργητες θέλουν να δημιουργήσουν βιομηχανική περιοχή ,μόνο και αποκλειστικά για ιχθυοκαλλιέργειες.
1) Η περιοχή κερδήθηκε οριστικά και αμετάκλητα το 1984 στο εφετείο Πάτρας,σε αντιδικία της κοινότητας με το Ελληνικό Δημόσιο. Κύριος ιδιοκτήτης της έκτασης είναι η κοινότητα. Σε εκείνο το δικαστήριο απορρίφθηκε και το επιχείρημα του δημοσίου ότι πρόκειται για δασική έκταση. Άρα το ιδιοκτησιακό της κοινότητας δεν αμφισβητείται από κανέναν.
2)Οι κάτοικοι το 1998 διεκδίκησαν, από την κοινότητα, τμήμα της έκτασης ως δική τους ιδιοκτησία, λόγο χρησικτησίας. Το δικαστήριο ,στο οποίο προσέφυγαν οι κάτοικοι έναντι της κοινότητας, δικαίωσε τους κατοίκους με οριστική απόφαση του, η οποία ενέχει θέση συμβολαιογραφικής πράξης. Αυτά είναι δεδομένα που δεν χωρούν αμφισβήτηση από κανέναν.
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ.
Όταν καταθέσαμε τα περιουσιακά μας στοιχεία στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ έπρεπε να δηλώσουμε και το αγροτεμάχιο στη ΒΕΛΑ. Αυτό το έκαναν οι περισσότεροι συγχωριανοί μου. Κατά την προανάρτηση των χαρτών του Κτηματολογίου, παρατηρήσαμε ότι κάποια περιουσιακά μας στοιχεία και το αγροτεμάχιο στη Βελα δεν τα αναγνωρίζει και "προέκρινε δικαίωμα τρίτου" Αυτό σημαίνει ότι το Κτηματολόγιο δέχεται ως πιθανό ιδιοκτήτη τρίτο πρόσωπο και εννοεί στη περίπτωσή μας, το δημόσιο, επειδή κατά την ψυχρή του κρίση τα αποδεικτικά στοιχεία του ιδιώτη είναι αδύναμα έναντι του δημοσίου. Κατά το στάδιο αυτό έπρεπε να ανεβάσουμε στο κτηματολόγιο την Αντίρρηση μας.
Επιπλέον δικαιολογητικά που θα χρειαζόταν να ανεβάσουμε είναι: Το συμβόλαιο του ακινήτου ( για το ακίνητο της Βελας την απόφαση του δικαστηρίου που μας δικαίωνε έναντι της κοινότητας,ενέχει θέση συμβολαίου) το Ε9 που το έχουμε δηλώσει, το τοπογραφικό του ακινήτου, (για τη ΒΕΛΑ επιπλέον ένα γενικό τοπογραφικό που δείχνει ότι το εν λόγο ακίνητο βρίσκεται μέσα στα στρεμματικα όρια των 10.000 στρεμμάτων ,που ιδιοκτήτης είναι η κοινότητα Βασιλοπούλου, την απόφαση του 1984 που έχρισε, το δικαστήριο, ιδιοκτήτη έκστασης 10.000 στρεμμάτων στη Βελα την κοινότητα ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ) , το παράβολο ,την ταυτότητα του ιδιοκτήτη Ολα αυτά τα ανεβάζουμε ως Αντίρρηση στο Κτηματολόγιο.
ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ.
Η πολιτεία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της συνέταξαν τους περιβόητους δασικούς χάρτες του Κράτους,οι οποίοι έχουν αναρτηθεί από πέρυσι. Στην προανάρτηση τους παρατηρήσαμε ότι πολλά αγροτεμάχια μας τα χαρακτήρισε ως Δασικά είτε με την ένδειξη Δ.Δ ή Α.Δ η Δ.Α ή Χ.Χ βάζοντας πάνω στο.ακινητο κσι το πράσινο χρώμα. Ένα από αυτά ήταν και της Βελας.
Για τον χαρακτηρισμό αυτόν έχουμε δικαίωμα έως της 15/07/22 να καταθέσουμε τις αντιρρήσεις μας.
Δικαιολογητικά: Το συμβόλαιο του ακινήτου, το τοπογραφικό του ακινήτου( όχι υποχρεωτικό),το Ε9 ,την ταυτότητα του ιδιοκτήτη, το παράβολο(από 20€ έως και150€ και πάνω ανάλογα τα στρέμματα )
Στη σελίδα του Κτηματολογίου και στο παράθυρο,Δασικοί χάρτες- Αντιρρήσεις, μπαίνουμε και κάνουμε την αίτηση της αντίρρησης(για κάθε ακίνητο χωριστά). Γράφουμε στις παρατηρήσεις ότι θα προσκομίσουμε τα ως άνω δικαιολογητικά ,(αναλυτικά ποια είναι αυτά) και ότι κατά την συζήτηση της αντίρρησης μας θέλουμε να παραστουμε με τεχνικό μας σύμβουλο και την υποβάλλουμε . Τα δικαιολογητικά μαζί με την αίτηση τα βάζουμε σε ένα φάκελο προς την διεύθυνση του Δασαρχείου που ανήκουμε.( Εμείς ανήκουμε στο δασαρχείο Αμφιλοχίας) Έξω από το φάκελο γράφουμε και τον αριθμό.πρωτοκολου της αίτησης που αφορά την Αντίρρηση μας για κάθε ακίνητο που υποβάλλουμε. Για όσα ακίνητα υποβάλλουμε αντίρρηση τόσους φακέλους θα ταχυδρομήσουμε. (κάθε ακίνητο και φάκελος, με όλα τα δικαιολογητικά του, την αίτηση του και το παράβολο του).Επειδή πρόκειται για δημόσιο ,ζητήσετε αριθμό.πρωτοκολου κατάθεσης για κάθε φάκελο, από το δασαρχείο.
-Η τύχη της αντίρρησης και του φακέλου μας.
Κάποια στιγμή θα συγκροτηθούν οι επιτροπές που θα ελέγξουν τις αντιρρήσεις μας. Θα αποτελούνται από τριμελή επιτροπή .Ένας δικηγόρος ως πρόεδρος ,ένα τοπογράφος μηχανικός( ιδιώτες)και ένας υπάλληλος της υπηρεσίας. Αν την Αντίρρηση την δεχθούν οι δύο από τους τρεις ,τότε δικαιωνομαστε. Διαφορετικά πάμε σε δικαστήριο.
-Επειδή η ΒΕΛΑ εδώ και πολλά χρόνια ήταν και είναι στο στόχαστρο καταπατητών και περίεργων συμφερόντων ,γινόταν προσπάθεια να υποτιμηθεί η αξία της και να αμφισβητηθεί το ιδιοκτησιακό της καθεστώς. Αυτό συμβαίνει μέχρι και σήμερα με κατευθυνόμενα πυρά περί ασχήμιας ,βρωμιάς, παράγκες κλπ. Η ΒΕΛΑ να θυμίσω είναι η μόνη περιοχή που παραμένει ελεύθερη από ιχθυοκαλιεργειες και η μόνη περιοχή που δεν εμπλέκεται το δημόσιο στο ιδιοκτησιακό της.Ειναι η μόνη περιοχή που δεν εγκαταλήφθηκε από τους κατοίκους του χωριού και μια από τις λίγες που είναι ακόμη επισκέψιμη και καθαρή και κάπως έτσι σώθηκε από τα διάφορα πιράνχας. Είναι λογικό να την συκοφαντούν για να μειώσουν την αξία της και να υβρίζουν την ως τώρα χρήση της. Είναι ανιστορητοι, γιατί κάθε σπιθαμή χώματος της Βελας έχει και μια ιστορία, μέσα από τις πατημασιές των προγόνων μας ,να μας διηγηθεί Είναι λυπηρό συμπατριώτες μας να δέχονται να παίζουν το παιχνίδι των πιράνχας υποψηφίων καταπατητών.
Η προσπάθεια του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών να αμφισβητήσουν ,πρώτον το ιδιοκτησιακό καθεστώς και δεύτερον να τη χαρακτηρίζουν δασική ,είναι πέρα για πέρα παράνομη και καταχρηστική και με τα στοιχεία και χαρτιά που κατέχουμε θα ηττηθούν πανηγυρικά. Οι συγχωριανοί μου θα προστατέψουν τις περιουσίες τους και όλοι μαζί θα αναπτύξουμε τη ΒΕΛΑ ως παραθεριστική κατοικία εις όφελος τους και εις όφελος της τοπικής ανάπτυξης και της οικονομίας. Η ΒΕΛΑ κινδυνεύει από την ΠΟΑΥ και η περιουσία των συγχωριανών μου εκεί πρέπει να προστατευτεί.
Κάντε όλοι της αντιρρήσεις, από αύριο κιόλας.
Παναγιώτης Ηλ. Χολής

 




Σχόλια