ΣΥΡΙΖΑ: Κλειδώνουν οι εκλογικές λίστες - Ποιοι μπαίνουν για πρώτη φορά στα ψηφοδέλτια

Στην Κουμουνδούρου προετοιμάζονται εντατικά για τις επόμενες κάλπες, παρά τη νέα διαβεβαίωση Μητσοτάκης ότι θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας



 Παρά το ότι η εβδομάδα που τελειώνει σήμερα σημαδεύτηκε από την επιστροφή Μητσοτάκη στη βεβαιότητα διεξαγωγής των εκλογών στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο στην αξιωματική αντιπολίτευση προετοιμάζονται εντατικά για τις επόμενες κάλπες, σαν να είναι αυτές να στηθούν τον Σεπτέμβριο (κάτι που προφανώς δεν αποκλείεται...).

Οι τρεις κατευθύνσεις Τσίπρα

Οι κατευθύνσεις που έχει δώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπρας, στους συνεργάτες του, σχετικά με τις αρχές κατάρτισης των ψηφοδελτίων, είναι σαφείς:

  • Πρώτον, μεγάλη συμμετοχή νέων ανθρώπων και γυναικών σε ποσοστά που θα αγγίζουν το 50%.
  • Δεύτερον, προσπάθεια τόνωσης και ενίσχυσης των ψηφοδελτίων της περιφέρειας, πέραν του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης, γιατί από εκεί ο κ. Τσίπρας αναμένει «υπερκέρδη» στη στήριξη των πολιτών την ημέρα της ψηφοφορίας.
  • Τρίτον, εμπλουτισμός των ψηφοδελτίων τόσο με στελέχη προερχόμενα από την «Προοδευτική Συμμαχία» (δηλαδή κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και την ευρύτερη Κεντροαριστερά) όσο και από την παραδοσιακή Αριστερά, ώστε σε κάθε εκλογική περιφέρεια να αποτυπώνεται στη σύνθεση του ψηφοδελτίου η κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ σε όλο το φάσμα από τη σοσιαλδημοκρατία έως τη ριζοσπαστική Αριστερά.

Β' Αθηνών

Ωστόσο, τα «βαριά» ονόματα στην πλειοψηφία τους παραμένουν στις περιφέρειες της Αττικής. Στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών μετακομίζει ο Πάνος Σκουρλέτης, που θα διεκδικήσει μια έδρα μαζί με τους σημερινούς βουλευτές Ευκλείδη Τσακαλώτο, Κώστα Ζαχαριάδη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Γιώργο Κατρούγκαλο. Στο ψηφοδέλτιο θα είναι και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Καραγιάννη, η δημοσιογράφος Αννέτα Καββαδία και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Καινούργιες παρουσίες στον Νότιο Τομέα είναι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με υψηλή αναγνωρισιμότητα και μαχητικό προφίλ, ο δημοσιογράφος Γιώργος Κυρίτσης και ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης, που θα επιδιώξουν καλό πλασάρισμα μεταξύ των Νίκου Παππά, Θεανώς Φωτίου, Γιάννη Μουζάλα, Γιάννη Μπαλάφα και Ραλλίας Χρηστίδου.

Σημαντική είναι η ενίσχυση στον Δυτικό Τομέα με τις δύο κυρίες που πρωταγωνίστησαν στη μάχη για την πρωτιά στη νέα Κεντρική Επιτροπή: Έφη Αχτσιόγλου και Ρένα Δούρου θα συναντηθούν στο ψηφοδέλτιο με τους Δημήτρη Βίτσα και Χαρά Καφαντάρη, αφού ο Γιάννης Δραγασάκης έχει ενημερώσει για την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος. Ισχυρές εδώ είναι οι παρουσίες των Παναγιώτη Κουρουμπλή -εφόσον επανενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-, Θανάση Παπαχριστόπουλου, Πάνου Ρήγα, Νίκου Τόσκα κ.λπ.

Πειραιάς, Αττική

Νέα προσθήκη στο ψηφοδέλτιο της Β’ Πειραιά (όπου εκλέχθηκαν οι Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Ραγκούσης και Τρύφων Αλεξιάδης) θα είναι η Κατερίνα Λογοθέτη, κόρη του πρώην δημάρχου Πειραιά και Νίκαιας, Στέλιου Λογοθέτη.

Ανάμεσα στην εκλογική περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής και του Βόρειου Τομέα της Β’ Αθηνών βρίσκεται ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καραμέρος. Εάν προτιμήσει την πρώτη, θα συναντηθεί με τους σημερινούς βουλευτές Χρήστο Σπίρτζη, Νάσο Αθανασίου και Πάνο Σκουρολιάκο. Από τον επιστημονικό χώρο ξεχωρίζουν οι υποψηφιότητες του καθηγητή Νικόλα Φαραντούρη, καθηγητή της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, Ενέργειας και Μεταφορών, ο οποίος θα είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεφαλονιά, και του εργατολόγου Διονύση Τεμπονέρα (που ακόμα δεν έχει κλείσει αν θα είναι υποψήφιος στην Αχαΐα ή σε περιφέρεια του Λεκανοπεδίου).

Επίσης φαίνεται ότι έχουν οριστικοποιηθεί οι συμμετοχές του καθηγητή Αιματολογίας Γρηγόρη Γεροτζιάφα (στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας) και η αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. Για το Επικρατείας ακούγονται τα ονόματα των πρώην υπουργών Ευάγγελου Αποστολάκη και Γιώργου Σταθάκη, ενώ στο Ηράκλειο θα πολιτευτεί η γιατρός Κορνηλία Μακρή, στη Μεσσηνία ο συνδικαλιστής Γιώργος Πετρόπουλος. Η Ράνια Σβίγκου και ο Γιώργος Βασιλειάδης, σύμφωνα με τη δέσμευσή τους, δεν θα μετάσχουν στα ψηφοδέλτια του κόμματος, αφού έχουν αυξημένα καθήκοντα ως γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και αναπληρωτής της, αντίστοιχα. 

https://www.imerisia.gr

Σχόλια