Τα προβλήματα της Αιτωλοακαρνανίας δεν αντιμετωπίζονται με «θεατρικές» επισκέψεις



 Πολυάριθμο κλιμάκιο αποτελούμενο από υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς της κυβέρνησης καθώς και βουλευτές πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες περιοδεία στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Διαβάζω από τις επίσημες δηλώσεις των στελεχών που συμμετείχαν στην περιοδεία για μεγαλεπήβολα σχέδια και αναπτυξιακές προοπτικές. Πέρα όμως από τα ωραία γενικά λόγια που ταιριάζουν παντού, δεν είδα καμιά αναφορά για τα συγκεκριμένα, τα χειροπιαστά, αυτά που εμείς οι Αιτωλοακαρνάνες θεωρούμε σημαντικά:

 Για την πλήρη εγκατάλειψη και τραγική υποβάθμιση των Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου. Δεν συγκινούνται άραγε στην κυβέρνηση από την υποστελέχωση, από τις αποχωρήσεις του ιατρικού προσωπικού, από τις αγωνιώδεις εκκλήσεις ασθενών και συγγενών, από τις δραματικές ανακοινώσεις των εργαζομένων;
 Για την απαξίωση της Παιδείας στο νομό μας. Για την διαρκή υποβάθμιση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Γεωπονικής Σχολής σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο με αποκλειστική ευθύνη της κ. Κεραμέως και συνολικά της κυβέρνησης. Μα καλά, δεν πέρασαν από το Μεσολόγγι τα κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη; Δεν τους ενημέρωσαν οι ντόπιοι ότι οι άρτιες εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ που κάποτε έσφυζαν από φοιτητόκοσμο οδηγούνται στην εγκατάλειψη και το μαρασμό; Δεν ενημερώθηκαν για την απαράδεκτη εικόνα των κτιριακών εγκαταστάσεων πολλών σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως η ιστορική Παλαμαϊκή Σχολή;
 Για την απουσία ουσιαστικού ενδιαφέροντος για τις βασικές υποδομές του νομού. Ο οδικός άξονα Πλατυγιάλι - Αγρίνιο – Καρπενήσι ο οποίος θα δημιουργούσε στους κατοίκους την αίσθηση της ασφάλειας και θα πρόσφερε τεράστια αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, φαίνεται πως δεν εμπίπτει στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Καμία δέσμευση για τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό. Καμία αναφορά στην τριτοκοσμική εικόνα της πεσμένης γέφυρας του Ευήνου, η οποία έχει οδηγήσει σε γεωγραφικό αποκλεισμό και οικονομική αιμορραγία τους κατοίκους του Γαλατά, του Κρυονερίου, του Περιθωρίου και των όμορων περιοχών. Άραγε τι εννοούν τα κυβερνητικά στελέχη λέγοντας «αναπτυξιακές προοπτικές»;
 Για την ανάγκη ολοκληρωμένης πολιτικής για την προστασία του περιβάλλοντος που αποτελεί το απόλυτο συγκριτικό πλεονέκτημα της Αιτωλοακαρνανίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
 Για την ανάγκη συνεκτικών πολιτικών για την ανάδειξη της ένδοξης ιστορίας και του πολιτισμού αυτού του τόπου.
 Για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου για την τουριστική ανάπτυξη του νομού με τις αξιοποίηση των πολυάριθμων δυνατοτήτων για εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
 Για την πλήρη εγκατάλειψη των αγροτών, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις εγκαταλείπουν τις καλλιέργειές τους αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν το υπέρογκο κόστος καυσίμων, ενέργειας και πρώτων υλών. Καμία αναφορά επίσης στους χιλιάδες καλλιεργητές της ελιάς καλαμών της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και τους εμπόρους που δραστηριοποιούνται στο χώρο, που αναμένουν αγωνιωδώς από την κυβέρνηση μια δίκαιη ρύθμιση του ζητήματος μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.
 Για την απουσία ουσιαστικής στήριξης των κτηνοτρόφων του Νομού μας που βλέπουν καθημερινά τις τιμές των ζωοτροφών να πολλαπλασιάζονται εκτοξεύοντας το κόστος παραγωγής σε δυσθεώρητα ύψη.
 Για τους επιχειρηματίες που στενάζουν από την πρωτοφανή έκρηξη του ενεργειακού κόστους και των τιμών των πρώτων υλών.
 Για τα νοικοκυριά που βλέπουν τον πληθωρισμό να καλπάζει κάνοντας ακόμη και τα είδη πρώτης ανάγκης απρόσιτα.
 Για τους νέους μας που εγκαταλείπουν την Αιτωλοακαρνανία για την Αθήνα ή και το εξωτερικό καθώς δεν βλέπουν προοπτική αξιοπρεπούς διαβίωσης στον τόπο τους.
Δυστυχώς για όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά που αποτελούν τα ουσιαστικά προβλήματα του Νομού δεν ακούσαμε κουβέντα από τα στελέχη της ΝΔ. Όμως τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με θεατρικές επισκέψεις, με επικοινωνιακές φιέστες και μεγαλόστομες διακηρύξεις χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Δεν αντιμετωπίζονται με έναν έτοιμο λόγο που οι κυβερνητικοί δίνουν την εντύπωση ότι διαβάζουν από νομό σε νομό αλλάζοντας μόνο τα ονόματα.
Η ΝΔ απέδειξε πως ούτε θέλει ούτε μπορεί. Ή πιο σωστά, και θέλει και μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο συγκεκριμένα, μεγάλα συμφέροντα. Η χώρα χρειάζεται όραμα, σχέδιο, οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες και σκληρή δουλειά. Χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα ενδιαφέρεται και θα εργάζεται για το σύνολο της κοινωνίας, για τον κάθε πολίτη, για το κάθε εκατοστό της υπαίθρου.
Η Αιτωλοακαρνανία και θέλει, και μπορεί, και κυρίως αξίζει πολύ περισσότερα.
Η επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας έχει τεράστιο έργο μπροστά της.

Γρηγόρης Θεοδωράκης
πρώην Γ.Γ. Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Σχόλια