Παναγιώτης Α. Κατσούλης: Πανάκριβες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας! Ακόμη και αυτές που δεν γίνονται…

 


Πανάκριβες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας!

Ακόμη και αυτές που δεν γίνονται…
Περιφέρειες και Δήμοι οφείλουν ως οργανισμοί δημοσίου συμφέροντος να υλοποιούν πολιτιστικές εκδηλώσεις, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Μόνο που αυτές πρέπει να υλοποιούνται σε καθεστώς άπλετης διαφάνειας και απολύτου σεβασμού του χρήματος των πολιτών. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, αλλά απεναντίας στο όνομα του πολιτισμού προκαλείται ανεξέλεγκτη διαχείριση του δημοσίου χρήματος με σκοπό την πλουσιοπάροχη εξυπηρέτηση ημετέρων συλλόγων, εταιρειών και «παρόχων πολιτισμού», τότε όχι μόνο το πολιτιστικό ιδεώδες δεν προάγεται αλλά σε καιρούς οικονομικής ένδειας δυναμώνει η καχυποψία των πολιτών στους δημοσίους θεσμούς και στην αυτοδιοίκηση.
Στις 22 Μαΐου η περιφερειακή αρχή εξήγγειλε πρόγραμμα 140 καλοκαιρινών εκδηλώσεων, το οποίο σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Ν. Κοροβέση, θα στοιχίσει περίπου 450.000 ευρώ. Από μια γρήγορη ματιά στο «Διαύγεια» γίνεται αντιληπτό ότι οι δαπάνες για πολιτιστικές/αθλητικές εκδηλώσεις θα υπερβούν κατά πολύ τις 500 χιλιάδες ευρώ, είτε είναι στο πρόγραμμα αυτές είτε όχι.
Ενδεικτικά και αποκαλυπτικά:
1. «Πίστωση 27.000,00€ (με Φ.Π.Α.) για τη διοργάνωση της πολιτιστικής εκδήλωσης με τίτλο «100 Χρόνια Σμύρνη» στις 18/07/2022 στην Κεντρική Πλατεία Πύργου του Δήμου Πύργου».
2. «Πίστωση 24.800,00€ (με Φ.Π.Α.) για τη συνδιοργάνωση με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΥΜΑΝΣΗ Α.Μ.Κ.Ε.» της πολιτιστικής εκδήλωσης «Βραδιά των Νικητών», που θα πραγματοποιηθεί στις 04 Ιουλίου 2022, στο κέντρο διασκέδασης «VOLCANO», στην Πάτρα».
3. «Πίστωση 15.000,00 (με Φ.Π.Α.) για την εκδήλωση με τίτλο: «KAIAFAS BATTLE PROAM 2022 – Χορεύοντας στη Λίμνη», που διοργανώνει ο Όμιλος θαλασσίου Σκι Μουρουκίου και θα πραγματοποιηθεί 08-10 Ιουλίου 2022 στη λίμνη Καϊάφα».
4. «Πίστωση 12.500,00€ (με Φ.Π.Α.) στην αθλητική εκδήλωση “Fly Olympia” Street Pole Vault, που διοργανώνει ο «ΓΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΥΡΓΟΥ» στις 12/06/2022, στην Αρχαία Ολυμπία σε Δημοτικό Χώρο έμπροσθεν του Δημαρχείου».
5. «Πίστωση 31.000,00€ (με Φ.Π.Α.) για τη διοργάνωση της πολιτιστικής εκδήλωσης - παράσταση σύγχρονου χορού «Το νήμα» που θα πραγματοποιηθεί στις 29/06/2022, στα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια Αγρινίου».
Υπάρχουν όμως και άλλες ευρηματικές, ανεξαρτήτως της πραγματοποίησης τους. Αντιγράφω από την εφημερίδα της Αμαλιάδας «Ενημέρωση»:
«Η επίδραση του πολιτισμού στη σωματική ευεξία», ύψους 4.505€, για την οποία αναφέρεται πως «Η μουσική και ο χορός δεν ενεργοποιούν μόνο τα αισθητηριακά και κινητικά κυκλώματα του εγκεφάλου, αλλά και τα κέντρα ευχαρίστησης… όταν κινούμαστε με τον ρυθμό, ενισχύεται η θετική επίδραση της μουσικής και ότι ομάδες που είναι πιο πιθανό να επιζήσουν, είναι αυτές που επιδίδονται σε χορευτικές συναθροίσεις και μέσω της κίνησης μπορούν να μοιραστούν τα συναισθήματά τους χορεύοντας».
Η εν λόγω «καινοτόμα» εκδήλωση ήταν πρόταση, κατά τον κ. Κοροβέση, του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας. Μόνο που ο σύλλογος το διέψευσε, δηλώνοντας πως μόνο μια εκδήλωση υλοποίησε με την Περιφέρεια «σχετική με την ενημέρωση για την Covid-19 και όχι με ζητήματα χορού και πολιτισμού».
Και δεν ήταν η μοναδική. Σύμφωνα με τις αποφάσεις στο «Διαύγεια», στο Χάβαρι Αμαλιάδας, στις 19/6/2022 πραγματοποιήθηκε ο «Παραδοσιακός εορτασμός των Αγίων Πάντων», ύψους 5239€. Ούτε αυτή έγινε, σύμφωνα με την αναφορά του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας. Κατόπιν αυτής ο κ. Κοροβέσης δήλωσε πως «Έγινε μπέρδεμα, δεν υπάρχει δόλος… θα ανακληθούν οι αποφάσεις.»
Δηλαδή κ. Φαρμάκη, αν δεν γινόταν η αποκάλυψη θα πληρώνονταν οι συντελεστές μιας ανύπαρκτης εκδήλωσης;
Προς το παρόν αυτά. Συνολική εκτίμηση όταν ολοκληρωθεί το πολιτιστικό καλοκαίρι.
Μέχρι τότε κύριοι της περιφερειακής αρχής,
ΟΛΟΙ λέμε ΝΑΙ στις πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Με διαφάνεια και ΟΧΙ προς τέρψη ημετέρων για πελατειακούς σκοπούς!
Παναγιώτης Α. Κατσούλης

Σχόλια