Λίγο πριν την Υπογραφή το Π.Δ. για την ΠΟΑΥ Αιτωλοακαρνανίας και Εχινάδων

 


Λίγο πριν την Υπογραφή το Π.Δ

Τετελεσμένο γεγονός η ΠΟΑΥ Αιτωλοακαρνανίας και Εχινάδων ;

Γράφει-Σχολιάζει ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Ρίψασπις ο κ Δήμαρχος-Σιγή ιχθύος από Κόμματα, Περιφερειάρχη και άλλους αρμόδιους και αναρμόδιους…


Η πληροφορία είναι των τελευταίων ωρών, έχει διαρρεύσει και διοχετεύεται αρκούντως προς κάθε κατεύθυνση, με την ‘’ενδεδειγμένη’’ μέθοδο των ανώνυμων πηγών.

Το ΣτΕ , σύμφωνα με την πληροφορία- που μένει να επιβεβαιωθεί, ή να διαψευσθεί σύντομα και σε κάθε περίπτωση μέχρι το Δεκαπενταύγουστο- οριστικοποίησε το σχέδιο ΠΔ για την ΠΟΑΥ Αιτωλοακαρνανίας και Εχινάδων και πρόκειται αυτό να προωθηθεί από τον Αρμόδιο καθύλην Υπουργό στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προς υπογραφή και, εν συνεχεία, Δημοσίευση στο ΦΕΚ, ώστε να προσλάβει νομική ισχύ και να εφαρμοσθούν οι πρόνοιές του. Πάντως το ΣτΕ, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, υιοθετεί, στο σύνολό τους, τις προτάσεις και ρυθμίσεις των συναρμόδιων Υπουργείων και ταυτόχρονα απορρίπτει τις όποιες ενστάσεις και επιφυλάξεις, διατύπωσε η Επιτροπή Αγώνα για την ΠΟΑΥ.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων μιλάμε για μια καθ ολοκληρίαν ήττα της Επιτροπής Αγώνα, στην άνιση μάχη με πανίσχυρους αντιπάλους την Κυβέρνηση και τις Εταιρείες Ιχθυοκαλλιεργειών και ‘’σιωπηρούς’’ συμπαραστάτες την Περιφέρεια και τα πολιτικά κόμματα, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, που συνειδητά ποιούσαν και ‘’ποιούν την νήσσαν’’, δίνοντας τη βέβαιη εντύπωση ότι συναινούν στη λειτουργία της ΠΟΑΥ με τους όρους των ιχθυοκαλλιεργητών, του ΚΚΕ μόνον εξαιρουμένου.

Χάθηκαν οι ελπίδες ; Προφανώς, όχι γιατί η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Η κυβέρνηση, ενδεχομένως κάτω από πιέσεις που αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα λόγω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, πιθανολογείται ότι μπορεί να υπαναχωρήσει, αν και κάτι τέτοιο αντιβαίνει στην διακηρυγμένη πολιτική της, που εκφράστηκε δια στόματος του ιδίου του Πρωθυπουργού, που έχει ταχθεί αναφανδόν, υπέρ της ανάπτυξης του τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών.

Μικρές είναι οι πιθανότητες , η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ, Σακελλαροπούλου- γνωστή για τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες -να αναπέμψει το ΠΔ στην Κυβέρνηση. Και τούτο γιατί δεν έχει φθάσει ο ‘’αντίλογος΄΄ στο Προεδρικό Μέγαρο αλλά και γιατί έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ τρία πανομοιότυπα ΠΔ για αντίστοιχες ΠΟΑΥ σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, εκ των οποίων η μία στην Κεφαλλονιά.

Αν σε όλα αυτά προστεθούν οι τελευταίες εξελίξεις με την παραίτηση του άτυπου Προέδρου της Επιτροπής Δημάρχου κ. Τριανταφυλλάκη, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Ο κ. Δήμαρχος, λίγο πριν γίνουν γνωστές οι τελευταίες εξελίξεις με το ΣτΕ ‘’ύψωσε λευκή σημαία’’, αφήνοντας την Επιτροπή σύξυλη.

Τα ερωτήματα, που ανακύπτουν και χρήζουν υπεύθυνης απάντησης πολλά.

-Γνώριζε , ή γνωρίζει κάτι ο κ. Δήμαρχος για την απόφαση του ΣτΕ, όπως αυτή έχει διαρρεύσει ;

-Ο Δήμος, μετά την παραίτησή του κ. Δημάρχου, θα συνεχίζει να στηρίζει την Επιτροπή Αγώνα και με ποιο τρόπο;

-Δέχθηκε πιέσεις ο κ. Δήμαρχος και από ποιους, στα πλαίσια της άσκησης των καθηκόντων του, που αφορούν την ΠΟΑΥ;

-Ποιοι δεν συνεργάστηκαν μαζί του για το μείζον αυτό θέμα και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αγώνα κατά της ΠΟΑΥ, στην πιο κρίσιμη φάση του; Τι εμπόδια του έθεσαν ; Και τι εννοεί με τις καταγγελίες του, που έχουν γενικό και αόριστο χαρακτήρα;

Ο κόσμος του Ξηρομέρου αναμένει ενημέρωση και ξεκαθάρισμα της κατάστασης, έτσι ώστε να γνωρίζει ποιοι παίζουν παιχνίδια πίσω από την πλάτη του.

Πάντως, αύριο Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει , με τηλεδιάσκεψη, η Επιτροπή Αγώνα. Ίσως από εκεί να βγουν κάποιες πληροφορίες για να μάθουμε και εμείς οι υπόλοιποι τι ακριβώς συμβαίνει. Εκτός και αν μας θέλουν άβουλους θεατές των εξελίξεων.

Για την ιστορία να αναφέρω ότι έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, με το ίδιο σχεδόν περιεχόμενο, τρεις ΠΟΑΥ, στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η ΠΑΟΥ της Αιτωλοακαρνανίας, θα είναι η τέταρτη κατά σειρά ; Οψόμεθα….

Σχόλια