Κομπλίτσης Αποστόλης :Το σεργιάνι της παράδοσης....

 


Γράφει ο Κομπλίτσης Αποστόλης "Ακαρνάνας".
 
Ένα ιδιαίτερο πολυπληθές αναγνωστικό κοινό για να βγει το μεροκάματο . Συγγράμματα - ποιήματα – παραμύθια προσπάθειες να αναδειχτούν πρόσωπα – οικογένειες ως ιστορική παρακαταθήκη στον τόπο τους. 
 
Απ’ όλα είχε ο μπαξές των αφανών λογοτεχνών και ποιητών. Δεν πειράζει αδέρφια μη στεναχωριέστε αν δεν ξεπουλήσατε κι αυτό το καλοκαίρι. Έρχονται κι άλλα!! Άλλωστε τι να πουν και τα αυτιά μας που κάθε μέρα ακούγαμε και ένα – δύο.
 
Καλοκαίρι 2022 γέμισαν τα ρουθούνια μας με μυρωδιές και οσμές από τις ιδιαίτερες πατρίδες και τα χωριά μας. Είδαν πολλά τα μάτια μα και ακόμα περισσότερα άκουσαν τα αυτιά μας. 
 
Είδαμε γραμματιζούμενους γυρολόγους να ξεδιπλώνουν την πραμάτεια τους σε πάρκα, πλατείες και δημόσια κτήρια. Πραμάτεια που ήταν ο κόπος του χειμώνα στις πόλεις που κατοικούν. 
 
Εκεί βλέπεις δεν την αγοράζει κανείς και δεν έχουν και τις κοινωνικές δραστηριότητες που θα τους επιτρέπουν να έχουν καλλιτεχνικά δρώμενα που θα γινόταν παραδοσιακά γλέντια όπως συνηθίσαμε δυστυχώς να το λέμε. Καλλιτέχνες διάφοροι γέμισαν την επαρχία μας. 
 
Από ράπερ μέχρι Αγρινιώτικο οριεντάλ με την προτροπή της φίρμας που τραγουδούσε όπως διατείνεται για την παράδοση. Άκουσαν τα αυτιά μας για ραβασάκια, για φορτηγά, ακούσαμε για το κουμπάρο και την κουμπάρα και διάφορα άλλα τέτοια που υμνούν την παράδοσή μας.
 
Όλοι αυτοί ΚΑΛΕΣΜΈΝΟΙ φυσικά από πολιτιστικούς φορείς είτε των χωριών είτε των Δήμων. Οι άνθρωποι τίμησαν με την παρουσία τους φορείς και καλλιτέχνες αντίστοιχα. Οι περισσότεροι σύλλογοι ανέβασαν τις τιμές στα ύψη που ήταν δυσβάσταχτες για μια οικογένεια να βγει για τη διασκέδασή της. 
 
Εκτός από άτομα νεαρής ηλικίας και κάποιους υποστηρικτές των καλλιτεχνών. Οι δε καλλιτέχνες που ήρθαν με μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις και η προσφορά τους ήταν μια ή δύο ώρες τραγουδιού. Με λίγα λόγια για να μιλήσουμε και τη γλώσσα τους ήρθαν, έκαναν την αρπαχτή και μη τον είδατε τον Παναή.
 
Φίλοι των συλλόγων το έχω ξαναγράψει αυτό το σκηνικό με τα πανηγύρια μας. Πρέπει να το σταματήσουμε! Να σταματήσουμε την κατρακύλα με το ποιος θα φέρει την καλύτερη φίρμα και τι κέρδος θα υπάρξει. Οι σύλλογοι δεν είναι εμπορικές επιχειρήσεις που σκοπό έχουν το κέρδος. 
 
Στους συλλόγους θα πρέπει να ενισχυθεί το αίσθημα του εθελοντισμού και της προσφοράς προς τον τόπο μας και σε αυτό μεγάλη ευθύνη έχουν οι ομοσπονδίες των συλλόγων.
 
Ως άνθρωπος που υπηρετώ 40 και πλέον χρόνια το πολιτιστικό κίνημα στο Ξηρόμερο, ως απλός στρατιώτης θέλω να καλέσω όλους τους υπεύθυνους να αναλάβουν πρωτοβουλίες τέτοιες ώστε να εκλείψουν όλα τα παραπάνω παρασιτικά φαινόμενα που υποσκάπτουν τον πολιτισμό και την ιστορία. Και τώρα που και αυτό το καλοκαίρι τελειώνει και όσοι ζούμε στα αστικά κέντρα αρχίζουμε και φεύγουμε ομαδικά σαν τα χελιδόνια αναρωτηθήκαμε ποτέ τί αφήνουμε πίσω μας; 
 
 Επειδή τελευταία με ρωτάνε καλοί φίλοι και γνωστοί γιατί δεν γράφω πιο συχνά στα κοινωνικά δίκτυα, θέλω να τους πω δημόσια ότι «εγώ γράφω και κάποιοι με κόβουν». Ελπίζω αυτό το άρθρο μου να αναρτηθεί χωρίς παρέμβαση.

Υ.Γ.: Στέλνω δημόσιο μήνυμα - έκκληση ειδικά στον πρόεδρο της ΟΠΣΥΞ Κ. Δημήτρη Στεργίου ως Ξηρομερίτης και εγώ. Αγαπητέ Τάκη η κατάσταση είναι σοβαρή και τείνει να ξεφύγει ειδικά στα χωριά μας. 
 
Υπάρχουν άνθρωποι που εμπορεύονται τον πολιτισμό και χωρίς να έχουν κάποια ιδιότητα ή κάποια συναίνεση συγχωριανών τους στέλνουν έγγραφα σε υπηρεσίες του κράτους και αυτοχαρακτηρίζονται ως εκπρόσωποι κατοίκων διαφόρων χωριών!!

Σχόλια