Η εγκατάλειψη του δημοτικού διαμερίσματος της Σκουρτούς και της γύρω περιοχής



Σύλλογος Φίλων της βελανιδιάς και περιβάλλοντος η Αμαδρυάδα.
Διαμαρτυρία
1) Δήμος Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας 
2) Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Ο σύλλογό μας διαμαρτύρεται για την αδιαφορία και την εγκατάλειψη του δημοτικού διαμερίσματος της Σκουρτούς και της γύρω περιοχής με αποτέλεσμα την απομόνωση και υποβάθμιση και τελικά την ολοκληρωτική εγκατάλειψη από τους Σκουρτιανίτες της διασποράς  της ιδιοκτησία τους στο χωριό και στην γύρω περιοχή. Από το 2007 τις μέρες του δεκαπενταύγουστου τα αυτοκίνητα από Αγρίνιο, Καλύβια, Αγγελόκαστρο, Όχθια, Γουριώτισσα, Ρίγανη, Παλαιομάνινα εμποδίζονται να πάνε στο μοναστήρι του λόφου του Λυγκοβιτσίου από το δρόμο Αγρινίου -Σκουρτούς -Αστακού,και τα χωριά Σκουρτού, Μαχαιρά, Πρόδρομος, Χρυσοβίτσα, Αγράμπελο, Αστακός, Βασιλόπουλο, Καραϊσκάκη υποχρεώνονται να πάνε  από Μπαμπίνη - διασταύρωση Φυτειών - διασταύρωση Φυτειών με Λυγκοβίτσι - μοναστήρι του λόφου Λυγκοβιτσίου  . 
‌Ο χωματόδρομος Σκουρτούς - Μανωλόπουλο (Πηγάδι του Μανωλό- πουλου)-διασταύρωση Λυγκοβιτσίου και Φυτειών  ειναι τρία χιλιόμετρα  και  έχει φτιαχτεί εδώ και 60 χρόνια . Οι αρμόδιοι του Δήμου Ξηρομέρου και της κοινότητας Σκουρτούς Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, για την ταλαιπωρία των ανθρώπων των χωριών και των   ταξιδιωτών,ρίχνουν την ευθύνη στην προηγούμενη δημοτική αρχή του Δήμου Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας ,και λέγουν ότι έχασαν τη μελέτη για το δρόμο και έτσι τα  350.000 χιλιάρικα ευρώ που είχαν βγει χάθηκαν και τώρα δεν γίνεται   τίποτα.
Ο δρόμος αυτός βγάζει από την απομόνωση το χωριό Σκουρτού και έρχεται  το χωριό σε απευθείας επικοινωνία με το χωριό Φυτείες,με το κόμβο Κουβαρά, με την Μπαμπίνη, με την Παπαδάτου , με τον Αετό ,  με το Λόφο Λυγκοβιτσίου και το Παλιόκαστρο Σκουρτούς , με το Μοναστήρι του λόφο Λυγκοβιτσίου και μελλοντικά με Αρχοντοχώρι,Παναγούλα, Κανδήλα, Μύτικας και παραλίες της περιοχής εκείνης.
Με το δρόμο αυτό αναδεικνύεται ο τόπος που βρίσκονταν,το ιστορικό χωριό Μανωλόπουλο με τα τρία εξωκκλήσια, με το φημισμένο πηγάδι το Μανωλόπουλο, με το πηγάδι Ψαρόφιος που βρίσκεται σε 450 μέτρα υψόμετρο κοντά στην αρχαία Ακρόπολη των Ακαρνάνων (Παλιόκαστρο Σκουρτούς), με την Φραγκοβρούσκα(αρχαίος  τόπος συγκέντρωσης των στρατευμάτων Μακεδόνων και Ακαρνάνων το 321 π.χ ) και με την βρούσκα του Μακρυπίδη.
Πριν το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο Σκουρτιανίτες πουλούσαν χωράφια κοντά στον Αχελώο και έπερναν χωράφια στο Μανωλόπουλο και έτσι έχουν ακόμη ιδιοκτησία εκεί.Ο τόπος εκεί ήταν κατάλληλος για καλλιέργεια σιτηρών και καπνού και για  κτηνοτροφία
Μια άλλη αδικία που έγινε εις βάρος της Σκουρτούς Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας και των γειτονικών χωριών που δεν ξεχνιέται είναι και η αλλαγή του κόμβου που ήταν σχεδιασμένος και απολοτρυομένος  ο χώρος ( η έκταση του με σπίτια και χωράφια), να γίνει στην Γαλιτσά Σκουρτούς και στην θέση  Αμπέλια , και τελικά έγινε μεταξύ Παλαιομάνινας και  Ρίγανης.
Η  αλλαγή του σχεδιασμού αυτού έκανε την πρόσβαση  με αυτοκίνητο προς την Σκουρτού, προς τον Πρόδρομο , προς το Αγράμπελο και προς την Χρυσοβίτσα , ακόμη και προς  Αστακό δύσκολη και με πολλά προβλήματα γιατί ο δρόμος περνά ακόμη και τώρα μέσα από την Ρίγανη. Τώρα με τον καινούργιο δρόμο  Μπαμπίνη - κόμβο Κουβαρά ,για πολλά χωριά διευκολύνθηκε η διέλευση των αυτοκινήτων,όμως για τα προαναφερθέντα χωριά ο κόμβος της Γαλιτσάς είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί για να αρθεί η αδικία και να πάψει ο κόσμος να ταλαιπωρείται και να βγει η περιοχή του δρυοδάσους Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας και η λίμνη Οζερός από την αφάνεια. Ο δρόμος για Πρόδρομο από Σκουρτού είναι 4 χιλιόμετρα και είναι χωματόδρομος και της δεκαετίας του 1990 και για να πας με αυτοκίνητο Πρόδρομο και Αγράμπελο πρέπει να πας Μαχαιρά -Χρυσοβίτσα-Πρόδρομο 15 χιλιόμετρα.
Στο χωριό Σκουρτού Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας  ακόμη και σήμερα 2022 δεν έχει συγκοινωνία για Αστακό και Αγρίνιο.Τα γειτονικά χωριά Γουριώτισσα,Ρίγανη, Όχθια, Λεπενού, Κυψέλη,Στράτος  έχουν ακόμη και αστική τακτική συγκοινωνία, αλλά  αυτά τα χωριά ανήκουν στον δήμο Αγρινίου. Η περιουσία  του χωριού Σκουρτούς Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας επεκτείνεται και πέρα του Αχελώου ποταμού.
Ο δρόμος από Πόστα Σκουρτούς στα νότια της λίμνης Οζερού(Γαλιτσά)  μέχρι την Προκοβιά  είναι χωματόδρομος από το 1983 από τον αείμνηστο πρόεδρο της Σκουρτούς Παυλιτσα Χρήστο και παραμένει έτσι παρότι τα λιοστάσια των Σκουρτιανιτών είναι εκεί κάτω. Η λίμνη Οζερός (Γαλιτσά) παρότι είναι  στο Νατούρα 2000 είναι αγνοημένη από την Δημοτική αρχή Ξηρομέρου.
‌Ο δρόμος που έγινε για το μοναστήρι από τους Αγίους Αναργύρους Σκουρτούς Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας ,που πολύ σωστά έγινε, γιατί και η περιοχή του μοναστηριού ανήκει στο λόφο του Λυγκοβιτσίου και με την σειρά του ανήκει στο Δήμο Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας (Φυτείες {Μαχαλά} και Σκουρτού) και υπενθυμίζουμε ότι τα γύρω χωριά και προπαντός Σκουρτού και Φυτείες από την εποχή της κτήσεως του συνέδραμαν το μοναστήρι και την τελευταία (δεκαετία του 1990) άνοιξαν δρόμους  από τα χωριά τους για τό          μοναστήρι.Η ένσταση μας, που πηγάζει από τον φόβο μήπως ο δρόμος Σκουρτούς -Μανωλόπουλο -Διασταυρωση Λυγκοβιτσίου και Φυτειών δεν γίνει ποτέ , είναι που δεν έγινε ταυτόχρονα η ασφαλτόστρωση και των δύο δρόμων.
‌        το Δ.Σ 
‌του Συλλόγου Φίλων της βελανιδιάς και περιβάλλοντος η Αμαδρυάδα.
Αστακός 17-8-2022








Σχόλια

  1. Έχει έναν ικανό πρόεδρο τον Στάμο Τζογανη που τα έχει όλα να δουλεύουν ρολόι .
    Αλλά φταίμε και εμείς οι Σκουρτιανίτες που δεν τον αρχίζουμε στις κλωτσιές το νούμερο το κομπλεξικό .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου