Εκλογές: Το σενάριο για 28 Μαΐου και 2 Ιουλίου – Τι θα γίνει με τον εκλογικό νόμο

 


Στα τέλη Μαΐου πλέον τοποθετούν την ημερομηνία των εκλογών οι τελευταίες πληροφορίες ενώ ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα γύρω από την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο προβληματισμός

Τα σενάρια για τις κάλπες των βουλευτικών εκλογών κάνουν λόγο για την Κυριακή 28 Μαϊου και την Κυριακή 2 Ιουλίου καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση δεν θα προκύψει κυβέρνηση λόγω της απλής αναλογικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Χριστίνας Κοραή τις οποίες μετέδωσε στην εκπομπή live news με το Νίκο Ευαγγελάτο στο MEGA οι πιθανές ημερομηνίες για την διεξαγωγή των εκλογών θα είναι η Κυριακή 28 Μαϊου και η Κυριακή 2 Ιουλίου.

Αν όμως υπάρξει και τρίτος γύρος εκλογικής αναμέτρησης, θα συμπέσει χρονικά μέσα σε διάστημα διακοπών, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό.

50-50 οι πιθανότητες για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο και τη συζήτηση που έχει ανοίξει στο εσωτερικό της ΝΔ και της κυβέρνησης, η Χριστίνα Κοραή, εξέφρασε την εκτίμηση ότι πιθανόν η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου για δύο λόγους κυρίως, με τον πρώτο λόγο να είναι ότι το 37% του νόμου Παυλόπουλου είναι όντως υψηλό ποσοστό για την κατάκτηση αυτοδυναμίας σε αυτές τις συνθήκες ωστόσο δίνει στο πρώτο κόμμα μπόνους 50 εδρών και σε περίπτωση συγκυβέρνησης αυτές οι έδρες κάνουν την διαφορά.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκλογικός νόμος που ψήφισε αυτή η κυβέρνηση και θα τεθεί σε ισχύ στις δεύτερες εκλογές (εφόσον δεν αλλάξει πάλι ο εκλογικός νόμος) δίνει κλιμακωτό μπόνους ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος και όχι απευθείας πενήντα έδρες στο πρώτο κόμμα.

«Ο πρωθυπουργός σκέφτεται ακόμα πολύ σοβαρά την αλλαγή στον εκλογικό νόμο» σημείωσε η Χριστίνα Κοραή λέγοντας ότι στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι «είναι 50-50 οι πιθανότητες».

Σημειώνεται ότι σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς κληθείς να αποσαφηνίσει το αν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο Γιάννης Οικονόμου παρέπεμψε στις απαντήσεις που πρόκειται να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Στη ΔΕΘ θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης

Μάλιστα ο Γιάννης Οικονόμου έσπευσε να διευκρινίσει ότι κανείς δεν πρέπει να προεξοφλήσει τις απόψεις του πρωθυπουργού προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, δηλαδή είτε της αλλαγής είτε της διατήρησης του ισχύοντος εκλογικού νόμου.

Διαβάστε επίσης Εκλογικός νόμος: Συναγερμός στη ΝΔ λόγω της άρνησης Ανδρουλάκη για κυβερνητική συνεργασία

Συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου απαντώντας σε σχετικό ερώτημα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός στην παρουσία του στη ΔΕΘ, θα απαντήσει, θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης. Εγώ δύο πράγματα θέλω να προσθέσω προς την κατεύθυνση αυτή.

Εργαλείο και όχι αυτοσκοπός ο εκλογικός νόμος

Πρώτον ότι ο εκλογικός νόμος είναι ένα εργαλείο, δεν είναι αυτοσκοπός, είναι ένα εργαλείο αποτύπωσης της λαϊκής βούλησης με τρόπο τέτοιο που να τη μετουσιώνει σε ότι καλύτερο για την πατρίδα και την κοινωνία. Το τελευταίο διάστημα έχουν κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο απόψεις, έχουν προσδιοριστεί με σαφήνεια οι πολιτικές διαστάσεις του περιβάλλοντος έτσι όπως έχει διαμορφωθεί.

Να μην προεξοφλεί κανείς

Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη θα απαντήσει στο ζήτημα αυτό, θα κλείσει οριστικά το θέμα. Εκείνο το οποίο εγώ θα σας καλούσα είναι το να μη σπεύδει κανείς να προεξοφλεί τις απόψεις του προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση.

Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που από το μέγαρο Μαξίμου δεν απαντούν ξεκάθαρα πως οι εκλογές θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι, όπως είπε και ο κ. Οικονόμου, προεξοφλείται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού υπέρ ή κατά της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

in.gr

Σχόλια